Jeden z nakažených je pražský taxikář bez vazby na nákazu v Itálii, řekl Prymula

Prymula: Pražský taxikář je pro nás zlomový případ (zdroj: ČT24)

Česko mělo v pondělí večer 38 případů nákazy koronavirem. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v ČT řekl, že posledním infikovaným je pražský taxikář, který nemá vazbu na lidi, kteří pobývali na severu Itálie. Prymula připustil možnost, že se kvůli tomuto případu budou zavádět další mimořádná opatření. V karanténě je už přes dva tisíce lidí. Úřady se snaží zabránit nákaze rizikových skupin, a proto začíná od úterý platit zákaz návštěv v nemocnicích či domovech pro seniory.

„Je to pro nás zlomový případ, kdy dochází k šíření v komunitě,“ řekl k nakaženému taxikáři náměstek Prymula. „Nevíme, z jakého zdroje se nakazil. Je to člověk v Praze. Je potenciálním rizikem pro další klienty, které vozil.“ 

Podle Prymuly se taxikář „možná nakazil od kašlajících Němců v bytě, možná od lidí, které vezl“. „V tuhle chvíli je velmi obtížné trasování osob, které s ním jezdily. Tohle je klasický složitý případ.“

Prymula uvedl, že tento případ by mohl vést vládu k dalším opatřením proti šíření koronaviru. „Je to pro nás signál, abychom v kontextu lokální i celoevropské situace uvažovali vážně o tom, že zrušíme akce nad nějakou hodnotu. V úterý o tom budeme vážně hovořit,“ dodal.

Události, komentáře: Celá Itálie je v karanténě. V Česku je první „složitý“ případ (zdroj: ČT24)

Další případy

V Česku byly první tři případy nákazy novým typem koronaviru potvrzeny na začátku března. K 9. březnu už bylo pozitivně testováno 38 lidí. V pondělí se potvrdila nákaza u dvou pacientů, kteří byli testovaní v pražské Bulovce, a u ženy z Rožnova pod Radhoštěm. Jeden případ také nahlásila Národní referenční laboratoř. 

Chlapec narozený v roce 2008 je příbuzný již nakaženého muže, který přijel z Itálie a je podle ministra zdravotnictví Vojtěcha v domácí karanténě. Druhým nakaženým pacientem, který se testoval v pražské Bulovce, je muž ročníku 1975, jenž se vrátil z italské Lombardie.

Šestatřicátý případ nákazy koronavirem potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. Na svém Twitteru pak uvedl, že jde o ženu – ročník 1958, která má návaznost na skupinu, která byla lyžovat v italské Val Gardeně. Ve večerním vysílání TV Nova pak ministr informoval, že počet nakažených stoupl na 38. 

Mírné příznaky

Nakažená žena, která žije v Rožnově pod Radhoštěm, je v domácí karanténě. Příznaky onemocnění má mírné, řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková. Podle ní měla drobné respirační obtíže, v neděli se jí proto odebraly vzorky a v pondělí přišly výsledky. Pacientka se narodila v roce 1978, v Itálii byla s rodinou. „Budeme nyní zjišťovat, kde žena byla, kde pobývala,“ uvedla Sedláčková.

  • Generální konzulát ČR v Miláně
  •  +39 375 63 78 179
  • +39 02 365 09 536
  • Velvyslanectví ČR v Římě 
  • +39 335 310 450
  • Italské nouzové linky
  • Lombardie 800 894 545
  • Benátsko 800 462 340

Nemoc COVID-19 má různě závažný průběh, většina českých pacientů měla jen minimální příznaky, nanejvýš se potýkali s horečkou a na tom se nic nemění. Původně musel každý pozitivně testovaný člověk do nemocnice, ale to se změnilo. I ti, kteří v nemocnicích byli, již mohli domů, kde ale zůstanou v karanténě, dokud opakované testy nepotvrdí, že jsou zdraví.

Primářka infekční kliniky Na Bulovce Hana Roháčová nepředpokládá, že by se někdo z nich ještě vrátil. „Neočekáváme žádné komplikace. Jsou instruováni, že pokud by se něco objevilo, mají nás kontaktovat,“ ujistila. 

Život v karanténě

Přibývá i lidí, kteří musí zůstat doma. Od zavedení plošné karantény zůstává po návratu z Itálie doma přes dva tisíce lidí. Často celé rodiny, které přijely z dovolené.

