Slovenští autodopravci blokují hranici u Břeclavi, Sudoměřic a Hodonína

Slovenští autodopravci opět blokují hraniční přechod mezi Českem a Slovenskem u Lanžhota na Břeclavsku. Hranice tam zůstala průjezdná pro osobní auta. Blokádu spustili ještě na dvou dalších přechodech Jihomoravského kraje. Dopravci protestují kromě jiného za výraznější snížení silniční daně.

Blokáda začala v neděli večer a podle oznámení autodopravců má trvat do odvolání. Oproti očekávání spustili autodopravci blokádu také v Sudoměřicích a u Hodonína. V blokádě u Starého Hrozenkova jim zabránili slovenští policisté s odůvodněním, že blokádu ohlásili pozdě.

„Doporučujeme nevyjíždět a vyčkat, jak se situace vyvine. Naši dopravní policisté budou usměrňovat provoz tak, aby zůstal zachován průjezd pro osobní auta,“ uvedla policie před blokádou na Twitteru.

Nespokojení slovenští autodopravci podobně protestovali už v pátek. Částečně znemožnili provoz na dálničním hraničním přechodu Brodské–Břeclav. Později protesty rozšířili také na hraniční přechody Makov–Bumbálka na severu země a Drietoma – Starý Hrozenkov na západě Slovenska.

Slovenské úřady odmítly požadavek Unie autodopravců Slovenska snížit sazby silniční daně o polovinu a pozastavit mýtný systém. Dopravci reagovali na zprávu nejvyššího kontrolního úřadu, že provozovatel mýtného systému SkyToll zinkasoval až téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu nákladních aut a autobusů po zpoplatněných silnicích.

Ministerstvo financí ve čtvrtek ale oznámilo, že je připraveno předložit sněmovně návrh na snížení sazeb silniční daně pro kamionovou dopravu v průměru o 12,5 procenta. Snížení o polovinu by podle úřadu znamenalo výpadek příjmů státu ve výši asi 35 milionů eur (884 milionů korun).

Silniční daň platí firmy i živnostníci za vozidla, která používají při svém podnikání. Základní sazba daně u nákladních vozidel závisí na celkové hmotnosti a na počtu náprav, pohybuje se od 74 do 2790 eur (1870 až 70 450 korun) ročně. Nová vozidla mají nárok na slevu z daně, naopak u starších vozů se sazba zvyšuje.