Vláda omezila volný pohyb lidí, co to znamená? Jaké obchody jsou zavřené? OTÁZKY A ODPOVĚDI

Vláda od pondělí 16. března až do úterního rána 24. března omezila v celé zemi volný pohyb lidí, stanovené výjimky najdete níže. Už v sobotu 14. března uzavřela obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších a zakázala přítomnost v provozovnách stravovacích služeb. Ve čtvrtek 12. března zavedla nouzový stav, hraniční kontroly a zakáz vstupu obyvatelům vybraných zemí. Od pátečního rána zakázala shromáždění nad třicet lidí. Kabinet rovněž uzavřel státní hranice pro cizince i české občany s několika výjimkami. Již dříve zrušil výuku na všech typech škol s výjimkou mateřských. Většina opatření platí do odvolání, za porušení hrozí vysoké pokuty.

Vláda omezila volný pohyb osob, co to znamená?

Lidé se nesmí pohybovat volně venku. Opatření platí od pondělního rána 16. března až do úterý 24. března.

Zákaz pohybu má výjimky, které vyjmenovalo vládní usnesení:

Cesta do zaměstnání a zpět, nezbytné cesty za rodinou nebo blízkými a cesty k obstarání potravin, drogistického zboží, léčiv a krmiva pro zvířata. Možné je také vycházet na poštu, úřady, banky nebo na čerpací stanice.

Lidé mohou vycházet, pokud potřebují tyto věci zařídit pro rodinu či osoby blízké.

Možné je nadále navštěvovat lékaře. Česká lékařská komora nicméně doporučila svým členům, aby odložili plánované kontroly a zůstali k dispozici akutním pacientům.

Pohyb venku je umožněn také těm, kteří ho potřebují k výkonu povolání, jako jsou bezpečnostní složky, lékaři, poskytovatelé zdravotní, sociální a veterinární péče. Stejná pravidla platí také pro zásobování a rozvážkové služby, obsluhu veřejné hromadné dopravy a také pro ty, kteří poskytují dobrovolnickou činnosti nebo duchovní péči.

Výjimka umožňuje také cestovat lidem zpátky do jejich bydliště. Počítá také s pořádáním pohřbů.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nikdo nikomu nezakazuje chodit na procházku. Cílem opatření je podle něho omezení mezilidského kontaktu. Při venkovním pohybu by si lidé měli od sebe držet odstup a „držet se s těmi, kdo jsou s nimi doma“.

Naopak zakázán je nově prodej ubytovacích služeb s výjimkou některých lázeňských služeb. Zakázán je provoz autoškol, alternativních taxislužeb typu Uber nebo Bolt s výjimkou těch rozvážejících potraviny a prodej elektroniky. Možné je také provádět stavební práce.

Ve čtvrtek 19. března k tomu přibylo další nařízení: není možné vycházet z domova bez pokrývky nosu a úst.

Které obchody se už v sobotu zavřely a co zůstává otevřeno?

Nejstručněji: Otevřené jsou ty nejnutnější obchody. Vláda vymezila prodejní dobu pro seniory nad 65 let, která je nyní nově mezi 7:00 a 9:00, týká se to ale jen prodejen potravin a drogerií (pravidlo se nově už nevztahuje na lékárny). V tuto dobu mohou do obchodů také držitelé průkazů pro osoby zdravotně postižené a zaměstnanci pečovatelských služeb.

Vládní opatření platí od soboty 14. března 6:00 až do 24. března 2020 do 6:00. Po tuto dobu končí maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách, které dosud fungovaly, jako jsou například kosmetické a kadeřnické salony. 

Otevřené jsou obchody s následujícím zbožím: potraviny, paliva, hygienické a drogistické zboží, lékárny, krmiva a další potřeby pro zvířata, brýle a kontaktní čočky, noviny, časopisy a tabákové výrobky. 

Od neděle ale vláda omezila volný prodej nebaleného pečiva. Musí být zajištěn mimo jiné tak, aby se u odběrného místa neshromažďovali lidé. 

