Česko kvůli koronaviru rozšíří opatření na letištích. Babiš zvažuje zakázat lety z Číny

Informační kampaň a cílený screening cestujících kvůli šíření nového koronaviru se od pátku rozšíří na všechna letiště v Česku. Dosud tato opatření platila pouze na mezinárodním letišti v pražské Ruzyni. V reakci na vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze Světovou zdravotnickou organizací (WHO) to oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Resort ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem také zřídí speciální infolinku pro veřejnost.

Globální stav zdravotní nouze kvůli současné epidemii nového koronaviru vyhlásila WHO ve čtvrtek večer. Koronavirus se dosud objevil ve dvou desítkách zemí, nakazilo se jím přes 8100 lidí, z toho velká většina v Číně. Na 170 osob tam nákaze podlehlo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zvažuje, že navrhne vládě v souvislosti s obavou z šíření koronaviru dočasně zakázat lety z Číny do Česka. „Uvažuji o tom, že pokud se něco zásadního nestane, protože Evropa zatím není tak akční, tak bych navrhl vládě v pondělí, abychom dočasně zakázali veškeré lety z Číny,“ prohlásil ve čtvrtek Babiš.

Události: Babiš zvažuje dočasný zákaz letů z Číny (zdroj: ČT24)

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je ale možné, že se aerolinky, které spoje provozují, rozhodnou k takovému kroku samy. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že za současné situace považuje dočasný zákaz přímých letů z Číny do Česka jako legitimní. 

Přímo v čínském městě Wu-chanu, epicentru současné nákazy novým typem koronaviru, pobývají i čtyři Češi. Dva z nich, studenti, podle českých úřadů požádali o evakuaci. Další dva v nejlidnatější zemi světa žijí dlouhodobě a do Česka se vrátit nemíní. Celkem už ale o evakuaci z Číny požádalo pět lidí.

Petříček se tento týden dohodl s Francií, že ta zajistí evakuaci spolu s francouzskými občany. Diplomacie v tomhle směru jedná i s Británií a podle Petříčka není vyloučena ani spolupráce s Německem. Paříž i Londýn plánují vyslání svých letadel do Číny v sobotu, záleží to ale na povolení čínských úřadů, uvedl ministr.

„Pro čínskou stranu je to citlivá otázka a to respektujeme. Chtějí, aby situace byla držena v klidu, aby jejich občané v oblastech, kde je vyhlášena karanténa, nepropadali panice,“ řekl.

„Češi jsou v kontaktu s naším zastupitelským úřadem, naposledy ve čtvrtek ráno, a jsou připraveni odjet na letiště, jakmile je zastupitelský úřad zavolá. Věříme, že to proběhne úspěšně do konce týdne,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Možnost nasazení vládního speciálu

Premiér Babiš mluvil i o možnosti vyslat do Číny český vládní speciál kvůli evakuaci občanů. „S panem premiérem jsme hovořili, že jestli do konce víkendu nebudeme mít jistotu, že u těch pěti občanů, kteří projevili zájem o to, aby mohli být přesunuti z Číny do Evropy, to nebude vyřešeno, tak bychom zvážili i jinou cestu, možná i vyslání speciálu,“ potvrdil Petříček.

Pokud by Česko speciál vyslalo, podle ministra by pravděpodobně nabídlo místa v letadle také dalším občanům EU.

Kdy se čeští občané vrátí do vlasti, bude podle Petříčka záležet i na případných karanténních opatřeních po příletu. „Prioritou je, aby se předešlo riziku šíření koronaviru v Evropě. Je určitě nutná karanténa,“ řekl. Podle něj se jedná o tom, zda by karanténní opatření byla na území státu, do kterého by občané přiletěli, nebo by bylo možné je převézt do Česka. 

Česko také ve středu přistoupilo k pozastavení vydávání víz. „Vízová centra v Číně jsou v tuto chvíli zavřená,“ řekl Petříček. Uzavřena zůstanou přinejmenším do 16. února. Poté se rozhodne o dalším postupu, bude záležet na vývoji situace kolem koronaviru.

Nákaza se v Česku zatím nepotvrdila

Podezření na koronavirus se už objevila i v tuzemsku. V Česku bylo dosud kvůli možné nákaze novým koronavirem testováno 33 vzorků. Ani v jednom případě se nákaza neprokázala, uvedl ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Všechny dosavadní testy na koronavirus jsou k dnešní 18. hodině negativní,“ napsal Vojtěch na Twitteru. Dodal, že v souvislosti s větší informovaností občanů i nárůstem nemocných chřipkou očekává, že počet testovaných případů může růst. 

Lékaři v případě podezření u pacienta, který pobýval v rizikové oblasti a má potíže podobné chřipce, kontaktují epidemiologa z krajské hygienické stanice. Nemocný pak musí zůstat v karanténě a pravidelně si měřit teplotu. Pokud se jeho stav zhorší, je převezen do nemocnice na infekční oddělení.