Jak vypadá život v domácí karanténě (zdroj: ČT24)

Opatření se týká i rodiny Simandlů ze Staré Boleslavi. „Nechali jsme si zajistit dovoz potravin od příbuzných. Co jsme překročili Českou republiku, tak jsme nikde nestavěli a dojeli jsme rovnou domů,“ popsal pro štáb České televize život v karanténě Martin Simandl. 

  • Kdo se o víkendu nebo později vrací z Itálie do Česka, musí se podrobit mimořádnému opatření vyhlášenému ministerstvem zdravotnictví. Důsledkem je dvoutýdenní domácí izolace, kterou ale musí nařídit praktický lékař. Přišedší z Itálie tedy má povinnost nejprve praktika kontaktovat. Lékař musí také vystavit potvrzení o karanténě, které potom musí dostat zaměstnavatel, a to opět bez fyzického kontaktu.
  • Dostat se domů bez kontaktu s jinými lidmi ale často nejde. Kdo cestoval z Itálie veřejnou dopravou, musí se dostat z nádraží či letiště. Státní zdravotní ústav doporučuje přinejmenším z nádraží jít pěšky, případně se nechat odvézt autem.
  • Lékaře by měli lidé po příjezdu kontaktovat telefonicky nebo například e-mailem. Kdo přijíždí o víkendu, kdy lékař neordinuje, může počkat do pondělí. Je ale potřeba i tak zůstat doma a sledovat svůj zdravotní stav. Ven lze jít například na zahradu, kdo ji má, nikoli však mezi lidi.
  • Komu se přitíží již před telefonátem praktickému lékaři, měl by kontaktovat linku 112. „Tam vyhodnotí, jak bude proveden odběr. Obvykle se v takovém případě jezdí za pacientem,“ uvedla Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.
  • Během karantény má zaměstnanec nárok na náhradu 60 procent mzdy či platu, živnostník nedostane během prvních dvou týdnů nic, i když si připlácí pojištění. U profesí, kde je to možné, se mohou zdraví lidé domluvit se zaměstnavatelem na práci z domova.
  • K doplňování zásob potravin doporučují hygienici využívat internetové obchody, případně požádat blízké, aby jídlo nakoupili a donesli před dveře.

Zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory

„Všem poskytovatelům pobytových sociálních služeb se nařizuje zákaz návštěv osob, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby, s výjimkou nezletilých pacientů, pacientů s omezenou svéprávností a pacientů v terminálním stádiu onemocnění,“ shrnul premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání Bezpečnostní rady státu obsah mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které bude platit od úterý.

Události: Nemocnice zakazují návštěvy, některé školy ruší výuku (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví zdůvodnil zákaz snahou ochránit nejzranitelnější skupiny, ke kterým patří senioři a lidé s větším počtem závažných chorob. „Mohlo by to pro ně mít fatální následky,“ podotkl Adam Vojtěch. Proto se také netýká zákaz dětských oddělení či porodnic. „Riziko je minimální a zákaz návštěv by mohl mít nepříznivé důsledky, pokud by děti nemohly být navštěvovány svými rodiči,“ zdůraznil.

Nařízení vlády se setkávají i s kritikou. „Nám připadá ta salámová metoda přizavírání nemocnice jako neefektivní,“ uvedl ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl. 

Ruší se výuky na vysokých školách

Výuku zrušily dvě pražské vysoké školy – ČVUT a VŠE. První se tak rozhodla od úterý do 22. března, jde o preventivní opatření proti koronaviru. Škola navíc zruší všechny zahraniční cesty, plánované konference či společenské akce.

„Vzhledem k tomu, že Kampus Dejvice v Praze 6 je významným centrem s vysokou koncentrací studentů a pedagogů vysokých škol, využívaným rovněž občany Prahy 6 a zaměstnanci firem sídlícími v Praze 6, je zde pravděpodobnost a rychlost potenciálního šíření komunitní nákazy vyšší než v ostatních částech města,“ uvedla Ilona Prausová z tiskového oddělení univerzity.   

VŠE pak studenty informovala na svých webových stránkách, kde uvedla, že studentka oznámila, že přišla do kontaktu s nakaženou osobou. Z preventivních důvodů rektorka Hana Machková rozhodla o zrušení výuky v pondělí odpoledne. 

V úterý 10. března bude VŠE celý den uzavřena, jak kampus na Žižkově, tak na Jižním Městě a budou se dezinfikovat všechny prostory. Studentka nebydlí na kolejích a je v domácí karanténě.