Plný seznam vláda publikovala v sobotu, upřesnění obsahem tohoto dokumentu nejsou.

V provozu zůstávaly až do neděle služby samoobslužných prádelen a čistíren a také obchody se stavebninami, to vše je ale od pondělního rána provozovat zakázáno.

V neděli večer totiž vláda upřesnila, že zákaz provozu se nevztahuje na autoservisy, odtahy vozů, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků. Zákaz se nevztahuje dále například na provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilek nebo provoz pohřební služby. 

Vláda také v neděli uložila úřadům, aby na pracovištích do týdne zavedly omezené úřední hodiny na pondělí a středu maximálně tři hodiny.

  • 1212 

Fungují restaurace a bary?

Většinou ne.

Od 14. března od 6:00 do 24. března 2020 do 6:00 vláda zakázala přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, s výjimkou těch, které neslouží pro veřejnost (například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb nebo vězeňských zařízení).

Zákaz se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb (například provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny), který může pokračovat. I zde ale platí omezení. Už v pátek ráno vstoupilo v platnost rozhodnutí, že musí zavřít občerstvovací zařízení ve velkých marketech. Nyní (stejně jako restaurace a hospody) se zavírají taky herny a kasina.

Jezdím vlakem, autobusy, MHD. Jaká platí omezení

Železniční i autobusoví dopravci snížili počty spojů. Omezení se týká i MHD v některých městech, úplné zrušení se ale nechystá.

České dráhy kvůli úbytku využívání vlakových spojů snížily od středy provoz vlaků o více než šest procent, bylo oznámeno ve středu. Od pondělí nejezdí linky SC Pendolino, od středy vlaky IC Praha–Opava a Bohumín, tedy komerční spoje Českých drah.

Ministerstvo dopravy postupně nařídilo přerušení provozu expresních linek Ex2 v úseku Praha–Olomouc, Ex3 v úseku Praha–Brno, Ex6 mezi Prahou, Plzní a Domažlicemi (vlaky tedy stále jezdí v části severní větve linky v úseku Plzeň–Cheb). Zcela se zastavily linky Ex5 mezi Prahou a Děčínem a Ex7 z Prahy do jižních Čech.

Ministerstvo také omezilo provoz linky R8 mezi Brnem a Bohumínem, kterou provozuje RegioJet. Ten seškrtal i část komerčních spojů na linkách Praha–Brno a Praha–Havířov. Celkem nejede deset spojů z 34. Leo Express minimálně do 23. března stáhl z provozu 75 procent svých spojů, zachoval pouze celkem čtyři spoje z Prahy do Ostravy a Starého Města na Moravě.

Od 14. března nejezdí žádné mezistátní vlaky. Spoje končí na poslední stanici před hranicemi, například v Břeclavi, Domažlicích či Děčíně. Mezistátních vlaků se ale ve velké míře dotklo i seškrtání expresních linek.

Z velkých autobusových dopravců zcela pozastaví provoz v Česku od soboty FlixBus. Také Arriva zrušila téměř všechny své dálkové linky kromě spojení Prahy a Českých Budějovic, kde ale také nejezdí část spojů. RegioJet provozuje své autobusy dále, ale s omezeními. Mezistátní linky jsou zrušeny, omezen je i provoz vnitrostátních spojů. 

Omezen je i provoz městské hromadné dopravy. Například v Praze na lince metra B začal ve středu platit prázdninový provoz, na lince A a C platí od čtvrtka 19. března. Tramvajím se prodlouží intervaly od pondělí 23. března.

Od středy je rovněž zrušena pražská příměstská vlaková linka S49. O víkendu začnou noční spoje jezdit v delším intervalu a asi čtvrtina autobusů má už od úterka provoz zkrácený do 22:30. Už dříve také skončila například autobusová linka na letiště.

I některá další města snižují počty spojů a přecházejí na prázdninový režim, mimo jiné nevypravují školní autobusy.

Středočeský kraj nebude po 22:30 vypravovat autobusy integrované dopravy, a to od noci na sobotu 21. března.

