David Rath se v kauze zakázek Středočeského kraje dovolal k Nejvyššímu soudu

Bývalý středočeský hejtman David Rath, odsouzený v korupční kauze k sedmi letům vězení, se dovolal k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Někdejší hejtman nastoupil letos v říjnu do teplické věznice. V kauze se už dovolal i nejvyšší žalobce Pavel Zeman nebo další odsouzení Tomáš Mladý a Lucia Novanská.

„Dne 2. prosince 2019 bylo našemu soudu doručeno dovolání MUDr. Davida Ratha,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Bývalý středočeský hejtman David Rath se dovolává proti červnovému rozsudku pražského vrchního soudu. Ten pravomocně rozhodl, že je Rath vinnen v první větvi korupční kauzy týkající se zakázek Středočeského kraje, a poslal ho na sedm let do vězení. Vedle toho mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působení ve výkonných funkcích v samosprávě.

Soud uznal vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici celkem u sedmi lidí. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra Kotta poslal vrchní soud na šest let do vězení. Pětileté tresty dostali od soudu podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala, a manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmíněné tresty uložil soud spolupracující obviněné Ivaně Salačové a stavaři Václavu Kovandovi.

Odvolali se i další odsouzení a nejvyšší žalobce

Mluvčí pražského Krajského soudu Černá zároveň uvedla, že už v listopadu se dovolali i odsouzená podnikatelka Lucia Novanská a manažer Tomáš Mladý.

Letos v říjnu se proti neuznání odposlechů v kauze Davida Ratha dovolal i Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, a to v neprospěch všech obviněných. Zeman nesouhlasí s několika závěry Vrchního soudu v Praze, který v dokazování neuznal policejní odposlechy. Soud tak Ratha zprostil čtyř z pěti bodů obžaloby a o rok a půl mu snížil původní 8,5letý trest. S tím nesouhlasilo pražské vrchní státní zastupitelství, které Pavlu Zemanovi navrhlo, aby se na Nejvyšší soud obrátil.

První pravomocný verdikt v případu manipulací se zakázkami Středočeského kraje padl sedm let od Rathova zadržení policií. Bývalého politika zatkli kriminalisté v květnu 2012, našli u něho krabici se sedmi miliony korun.

Rath nastoupil k výkonu trestu do vězení v Teplicích v první polovině října. Na konci měsíce pak i manželé Kottovi.