Od pondělí nesmí nikdo přes hranice. Vláda zpřísnila zákaz cestování, týká se již všech zemí

Vláda opět zpřísnila opatření, kterými se snaží zabránit šíření nákazy koronavirem. Od půlnoci z neděle na pondělí začne platit zákaz vycestování z tuzemska do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem. Výjimku dostanou lidé, kteří dojíždějí za prací do vzdálenosti 100 kilometrů od českých hranic nebo řidiči kamionů. Ve stejný čas začne platit zákaz vstupu všech cizinců na území Česka. Od soboty také nechá vláda uzavřít všechna venkovní sportoviště s účastí více než 30 lidí, tedy mimo jiné lyžařských středisek. Přerušen bude i provoz denních stacionářů. V Česku byl zatím koronavirus prokázán u 141 lidí.

  • Vláda zakázala vycestování z území ČR českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dní. Ministr vnitra stanoví výjimky. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí.
  • Stát uvolní 500 milionů korun z rozpočtové rezervy na nákup zdravotnického vybavení kvůli reakci na rozšíření nákazy novým typem koronaviru.
  • Vládní kabinet kvůli koronaviru dočasně zrušil nedělní zákaz jízdy kamionů. České zájezdové autobusy v zahraničí se mohou vrátit do Česka.
  • Vláda od pondělí po dobu trvání nouzového stavu nařizuje všem denním stacionářům pozastavení činnosti.
  • Od sobotních 6:00 začne platit zákaz přítomnosti veřejnosti v bazénech, turistických informačních centrech a na venkovních i vnitřních sportovištích s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí. Vláda rovněž zakázala prodej na tržnicích, jako je pražská Sapa.
  • Šíření koronaviru může být trestným činem. Ministryně spravedlnosti nemoc zařadila mezi nakažlivé nemoci, jejichž šíření tak může být hodnoceno.
  • Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru s účinností od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech.
  •  
On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

DOPRAVA

Vláda nechá od počátku příštího týdne prakticky uzavřít hranice. Občané ČR a lidé s trvalým pobytem i přechodným pobytem nad 90 dnů nebudou moci od pondělí odcestovat do jakékoli země a lidé ze zahraničí přicestovat do republiky. Kabinet tak zpřísnil omezení vyhlášené ve čtvrtek, podle kterého nebylo možné cestovat do rizikových zemí včetně Německa a Rakouska.

„Platí zákaz vstupu pro všechny cizince, tedy kohokoli jiného než občany ČR nebo cizince s trvalým a přechodným pobytem na území ČR, a současně platí zákaz pro občany ČR vycestovat z území České republiky. Je to velmi tvrdé opatření, ale je to podle našeho názoru opatření, které může zásadním způsobem přispět k zamezení šíření koronaviru,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Apelujeme na občany, aby opatření dodržovali. Čím budou opatření tvrdší a čím budou více dodržována, tím kratší ten režim bude. Pokud je nebudeme dodržovat, tak by byl neúměrně dlouhý.
Roman Prymula
náměstek ministra zdravotnictví

Zákaz není absolutní, výjimky budou mít řidiči kamionů, piloti, vlakové čety, lodníci, příslušníci záchranných sborů i lidé, kteří pracují v blízkosti hranic v sousedních zemích. Původně vláda stanovila, že povolená vzdálenost je do 50 kilometrů od hranic. Ministr Hamáček hovořil o kompromisu s tím, že ve větší vzdálenosti „už se nacházejí větší aglomerace a to si dovolit nemůžeme“. Poté ale vláda rozhodnutí přehodnotila a zvýšila povolenou vzdálenost na 100 kilometrů. Do této vzdálenosti spadá i Vídeň, tam je riziko podle Hamáčka snesitelné.

Policistům, kteří s asistencí armády obnoví kontroly na hranicích, se ale budou muset dojíždějící prokázat potvrzením, že v příhraničí opravdu pracují. V případě západní hranice bude přechod do Německa a Rakouska umožněn jen na jedenácti hraničních přechodech – sedmi v případě Spolkové republiky a čtyřech v případě Rakouska (viz infobox).

  • Německo: Krásný Les, Hora Svatého Šebestiána, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Strážný
  • Rakousko: Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě, Mikulov
  • Další přechody*: Jiříkov, Cínovec, Vojtanov, Všeruby (do Německa), Nová Bystřice, Vratěnín, Hevlín, Valtice (do Rakouska)
  • *přechody jsou určené lidem, kteří pracují v zahraničí, a jsou otevřené jen od 5 do 23 hodin

Již od soboty se zastaví linky autobusové, železniční, případně lodní dopravy do všech sousedních států. Neplatí to pro zájezdy, které se budou vracet z cest. „Pokud jezdí v tuto chvíli po Evropě zájezdové autobusy, na ně se to nevztahuje, ty se mohou vrátit,“ upřesnil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Výrazně omezené bude i letecké spojení do ČR. Aerolinky ČSA a mateřské Smartwings již avizovaly přerušení provozu všech svých linek z republiky. Odstaví až polovinu svých letadel.

S opatřeními proti koronaviru ale přišla i změna, která dopadá na vnitrostátní silniční dopravu – vláda dočasně zrušila nedělní zákaz jízdy kamionů.

INFORMACE ZE ZDRAVOTNICTVÍ

V Česku je k pátečnímu večeru 141 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, uvedlo ministerstvo zdravotnictví na webu. Ráno jich bylo o 24 méně.

Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) během pátku uvedl, že denně přibývá testů, za čtvrtek bylo otestováno zhruba 540 vzorků. Co se týká karantény, existují podle něj dva typy.

Jednu nařizuje praktický lékař, který vystavuje pacientovi e-neschopenku, další jsou karantény nařizované krajskými hygienickými stanicemi, jde primárně o lidi, kteří se potenciálně mohli nakazit od pozitivně testovaného pacienta. „Z nařízení hygienických stanic je v karanténě 1646 osob. Lékaři vystavili 5243 e-neschopenek,“ napsal ministr večer na Twitteru. 

Testy na koronavirus provádí 18 ověřených laboratoří. Kontrolují vzorky odebrané zdravotníky, jsou mezi nimi i soukromá zařízení. I lidé, kterým testování nedoporučí lékař či hygienik, se mohou nechat otestovat, musí si to ale sami zaplatit.

Tisková konference vedení Policie České republiky k aktuální situaci kolem koronaviru (zdroj: ČT24)

Ve snaze zabránit dalšímu prudkému šíření se počínaje polednem rozšířila skupina občanů, na které se vztahuje povinná karanténa, třebaže by se mělo jednat jen o prevenci.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vláda rozhodla, že do čtrnáctidenní izolace musí zamířit každý, kdo se do země vrátí z patnácti takzvaných rizikových zemí – vedle nejpostiženější Číny a Itálie se opatření týká řady evropských zemí včetně Německa, Rakouska a Velké Británie. Původně resort mluvil o osmnácti zemích (v seznamu figurovaly i USA, Japonsko a Řecko), tuto informaci ale vláda dementovala. 

  • Neevropské státy: Čína, Írán, Jižní Korea
  • Členské státy EU: Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Španělsko a Švédsko
  • Další evropské státy: Norsko, Švýcarsko a Velká Británie

„Máme ne úplně malé množství pacientů, kteří jsou nakaženi z jiné země, než je Itálie. Itálie stále tvoří většinu, ale už máme několik případů z Rakouska, máme případy ve vazbě na Německo a tak dále. Je namístě, abychom rozšířili počet zemí, které budou vztaženy do povinné domácí karantény,“ zdůvodnil ministr zdravotnictví rozšíření počtu zemí, po jejichž návštěvě je izolace nutná.

Premér Andrej Babiš (ANO) přitom upozornil, že vláda zároveň na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) zařadila nemoc COVID-19 na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestným činem.

VEŘEJNÝ ŽIVOT

Lyžařská sezona končí. Zavřou se stacionáře i infocentra

Zavedení nouzového stavu oznámil český kabinet ve čtvrtek odpoledne. Třicetidenní nouzový režim platí od 12. března dvou hodin odpoledne a spolu se zvýšenými bezpečnostními a hygienickými opatřeními tlumí veřejný život v Česku, aby se zabránilo nekontrolovanému šíření rizikové nákazy.

V sobotu ráno již neotevřou turistická informační centra ani venkovní sportoviště, kterých se zákaz dosud netýkal, výjimkou jsou případy, kdy se na nich sejde méně než 30 lidí. Především to znamená, že nejspíše končí lyžařská sezona, protože do odvolání budou mimo provoz skiareály spadající do kategorie venkovních sportovišť.

Události ČT: Nová opatření v Česku i v zahraničí (zdroj: ČT24)

„Budeme postupovat jako v případě ukončení sezony. Naplánujeme úklid a až budeme vědět více, tak pomalu začneme připravovat areál na letní sezonu,“ řekla mluvčí klínoveckého střediska Hana Hoffmannová.

Již od pátku je účinná změna dřívějšího nařízení vlády o zákazu akcí, kterých by se zúčastnilo sto a více lidí. Nově je tato hranice nastavena maximálně na 30 osob a týká se jak sportovních utkání a náboženských akcí, tak i divadelních, hudebních, filmových a dalších představení.

Ruší se tedy premiéry filmů, bohoslužby a minimálně dočasně se ruší taky zápasy nejvyšší fotbalové soutěže. Hokejová extraliga ve čtvrtek skončila a vůbec poprvé od roku 1945 nevyhlásí svého mistra. 

Brífink po mimořádném jednání vlády o koronaviru (zdroj: ČT24)

V pátek rozšířil kabinet vyjmenovaná opatření také o uzavření denních stacionářů a zákaz návštěv ve věznicích. „Toto ochranné opatření bude trvat po dobu nouzového stavu, případně do odvolání,“ uvedla mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. Od soboty bude také zakázán prodej na tržnicích a tržištích.

Omezení pro restaurace a hospody

Veřejnosti se také v pátek uzavřela řada institucí, lidé už nesmějí do hudebních a společenských klubů, knihoven a galerií. Embargo se vztahuje také na posilovny, sauny, fitness centra a sportoviště – v posledním případě ale ne ty pod širým nebem. Kdo si chce jít zaběhat na stadion, může.

Zákaz provozu dolehl taky do jídelních částí obchodních domů, které mají nákupní plochu přes 5000 metrů čtverečních. Zavřít tedy musí i zdejší kavárny, pekárny a takzvané food courty, kde jídla nabízí několik firem vedle sebe.

Hospody, bary a restaurace dál zůstávají otevřené i v případě, že se v nich sejde víc než třicet lidí, provoz ale musí omezit. Úderem osmé hodiny večerní musí být minimálně na 10 hodin zavřeno, a to nejen v pátek, ale ve všech následujících dnech a týdnech.