Kvůli zastavení výroby v automobilkách Škoda Auto a TPCA omezil spoje i kolínský autobusový dopravce. Od čtvrtka tak do Škodovky nebudou jezdit například půlnoční spoje z Nymburka, Loučeně a Lysé nad Labem. Další omezení zřejmě přijde na městských linkách v Kolíně.

Po celém Česku se pak dopravci snaží o omezení kontaktu cestujících se zaměstnanci. V neděli vláda zrušila možnost prodeje jízdenek ve vlacích. Pokud si ji pasažér nestihne koupit on-line nebo na přepážce, nebude po něm vyžadována.

Některé dopravní podniky chrání řidiče před nákazou zakázáním vstupu prvními dveřmi, také si u nich nelze koupit jízdenky.

Doporučujeme sledovat stránky konkrétních dopravních podniků.

Ve městech také podle nedělního nařízení vlády přestávají fungovat parkovací zóny určené jen pro místní obyvatele a podnikatele. 

Omezila Česká pošta doručování zásilek?

Česká pošta od čtvrtka 19. března omezila otevírací dobu poboček, budou zavírat nejpozději v 16:00. Mezi 10:00 a 12:00 budou pošty otevřené jen pro seniory nad 65 let. Od soboty se také ruší víkendový provoz. Kvůli koronaviru je uzavřeno přes sto poštovních poboček z celkových 3200. Situace se ale vyvíjí, postupně přibývají další uzavřené poštovní úřady, některé dříve uzavřené ale naopak opět otevírají.

Pošta zároveň požádala veřejnost, aby její pobočky navštěvovala pouze v nejnutnějších případech a aby omezila nakupování na e-shopech na věci, které nutně v současné době potřebuje. Naopak se pošta snaží podpořit rozšiřování ochranných pomůcek mezi lidi. Kdo posílá roušky nebo jiné podobné pomůcky, nemusí platit poštovné.

„Pokud kdokoli vyrábí doma roušky, šije je a chce je bezplatně někomu poskytnout – není to určené pro firmy, které prodávají roušky, ale pro solidární případy – může využít služeb České pošty. Roušky přepravíme zdarma,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Zdůraznil přitom, že jde o úlevu při doručování ochranných pomůcek, které někdo posílá. Pošta sama roušky nerozdává.

Česká pošta také vyhradila dvě hodiny jen pro seniory, posílání roušek je zdarma, řekl mluvčí Viík (zdroj: ČT24)

S výzvou k omezení návštěv poboček souvisí přerušení loterijních služeb – pošta nebude poskytovat sázkové, loterijní ani neloterijní služby pro společnosti Sazka a Tipsport.net. Mluvčí pošty Matyáš Vitík upřesnil, že služby obou společností budou nadále k dispozici například v trafikách a na internetu. Naopak lze na poštovních pobočkách nadále dobíjet nebo nakupovat SIM karty.

Omezen je také provoz na těch pobočkách České pošty, které mají přepážky nechráněné sklem. Zcela uzavřeny byly pobočky, které nemají žádnou přepážku chráněnou sklem, jde o deset míst. Na dalších provozovnách se uzavřely přepážky bez skleněné bariéry, jejich aktuální seznam najdete na webu pošty.

Podnik žádá klienty, aby ho informovali, pokud jim byla nařízena karanténa. „Oznamte nám prosím tuto skutečnost e-mailem na info@cpost.cz nebo telefonicky na linku 840 111 244,“ vyzvala Česká pošta na svém webu.

Pro tyto klienty platí, že jim Česká pošta uloží na pobočce velké kusy obyčejných listovních zásilek a obyčejné balíky, a to po dobu až 30 dnů. Na žádost adresáta nabízí pokus doručit ostatní zásilky sousedům nebo je „přesměrovat“ na někoho blízkého či je může jiná osoba vyzvednout. Není to ale možné u zásilek se službou Dodání do vlastních rukou. Konkrétní pravidla shrnula Česká pošta na svém webu.

