Nečasová nemusí platit daň z kabelek, finanční úřad podle soudu postupoval nesprávně

Jana Nečasová, dříve Nagyová, nemusí platit darovací daň z kabelek, rozhodl Nejvyšší správní soud. Zvrátil tak verdikt městského soudu, který Nečasové stížnost dříve zamítl. Vyšší instance konstatovala, že úřad doručoval výzvu na nesprávnou adresu, a proto nenaplnil zákonné podmínky pro vyměření daně.

Finanční úřad vyzval Nečasovou k podání daňového přiznání na základě poznatků Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v roce 2015. Manželka bývalého premiéra Petra Nečase na výzvu ale opakovaně nereagovala, úřad jí proto stanovil darovací daň, takzvaně podle pomůcek.

Osm kusů oděvů a doplňků mělo podle finančního úřadu celkovou hodnotu téměř 350 tisíc korun, Nečasová z nich měla zaplatit daň necelých 23 tisíc korun.

Proti tomu se Nečasová bránila, namítala mimo jiné, že výzvu k podání daňového přiznání jí úřad doručoval na špatnou adresu, a proto nenaplnil zákonné podmínky pro vyměření daně. Městský soud stížnost zamítl, Nejvyšší správní soud se ale s jeho závěry neztotožnil.

Podle předsedkyně soudního senátu Lenky Kaniové ze zákonných ustanovení vyplývá, že žádost podaná u Finančního úřadu v Karlových Varch nevyvolává účinky vůči Finančnímu úřadu pro hlavní město Prahu. „Doručoval-li finanční úřad výzvu k podání daňového přiznání a platební výměr na adresu, kterou si stěžovatelka zvolila jako doručovací u jiného správce daně v roce 2006, postupoval nesprávně,“ konstatuje soudkyně.

Vzhledem k tomu, že výzva nebyla doručena, Nečasová se neseznámila s jejím obsahem, a proto podle soudu nebyly naplněny zákonné podmínky pro stanovení daně. Případ se nyní vrací na úroveň Odvolacího finančního ředitelství.

Případ luxusních kabelek pro Nečasovou je součástí kauzy, která v červnu 2013 vedla k zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na úřadu vlády a následnému pádu kabinetu Petra Nečase. Za zneužití Vojenského zpravodajství dostala Nečasová tříletou podmínku a desetiletý, tedy maximální zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Nečasová čelí obžalobě také v kauze krácení daně, policie ji v březnu 2015 obvinila kvůli tomu, že finančnímu úřadu nepřiznala dary, například drahé kabelky, které jako ředitelka premiérova kabinetu dostávala. Celkovou cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činila 736 tisíc korun, Nečasová ji posléze uhradila.