Některé školy kvůli obavám z nákazy vyhlásily mimořádné volno. ČVUT a VŠE přeruší výuku

Vedení Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) se rozhodlo od úterý do 22. března přerušit výuku. Jde o preventivní opatření proti šíření koronaviru. V pondělí se kvůli obavám z koronaviru neotevřelo více škol po celém Česku, mezi nimi je například i pražská Vysoká škola ekonomická (VŠE).

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

VŠE ruší výuku, protože chce provést dezinfekci prostorů. V úterý tak bude škola celý den uzavřena. VŠE o tom informovala studenty na svých webových stránkách. Jako důvod uvedla, že jedna ze studentek přišla do kontaktu s nakaženou osobou. Škola dodala, že studentka nebydlí na kolejích a nyní se nachází v domácí karanténě.  

Výuku ruší i ČVUT, kde podle statistik ministerstva školství studuje zhruba sedmnáct tisíc lidí. „Kampus Dejvice v Praze 6 je významným centrem s vysokou koncentrací studentů a pedagogů vysokých škol. Místo rovněž využívají občané a zaměstnanci firem sídlících v Praze 6. Pravděpodobnost a rychlost potenciálního šíření komunitní nákazy je zde vyšší než v ostatních částech města,“ uvedla Ilona Prausová z tiskového oddělení školy.

Přerušení výuky je podle ní jedním z opatření rektora, která mají omezit riziko přenosu nákazy. Škola navíc zruší všechny zahraniční cesty, plánované konference či společenské akce. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) není zavírání škol kvůli koronaviru namístě. V souvislosti s uzavřením ČVUT a VŠE uvedl, že jde o odpovědnost jejich vedení.

Pražské základní školy hlásí malou účast

V Praze 6 do základních škol přišlo v pondělí ráno výrazně méně dětí než obvykle. Řada rodičů uposlechla výzvy tamní radnice, aby své potomky z výuky omluvili. Podle ní by mělo opatření omezit rozšíření nového typu koronaviru, kterým se v městské části nakazilo několik lidí.

Některé pražské školy mají i přes malou docházku běžnou výuku, jiné budou mít tento týden zkrácené vyučování a zrušené odpolední kroužky. Vyplývá to z informací na internetových stránkách škol a od jejich ředitelů. Minimální účast žáků hlásí na svých webech také základní školy na Břevnově, ve Vokovicích, v Ruzyni nebo na Petřinách.

  • Infolinky Státního zdravotního ústavu:
  • 724 810 106
    725 191 367
  • Linky krajských hygienických stanic:
  • Praha: 773 782 856; 773 782 850
    Jihočeský kraj: 736 514 368
    Jihomoravský kraj: 773 768 994
    Karlovarský kraj: 355 328 368; 355 328 362
    Kraj Vysočina: 566 650 866
    Královéhradecký kraj: 495 058 111; 778 532 313
    Liberecký kraj: 485 253 111
    Moravskoslezský kraj: 595 138 118; 595 138 119
    Olomoucký kraj: 585 719 719
    Pardubický kraj: 602 730 251
    Plzeňský kraj: 377 155 111
    Středočeský kraj: 771 137 070
    Ústecký kraj: 477 755 110
    Zlínský kraj: 724 221 953
  • Informace na webu ministerstva zdravotnictví.
  • Informace na webu Státního zdravotního ústavu.

Zlínské státní školy zrušily výuku

Kvůli obavám ze šíření koronaviru se v pondělí po skončení jarních prázdnin neotevřely základní školy zřizované městem Zlín. Ty v současné době zjišťují počty žáků a učitelů, kteří se vrátili z Itálie a musí být dva týdny v domácí karanténě. Školy, které zřizuje kraj, jsou až na jednu výjimku otevřené, řekla mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Například ze Střední školy – Centra odborné přípravy technické Kroměříž jsou v domácí karanténě tři žáci. V uherskohradišťské obchodní akademii zůstali doma čtyři pedagogové, stejně je tomu na tamní střední průmyslové škole.

V Uherském Hradišti je na základních školách zvýšený hygienický režim. Učitelé také upozorňují děti, aby dbaly zvýšené hygieny. V karanténě je osm zaměstnanců škol zřizovaných městem i jeden ředitel školy, který pracuje z domova.

Rodiče mají možnost volby, tvrdí říčanský starosta

Do škol a školek v Říčanech u Prahy by v následujících dvou týdnech neměly chodit nejen děti, které byly o prázdninách v Itálii, ale podle radnice i v dalších státech, jako například Francii nebo Německu.