V případě oblastí, které uzavřeli hygienici kvůli šíření nákazy koronavirem, budou zásilky ukládány na poště. Důchody se pokusí pošta doručit. „Možnost doručování důchodů bude komunikována s hygieniky organizací. Doručování pak proběhne buď za asistence bezpečnostních složek státu, nebo s ochrannými prostředky,“ uvedla pošta v pondělí 16. března na svém webu.  Zásilky mají zaměstnanci pošty doručovat maximálně bezkontaktně.

Jak se před vyhlášením celostátní karantény omezoval pohyb lidí?

Od rána pátku 13. března zakázala bezpečnostní rada veřejné i soukromé akce s účastí přesahující 30 lidí.

Od pátečních 6:00 se také zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb: sportoviště, posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie. 

Vláda zároveň nařídila uzavřít veškerá venkovní sportoviště s účastí více než 30 lidí, fakticky se to tak týká i lyžařských středisek. V neděli byl zákaz upřesněn, všechny vnější i vnitřní sportoviště jsou uzavřena. V platnosti je i zákaz kin a divadel, od soboty také restaurací, barů a hospod (viz výše).

Za jakých okolností můžu od pondělí 16. března překročit státní hranici?

Režim na hranicích byl rozdílný o víkendu a v pondělí. Od pondělí platí zákaz pro opuštění republiky. Státní hranici nebude moci překročit téměř nikdo. Zákaz platí pro takzvanou zelenou hranici, tedy turistické značené i neznačené cesty.

Omezení stanovené vládou platí jak pro české občany a lidi s dlouhodobým pobytem, tak i pro cizince, kteří chtějí na území ČR přicestovat. Vláda ale stanovila výjimky

Cestování od pondělí 16. března
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Zákaz se netýká řidičů kamionů, pilotů, vlakových čet, lodníků, příslušníků záchranných sborů, posádek letadel, držitelů evropských pasů, epidemiologů a českých občanů, kteří pracují v sousedních zemích 100 kilometrů od hranic. To samé může platit pro pendlery z Rakouska, Německa, Slovenska i Polska.

Přes hranice budou od noci z pátku 20. března na sobotu takzvaní pendleři smět pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc každodenním razítkem. Razítka bude policie na hranicích dávat každému ráno při výjezdu a po příjezdu zpět.

Otevřené hraniční přechody s Německem a Rakouskem
Zdroj: ČT24

Zákaz překročení hranic se nebude vztahovat také na vracející se zahraniční zájezdy - ty ale musí počítat po návratu s karanténou. Hranice bude možné překračovat pouze na vybraných přechodech a nikde jinde. 

Pro Čechy, kteří uvízli kvůli opatřením proti šíření koronaviru v evropských zemích a nemohou se dostat Česka sami, vysílá ministerstvo zahraničí autobusy.

Vláda také v neděli 15. března rozhodla o zavedení vnitřní ochrany hranic s Německem a Rakouskem. Kabinet rozhodl také o tom, že policistům budou pomáhat vojáci a celníci. Vláda povolala k výkonu služby policie 2096 vojáků a 400 celníků. 

Musím být v karanténě po návratu z rizikových zemí?

Po návratu z patnácti zemí považovaných za rizikové mají všichni bezprostředně povinnost telefonicky kontaktovat lékaře. Ten jim nařídí karanténu v délce 14 dnů, píše ministerstvo zdravotnictví. Dodržování karantény bude kontrolovat policie, hrozí pokuta až tři miliony korun.

Že se karanténa vyhlašuje pro každého, kdo se vrátí z patnácti států, je páteční novinka, do čtvrtka se opatření týkalo pouze navrátilců z Itálie.

Platí doporučení ministerstva zdravotnictví, tedy kontrolovat zdravotní stav a uplatňovat zvýšená hygienická pravidla. Ministr zahraničí vyzval, aby lidé vracející se z rizikových zemí omezili mezilidské kontakty. Vyzval k ohleduplnosti a solidaritě především se staršími lidmi.

Znamená karanténa nařízená lékařem či hygienikem absolutní zákaz vycházet ven?

Lidé s nařízenou karanténou by se neměli dostat do styku se zdravými osobami. Nesmějí tedy například cestovat. Za určitých okolností však ven mohou, není-li zbytí.

