Zeman by zrušil koncesionářské poplatky, Sobotka je proti

Plzeň - Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Plzeňského kraje opřel do České televize. Řekl, že se z ní stává špatná komerční televize, a podpořil zrušení jí určeného koncesionářského poplatku. Lidé, kterým se vysílání ČT nezamlouvá, by si podle něj mohli vybrat, které veřejně prospěšné instituci peníze místo ČT pošlou. Podle stanoviska České televize je Zemanova kritika bezprecedentním útokem na nezávislost. Na Zemanova slova reagoval i premiér Bohuslav Sobotka. Koncesionářské poplatky jsou podle něj zárukou toho, že rozhlas a televize mohou hájit veřejný zájem.

Podle Zemana připravuje v současnosti asi 15 senátorů návrh zákona o zrušení koncesionářských poplatků. „Můj osobní názor zní, že Česká televize neplní svou veřejnoprávní funkci, ale stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ prohlásil. Zavzpomínal, jak v minulosti se zaujetím sledoval dokumentární pořady na druhém kanále ČT. „A velmi lituji, co se s ČT2 v poslední době děje,“ dodal.

„Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ pronesl Zeman bez jakéhokoli bližšího upřesnění.

„Jde o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. Je o to nebezpečnější, že ho vyslovuje nejvyšší ústavní činitel České republiky,“ reagovala na prezidentovy výroky mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Na Zemanova slova reagoval premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj jsou koncesionářské poplatky zárukou toho, že veřejnoprávní média - televize i rozhlas - nejsou závislá ani na komerčních zájmech a podnikatelských skupinách ani na momentální vládě a mohou nezávisle hájit veřejný zájem: „Zejména v době, kdy ubývá nezávislých médií a roste mediální vliv nejrůznějších oligarchů, by bylo zrušení koncesionářských poplatků hrubou chybou, která by poškodila demokracii, svobodu slova, českou kulturu a v konečném důsledku i všechny naše občany,“ řekl premiér ČT.

Nápad zrušit koncesionářské poplatky považuje prezident podle svých slov za rozumný proto, že by se tím srovnala startovací čára mezi televizními stanicemi. Podpořil takzvaný asignační model rušení poplatků. „Ten znamená, že komu se pořady České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a podobně,“ prohlásil. Svými slovy o zrušení poplatku reagoval na nedávné vyjádření generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby koncesionářský poplatek platili také lidé bez televizních přístrojů.

Představitelé politických stran ale většinou o zrušení poplatků uvažovat nechtějí. Podobné obavy v souvislosti s vlastnictvím jiných médií jako Bohuslav Sobotka vyjádřil i místopředseda ODS Martin Kupka. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je možnou alternativou pouze placení médií veřejné služby přímo ze státního rozpočtu.

  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): „Má svoje chyby a v mnoha směrech pokulhává za takovými vzory, jako je BBC, nicméně domnívám se, že je velmi důležité, aby tady média veřejné služby zůstávala. Že na sobě musí zapracovat, je evidentní.“
  • Vojtěch Filip (KSČM): „Je možné zrušit je, je možné převést to do státního rozpočtu. Ale samotné zrušení bez návrhu na řešení nevidím jako šťastné.“
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Podle mého názoru jsou poplatky nutné, má-li veřejnoprávní televize nebo rozhlas plnit svůj úkol. Ne, že by leccos nemohlo být lepší, o tom nebudiž pochyby – jak v rozhlase, tak v televizi.“
  • Martin Kupka (ODS): „Můžeme mít kritické připomínky k práci České televize i Českého rozhlasu, ale podle mého soudu tady jde o víc. Část mediální scény ztratila svou nezávislost pod křídly Agrofertu a Andreje Babiše. O to více teď potřebujeme nezávislá a silná média veřejné služby.“

Patnáctka senátorů navrhla, aby koncesionářské poplatky nemuseli po pět let platit ti, o nichž Česká televize či rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci. Senátoři v čele s předsedou Strany práv občanů Janem Velebou to navrhli v rámci novely, kterou by horní komora mohla začít projednávat za dva týdny. Senátorské snahy o změny v pravidlech koncesionářských poplatků ale zatím příliš úspěšné nebyly. 

Jde o bezprecedentní útok, reaguje ČT

Podle mluvčí televize Alžběty Plívové se ze strany prezidenta jedná o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. Vyváženost a objektivitu zpravodajství a kvalitu vysílání podle ČT může hodnotit Rada ČT na základě objektivních analýz. Výpady prezidenta se televize nenechá zastrašit, dodala.

Miloš Zeman o ČT: Neplní veřejnoprávní funkci (zdroj: ČT24)
  • Měsíční výše televizního poplatku je 135 korun (1620 korun ročně), rozhlasového 45 korun (540 korun ročně). ČT letos na základě očekávaného počtu evidovaných přijímačů předpokládá příjem z televizních poplatků 5,675 miliardy korun při celkovém rozpočtu 6,956 miliardy. Generální ředitel ČT v rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že pokud by veřejnoprávní televize přišla o poplatky, musela by se stát komerční televizí.