Radnice současně vyzvala rodiče, aby zvážili přítomnost svých dětí ve školách, pokud pocítí sebemenší změnu zdravotního stavu nebo pokud mají pochybnost o tom, že je ve škole možné garantovat nulové riziko nákazy. Absence bude uznána jako omluvená.

„Není to nařízení, výuku nemůžeme zastavit. Rodiče mají možnost volby,“ uvedl na Facebooku starosta Vladimír Kořen (Klidné město). Opatření podle něj reaguje na informace, že existují snahy vyhnout se karanténě v případě italských pobytů. Učitelé nyní zjišťují, kolik dětí zůstane doma, aby mohli upravit režim ve škole.

Události: Česko zavádí opatření proti šíření koronaviru, začínají už na hranicích (zdroj: ČT24)

Na Plzeňsku ve školách chybí děti kvůli karanténě

Na základních školách v Dobřanech a v Nýřanech na Plzeňsku kvůli povinné karanténě po návratu z Itálie chybělo kolem deseti dětí. Ředitelé škol řekli, že některé rodiny strávily týdenní prázdniny v Itálii, nicméně řada jich zájezdy odřekla.

Ani na Teplicku, kde byly minulý týden prázdniny, nucená karanténa po návratu lidí z Itálie chod škol neovlivnila. Základní a mateřské školy jsou v provozu a v domácí izolaci je jen několik žáků a několik učitelů. Řekl to v pondělí náměstek teplického primátora Jiří Štábl (ANO).

Například na teplickém gymnáziu z osmi set žáků podle ředitele Zdeňka Bergmana chybí 120, nařízenou karanténu jich má ale jen dvanáct. V karanténě jsou i dva učitelé. Podobná situace je na ZŠ a MŠ Bohosudov v Krupce u Teplic. „Vím o dvou případech ze základní školy a v mateřské škole chybí z tohoto důvodu jedno dítě. A jedna kolegyně byla v Itálii, proto zůstala doma,“ řekla ředitelka školy Jana Pucharová.

Jižní Morava nemá informace o úbytku dětí ve školách

Informace o menším počtu dětí ve školách v Brně a v celém Jihomoravském kraji kvůli obavám z koronaviru nemá tamní magistrát ani krajský úřad, řekli mluvčí Filip Poňuchálek a Monika Brindzáková. 

Od soboty ministerstvo zdravotnictví zavedlo opatření, které dopadá na lidi vracející se z Itálie. Týká se českých občanů a cizinců, kteří v Česku trvale a přechodně žijí nebo pracují. Mají povinnost ohlásit se po návratu lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě.

Události: Nemocnice zakazují návštěvy, některé školy ruší výuku (zdroj: ČT24)

Někteří vysokoškoláci chystají návrat z Itálie, většina chce zůstat

Někteří studenti pražských vysokých škol, kteří jsou nyní na stipendijních pobytech v Itálii, začali kvůli situaci kolem šíření koronaviru chystat předčasný návrat do Česka. Nevracet se do Itálie rozhodla také jedna studentka České zemědělské univerzity, která před několika týdny přijela do Česka na prázdniny.

Většina studentů, kteří nyní v Itálii pobývají, tam ale chce zatím zůstat. Vyplývá to z informací zástupců vysokých škol. Univerzita Karlova (UK) ví o sedmi studentech na programu Erasmus, kteří se buď z Itálie již vrátili nebo to mají v úmyslu v nejbližších dnech. Škola má nyní v Itálii zhruba 39 studentů a dalších devět by tam mělo vyjet v následujících čtyřech měsících.

V oblastech, které italská vláda kvůli šíření koronaviru uzavřela, by aktuálně mělo studovat asi dvanáct posluchačů UK, z toho devět v Padově, dva v Miláně a jeden v Benátkách. UK studentům pobyty nezakazovala, ale důrazně je vyzývá, aby respektovali rozhodnutí a doporučení ministerstev zahraničí, zdravotnictví, vlády a zahraničních univerzit, uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení.

Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) má momentálně v Itálii šest studentů. „Se všemi studenty jsme v kontaktu a ani jeden prozatím neprojevil zájem se vrátit. Pouze jedna studenta je již zpět několik týdnů, a to z toho důvodu, že přijela do ČR na prázdniny a rozhodla se do Itálie kvůli situaci s koronavirem nevracet,“ řekla mluvčí ČZU Jana Kašparová. Zároveň připomněla, že škola v uplynulých dnech zrušila další pracovní či studijní cesty do Itálie.

O návratu uvažují také někteří studenti Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), řekla mluvčí Martina Mlynářová. Jarní semestr v Itálii podle ní zahájilo devatenáct studentů VŠE na programu Erasmus.

90' ČT24: Vše o karanténě kvůli riziku nákazy koronavirem (zdroj: ČT24)