Podle ministerstva zdravotnictví je například přípustné jít vyvenčit psa nebo i zajít na nákup – pokud to nemohou zařídit příbuzní nebo například sousedé, případně se nelze obrátit na donáškovou službu.

Na venčení nebo rychlý nákup by si ale lidé v karanténě měli vzít roušku a před odchodem z domova i po návratu si umýt ruce. Mezi ostatními lidmi mohou ti s nařízenou karanténou zůstat jen po dobu nezbytně nutnou k nákupu nebo vyvenčení.

Pokud jste byli koronavirem infikováni, je třeba být obezřetný při kontaktu s ostatními lidmi. Od pátku může být šíření koronaviru trestným činem. Ministryně spravedlnosti nemoc zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření tak může být hodnoceno.  

Jsem v USA, co mám dělat?

Ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům ve Spojených státech, aby zvážili předčasný návrat v souvislosti s aktuálním rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázat vstup na území USA ze zemí schengenského prostoru.

Ministr vnitra upozornil, že vláda nemá možnost české občany z USA vyzvednout. Lidé, kteří chtějí ze Spojených států zpět do Česka, mají kontaktovat konzulát nebo ambasádu a sledovat web ministerstva zahraničí. „Pokud budou rozhodnutím americké vlády zakázány lety přes oceán, tak už s tím neuděláme vůbec nic,“ zdůraznil.

Jakých škol se týká zrušení výuky?

Od středy 11. března je zrušena výuka na všech základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách.

Doma tak od středy zůstává zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí. Z toho většinu 953 tisíc tvoří žáci základních škol. Opatření se dotkne také víc než čtvrt milionu studentů vysokých škol. Z domova nebo v prázdných budovách škol by mělo pokračovat v práci asi 156 tisíc učitelů a akademických pracovníků.

Zavřené školy kvůli koronaviru
Zdroj: ČT24

Vyučující budou zřejmě zadávat žákům a studentům úkoly i cvičení elektronicky, případně bude výuka probíhat na dálku. Školy o tom informují studenty a rodiče mimo jiné na svých webových stránkách.

Naopak se rušení výuky netýká mateřských škol. Podle vlády by to až příliš zasáhlo rodiče; školky navíc nesdružují větší množství dětí. Ministr školství ale doporučil, aby se zřizovatelé řídili stejnými pravidly jako ostatní typy škol. 

Co bude s přijímacími zkouškami na střední a vysoké školy?

Kdy přesně se budou konat maturity, zatím není jasné. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v pondělí 23. března navrhl, aby se maturity konaly nejdříve tři týdny po otevření škol, které Plaga předpokládá v druhé polovině května. Přijímací zkoušky na střední školy se mají konat o týden dříve. Pokud se ale žáci vrátí do škol až po 1. červnu, maturitu by dělat nemuseli. Návrh ministra Plagy musí ještě projednat parlament. 

Národní srovnávací zkoušky, které nahrazují nebo doplňují přijímací řízení na desítky vysokých škol v Česku, se kvůli situaci kolem koronaviru posunou z období 4. dubna až 23. května na 1. května až 13. června. Uvedla to společnost Scio. Zkoušky plánované na začátek dubna by se měly konat na začátku května, podobně se odloží i další dva termíny.

Z vysokých škol již odložila své přijímací zkoušky Masarykova univerzita, nově proběhnou až 20. a 21. června – o měsíc později, než by proběhnout měly. I některé další vysoké školy nebo jejich fakulty se kvůli situaci kolem koronaviru chystají měnit termíny přijímacích zkoušek či zápisů ke studiu.

K přijímacím zkouškám zároveň bude možné přijít i bez toho, že by žadatel o studium měl složenou maturitu. Některé vysoké školy také zvažují prodloužení letního semestru. Doporučujeme sledovat webové stránky jednotlivých škol.

Ruší se povinně lyžařské kurzy a školy v přírodě?

Od pátku 13. března ano. 

