Rekonstrukce Václavského náměstí by měla začít v dubnu, změní se spodní část

Úprava spodní části Václavského náměstí má začít v dubnu. Uvedl to mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Město už uzavřelo smlouvu s firmou, která bude na přestavbě pracovat. Podporuje ji i nově zvolené vedení Prahy 1. Náměstí se dočká většího množství zeleně a rozšíření chodníků, později by měla navázat úprava tramvají v horní části náměstí.

„V tomto roce bude zahájena rekonstrukce ve spodní části Václavského náměstí, tedy zhruba od Můstku po úroveň hotelu Ambassador,“ sdělil náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Dodal, že práce během příštího roku budou pokračovat až po křižovatku s Jindřišskou ulicí. Na náměstí se rozšíří chodníky, přibudou stromořadí a střední pruh bude volný – například pro pořádání sezonních trhů.

Termín zahájení mohou ovlivnit případná odvolání. Rekonstrukci, kterou zajistí společnost Hochtief CZ, budou předcházet archeologické průzkumy. Firma má na dokončení úpravy dva roky. Konkrétní dopravní omezení zatím magistrát nezveřejnil. „Aktuálně pracujeme na stanovení možných uzavírek,“ sdělil mluvčí Vít Hofman. Projekt vyjde město na 326,6 milionu korun.

„Praha 1 i pod novým vedením samozřejmě podporuje nezměněný projekt rekonstrukce Václavského náměstí s platným harmonogramem,“ uvedl Petr Hejma (STAN), nový starosta městské části Praha 1. Chce ještě zintenzivnit spolupráci s hlavním městem.

Za projektem revitalizace Václavského náměstí stojí ateliér Cigler Marani Architects (dnes Jakub Cigler Architekti) a Atelier DUA. Představili ho již v roce 2005. Na konci roku pak zveřejnili aktualizovanou verzi – ta počítá s tím, že na horní části budou jezdit tramvaje po obvodu náměstí. V plánu je začít stavět v roce 2022.