Ruzyně dostala instrukce ke koronaviru, Bulovka připravila pokoje a Češi skupují roušky

90' ČT24: Česko se připravuje na možný výskyt koronaviru (zdroj: ČT24)

Česko se připravuje na případný výskyt koronaviru, který způsobil desítky úmrtí v čínském městě Wu-chan. Ruzyňské letiště zavedlo přísnější zdravotnická opatření, na nákazu se připravila i pražská Nemocnice Na Bulovce, která v těchto případech platí za republikovou centrálu, a čeští pacienti podle informací z lékáren houfně skupují roušky.

Kvůli koronaviru ráno zasedla bezpečnostní rada státu a hlavní hygienička Eva Gottvaldová zaslala letišti v Praze nařízení, podle kterého by se měly chovat posádky všech letadel přilétajících na ruzyňské letiště.

Posádky mají informovat pasažéry o opatřeních, která byla na letišti přijata kvůli šíření koronaviru – a sdělovat, že pokud cítí příznaky nemoci, mají se hlásit u zdravotní služby letiště. Měly by také vytipovávat osoby se symptomy viru (dýchací potíže, horečka a kašel) a k lidem s potížemi přivolat lékaře.

„Posádky mají nařízeno, že takovéto pasažéry musí zajistit a přivolat stálou lékařskou službu, která je připravena vstoupit na palubu a okamžitě s tím cestujícím pracovat,“ uvedl po vládním zasedání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Přísnějším opatřením ale do značné míry brání stávající chřipková sezona, která se podle Gottvaldové týká celé severní polokoule, a fakt, že inkubační doba viru dosahuje čtrnácti dní. Hygienička i ministr proto odmítají plošný screening cestujících. Plošné kontroly například kamerami snímajícími teplotu by podle Vojtěcha mohly přinést řadu falešně pozitivních výsledků kvůli chřipkovým epidemiím ve světě.

Do prevence by se na letišti naopak měli zapojit celníci a ptát se lidí například na to, zda se nepohybovali v rizikových oblastech. Většina cestujících z Číny se dostane do Česka s přestupem, nikoliv přímými lety, takže je nutné se soustředit i na letadla z jiných destinací, dodal Vojtěch. Mezi tradiční letecké uzly mezi Asií a Evropou patří Dubaj, Dauhá, Dillí a Istanbul. 

Samotná Praha má s Čínou čtyři letecká spojení. Do Pekingu létá od roku 2015 Hainan Airlines, o rok později začal Sichuan Airlines létat do Čcheng-tu a v roce 2017 pak China Eastern Airlines spustily linku do Šanghaje, s mezipřistáním v Si-anu. Jde o dvanáct spojení týdně. V roce 2019 podle letiště využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou 188 tisíc cestujících v obou směrech. China Eastern Airlines a Hainan Airlines nedávno oznámily omezení některých spojů.

Na letišti už jsou vyčleněné zvláštní vchody

Ministr Vojtěch také v neděli řekl, že zakazovat přímé lety z Číny do Prahy nepovažuje za racionální, když veškerá okolní letiště je neruší. Pražské letiště už ale pro lety z Číny vyčlenilo dva speciální vchody, které se budou pravidelně dezinfikovat.

Důležité je podle ministra zvýšit informovanost pasažérů, kteří přilétají do České republiky. Měli by vědět, co dělat, pokud na sobě budou pozorovat symptomy onemocnění koronavirem. Cedule budou rozmístěny po celém letišti tak, aby všichni pasažéři kolem nich prošli. „Budou v češtině, čínštině, angličtině a připravujeme i další jazyky,“ dodal ministr.

Pro české občany navíc státní instituce v souvislosti s nákazou publikovaly sérii informačních materiálů na svých webových stránkách – ať už se jedná o ministerstvo zdravotnictví nebo Státní zdravotní úřad (viz fakta níže). 

Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo osm desítek lidí, nakažených je podle posledních údajů 2744. První případy nákazy pocházející z Číny se z evropských států zatím potvrdily jen ve Francii.

Česko jedná o evakuaci studentů z Wu-chanu

Pokud jde o české občany, jeden byl hospitalizován kvůli podezření na onemocnění ve Vietnamu, zatím se u něho nepotvrdilo. Čtveřice Čechů pobývá i přímo v čínském Wu-chanu, z něhož se onemocnění šíří. Dva tam žijí dlouhodobě, dva jsou studenti – a ti také projevili zájem o evakuaci.

Nyní jsou v kontaktu s ministerstvem zahraničí. „Mají od nás doporučení zůstat v tuto chvíli v bytě, nevycházet, pokud to není nezbytně nutné, a snažíme se jim pomoci dostat se zpět,“ řekl novinářům šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Podle premiéra Andreje Babiše by po případném transportu do Evropy mohli zůstat v karanténě ve Francii, Praha o záležitosti nyní jedná s Paříží. „Jsme v kontaktu s francouzskou stranou, která logisticky řeší, jestli bude možné odvést jejich občany – tím pádem bychom mohli nabídnout studentům, že se přidají k jejich skupině,“ doplňuje ministr Petříček.