Zakázané jsou lyžařské zájezdy, školy v přírodě nebo výměnné pobyty, které organizují školy. „V případě již probíhajících akcí pořádaných školou je možné tyto akce dokončit,“ uvedlo ministerstvo školství. Zavřená mají zůstat nově i střediska volného času, jako jsou například domy dětí a mládeže. Zakázány jsou soutěže a přehlídky bez ohledu na pořadatele.

Jsou zrušeny zájmové či sportovní kroužky?

Záleží na organizátorech a počtu účastníků. 

Vláda zakázala s účinností od pátku přítomnost žáků na základních uměleckých školách. Zákaz přítomnosti žáků na školách se podle informací na webu ministerstva školství nově týká jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky a jednoletých pomaturitních jazykových kurzů. 

Má rodič dítěte, jemuž byla zrušena výuka, nárok na placené volno? A za jakých okolností?

Nárok na placené volno má.

Pokud zaměstnanci jeho zaměstnavatel nevyjde vstříc prací z domova a rodič současně nechce čerpat dovolenou, může si kvůli péči o dítě nově až do třinácti let věku zažádat o ošetřovné. Činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den, člověk ale musí mít nemocenské pojištění.

Dávka byla původně zastropovaná na devět kalendářních dnů – a šestnáct dnů u samoživitelů a samoživitelek s potomky do 16 let. Vláda ale nárok na ošetřovné prodloužila po celou dobu pandemie, respektive uzavření škol.

Stát uhradí ošetřovné také lidem, kteří se doma starají o starší či postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb.

Nový zákon by měl platit zpětně po celou dobu uzavření škol. Rodiny, které ošetřovné už čerpají a po devíti dnech jim skončí, nebudou muset posílat novou žádost. Rodiče starších školáků mohou získat podporu zpětně, když o ni požádají přes svého zaměstnavatele a splní podmínky, upřesnila ministryně.

Živnostníci s dětmi od šesti do 13 let by měli podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) dostávat denní ošetřovné 424 korun, tedy téměř 14 tisíc korun za měsíc. Podmínkou je, že jejich manžel či manželka už nečerpají ošetřovné jako zaměstnanci. OSVČ požádají o dávku živnostenský úřad.

Pokud se lidé kvůli opatřením proti šíření koronaviru ocitnou ve finanční tísni, mohou podle ministryně práce Maláčové požádat také o mimořádnou dávku. Činí až patnáctinásobek životního minima. 

Jak o ošetřovné požádat?

Rodiče nemusí sami hledat žádný formulář. Prvním krokem je kontaktovat telefonem nebo e-mailem základní školu dítěte, která má k dispozici žádosti o dávku a sama vyplňuje její první část. Nárok na dávku vzniká od středy 11. března, kdy se zavřely školy, a jako konec nároku je možné napsat „do odvolání“.

Pro potvrzený tiskopis si rodič může přijít do školy osobně, nebo si ho nechat poslat mailem, druhou část dokumentu pak vyplňuje rodič sám.

Pokud jsou oba rodiče zaměstnaní, může dávku pobírat kterýkoli z nich nebo se můžou během devíti dnů jednou vystřídat. Formulář je možné podepsat elektronicky a poslat zaměstnavateli e-mailem, nebo také vytisknout, poslat poštou nebo zaměstnavateli donést osobně. Od zaměstnavatele pak žádost putuje na Českou správu sociálního zabezpečí, která ošetřovné vyplácí.

Kdo má nárok na ošetřovné? Vysvětluje expert na pracovní právo Jiří Matzner (zdroj: ČT24)

Co to je nouzový stav?

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof, nehod nebo jiného nebezpečí, jež ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

Vláda například může nařídit evakuaci osob a majetku z vymezeného území, zakázat vstup, pobyt a pohyb na vymezených místech, rozhodnout o ukládání pracovní výpomoci nebo povinnosti poskytnout věcné prostředky k řešení krizové situace či rozhodnout o bezodkladném provádění staveb, terénních úprav nebo odstraňování staveb za účelem zmírnění nebo odvrácení veřejného ohrožení vyplývajícího z krizové situace.

Jak dlouho budou opatření platit?

Celostátní karanténa platí do úterního rána 24. března. Nouzový stav platí 30 dní, a to od čtvrtka 12. března. Ostatní opatření platí až do odvolání, pokud není stanoveno jinak.

Bezpečnostní rada státu bude situaci průběžně vyhodnocovat. Pokud bude epidemie na ústupu a bude jisté, že nehrozí nárůst počtu nakažených, okamžitě budou mimořádná opatření zrušena.

Podle ministra Vojtěcha bude opatření týkající se škol platit minimálně příští dva týdny, očekává ale, že jejich platnost se protáhne až do konce března. „Žádná opatření se po dobu několika týdnů nebudou změkčovat,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula s odkazem na situaci v dalších evropských státech.

V úterním rozhovoru pro týdeník Respekt uvedl, že opatření budou trvat ještě minimálně jeden měsíc. „Myslím si, že to bude o něco delší. Během následujících týdnů uvidíme, jak se podaří tu křivku nárůstu nakažených zploštit. Pokud by se to nepodařilo, tak by to bylo více měsíců – ale já myslím, že se to povede,“ řekl Prymula.  

Mám koupenou vstupenku, například do divadla nebo na fotbalový zápas. Vrátí mi peníze?

Záleží na konkrétní instituci.

Některá divadla například vrací vstupenky zakoupené na pokladně, platbu za e-vstupenky potom vrací přímo na účet, ze kterého byl vstup placen. Jiné akce se mohou přesunout a organizátoři divákům mohou nabídnout náhradní termín.

Doporučujeme vyhledat konkrétní informace přímo na webových stránkách divadel, kin či klubů a jiných zařízení. 

Platí zákaz pro zasedání sněmovny?

Ne.

Nicméně Poslanecká sněmovna na návrh svého předsedy Radka Vondráčka (ANO) předčasně ukončila středeční schůzi a plánuje se znovu sejít až v dubnu.

Vondráček poslance informoval, že grémium sněmovny zůstává v pohotovosti a sejde se i v následujících týdnech, kdy poslanci obyčejně zasedat neplánují. V případě, že by dopady šíření nového typu koronaviru na společnost byly větší, než se předpokládá, je dolní komora podle něj připravena se sejít a urychleně schvalovat potřebné související legislativní změny.

Úterní vládní opatření se nevztahují na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů.

Jaká omezení už vláda zavedla?

Stát od 10. března zakázal s určitými výjimkami návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic či v domovech seniorů. Výjimky se týkají oddělení pro děti či rodičky a také hospiců.

S účinností od 5. března pak Česko zastavilo letecké spojení s Jižní Koreou a se severoitalskými regiony: Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Veneto-Benátsko. Od konce února pražské letiště vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. 

V pátek 6. března premiér Babiš vyzval, aby Češi nejezdili nikam do Itálie. Lidé, kteří se odtud budou vracet, mají zůstat dva týdny v izolaci. Opatření bylo zmírněno pro řidiče kamionů, zdravotní služby a piloty. V sobotu ministerstvo zdravotnictví nařídilo dvoutýdenní karanténu po návratu z Itálie i cizincům, kteří v Česku trvale či přechodně žijí.

Česko pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a přestalo přijímat v Číně nové žádosti o víza. Česko přestalo vydávat víza i na zastupitelském úřadu v íránském Teheránu. 

Ministr zdravotnictví Vojtěch koncem února požádal Správu státních hmotných rezerv, aby nakoupila desetitisíce kusů roušek za desítky milionů korun. Ministerstvo zároveň od 4. března zakázalo vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení. Zákaz se netýká běžných roušek. 

Ministerstvo zdravotnictví 5. března rozhodlo, že na základě doporučení lékaře a hygienika budou testy na koronavirus pro všechny, nejen pro lidi po návratu z rizikových oblastí. V některých krajích začaly domácí odběry vzorků od pacientů s podezřením na nákazu. Ministr Vojtěch od 6. března zakázal vývoz dezinfekčních přípravků na ruce.