Do karantény

Příznaky nemoci jsou shodné s chřipkou. Pokud má nemocný jen horečku a kašel, není nijak izolován. Jestliže pobýval v ohnisku nákazy, nařídí mu epidemiolog dvoutýdenní domácí karanténu. Do té s nemocným musí jen lidé, kteří byli spolu s ním v době, kdy se u něj příznaky projevily.

„Není prokázáno, že by člověk byl infekční předtím, než má příznaky,“ vysvětlila lékařka a odbornice na tropické nemoci Kristýna Herrmannová. Zástupce čínské zdravotnické komise Ma Siao-wej přitom v neděli tvrdil opak, totiž že nový koronavirus je infekční už během inkubační doby, kdy je nemocný bez symptomů. Ta trvá jeden den až dva týdny.

Počty karantén evidují jednotlivé krajské hygienické stanice. V Praze jsou takto izolovány dvě ženy, které přiletěly z Pekingu přes Katar. Lidé, kteří z rizikových oblastí přilétají nyní, se mají podle lékařů hlásit hned na letišti u epidemiologa a pokud mají podezření na onemocnění, kontaktovat svého praktika, případně infekční oddělení.

Reportáž: Co čeká pacienta s podezřením na koronavirus? (zdroj: ČT24)

V případě podezření na koronavirus je podle odborníků z Bulovky nejlepší lékaři zatelefonovat. Člověk musí nahlásit, kde cestoval a jaké má příznaky. Lékaři podle toho vyhodnotí, jaké další kroky je nutné udělat.

Při vážných známkách infekce v kombinaci s asijským pobytem skončí pacient nikoliv v domácí, ale v nemocniční izolaci, a to až do chvíle, kdy pražský zdravotní ústav vyšetří jeho stěry. Přednosty hradecké infekční kliniky Stanislava Plíška čeká nemocného v mezičase dozorovaná hydratace a medikace snižující teplotu.

Pokud by se čínský koronavirus prokázal a měl těžký průběh, čeká pacienta odkudkoliv z republiky převoz do pražské Nemocnice Na Bulovce, která platí za specializované pracoviště pro podobné nákazy. Při větším počtu nemocných by v pohotovosti bylo taky armádní centrum biologické ochrany v Těchoníně na Orlickoústecku.

Opatření Na Bulovce

Infekční klinika pražské Nemocnice Na Bulovce je na případné pacienty nakažené koronavirem připravena, v současné době má pro tyto případy vyčleněny dva volné pokoje. Počty lůžek může v případě potřeby zvýšit, uvedla mluvčí Bulovky Simona Krautová. Pokud by se u někoho infekce potvrdila, podléhal by izolaci.

„Potenciální pacienti s potvrzenou nákazou koronaviru podléhají respiračnímu izolačnímu režimu. Byli by umístěni na samostatné pokoje, kam by měl přístup pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami – plášť, rukavice, respirační rouška, čepice a brýle,“ uvedla Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Nakupovat roušky

Mezi obyvatelstvem pak čínský koronavirus ještě umocnil zájem o ochranné pomůcky a léky, který už tak stimulovala probíhající chřipková sezony. Tvrdí to aspoň lékárnické řetězce, podle nichž násobně vzrostl zájem o ústní roušky a to tak, že jsou podle Ivany Lánové (odborné konzultantky jedné z lékárnických sítí) dokonce vyprodané u distributorů.

Česká lékárnická komora (ČLnK) nicméně upozorňuje, že vyšší prodej roušek nemusí nutně souviset jen s koronavirem, ale obecně se sezonou akutních respiračních onemocnění. Komora přidává i obecné doporučení pacientům, že při odkašlávání není vhodné dávat si ruku před ústa: „Lepší je kašel tlumit kapesníkem nebo předloktím, zamezíte tak šíření infekce. Podobné pravidlo platí i u kýchání.“

Vyšší tržby v lékárnách ale současně doprovázejí očekávané ztráty hoteliérů zejména v Praze a Českém Krumlově, protože Čína v pondělí zakázala skupinové zájezdy ze země a čínské cestovní kanceláře dočasně ukončily prodej skupinových zájezdů a produktů. Hromadná storna zaznamenávají některé hotely už od víkendu.

„Během jednoho dne to pocítí hotely a restaurace, které se specializují na čínské turisty, do prázdnin je ale nahradí turisté z Evropy,“ konstatoval ředitel agentury Czechtourism Jan Herget. Souběžně s tím i české cestovní kanceláře evidují první storna zájezdů do Číny a Tibetu.