Na Homolce mají vylepšený gama nůž. Lékaři si s ním troufnou i na složité nádory

UDÁLOSTI: Nemocnice Na Homolce uvedla do provozu vylepšený typ Leksellova gama nože (zdroj: ČT24)

Pražská Nemocnice Na Homolce zkouší vylepšený typ Leksellova gama nože, kterým lékaři zasahují proti nádorům. Díky dokonalé fixaci umožňuje přístroj ozářit hlavu pacienta opakovaně – cílí přesně na desetiny milimetru. Šanci na ošetření tak dostanou i lidé s komplikovanými nálezy, které dosud museli lékaři odmítat.

I když je v Česku již více přístrojů, které umožňují zastavit zvětšování nádorů v hlavě, gama nůž je stále jen jeden. Nyní je dokonalejší. Pacient před ozařováním dostane masku, která umožňuje přesné zacílení ozařování na desetiny milimetru. „Ozáříme pouze a cíleně nádor,“ ujistil primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce Roman Liščák.

Není problém ani s opakováním zásahu – maska je vytvarována přesně na pacientovu hlavu a přístroj si poradí s tím, když ozařovaný není podruhé přesně ve stejné poloze. „My to softwarově dokoregistrujeme na současnou polohu hlavy. Maska zabezpečuje, že se pacient nepohne,“ přiblížil Roman Liščák. Kdyby se pacient například začal chvět a pohnul se více než o milimetr, gama nůž se sám zastaví.

Jedním z prvních pacientů, který ozařování vylepšeným gama nožem podstoupil, byl Karol Kroča. V hlavě mu našli rozsáhlý nezhoubný nádor, podle primáře Liščáka zabírá téměř 30 centimetrů krychlových a vylepšený gama nůž představuje spásu. „Dříve bychom ho jednorázově ozářit nemohli, museli bychom ho odmítnout,“ zdůraznil.

Karol Kroča kvůli rostoucímu nádoru začal zapomínat všechny dovednosti, které měl – nedokáže řídit, jezdit na kole a zprvu se ani nemohl podepsat. Situaci trochu zlepšilo, když mu lékaři odsáli nahromaděný mozkomíšní mok. Až zásah gamanožem by ale měl pomoci s nádorem jako takovým. Přinejmenším by měl po zákroku přestal růst, v lepším případě se o něco zmenší.

Gamanůž z Homolky má od počátku pozoruhodný příběh. Peníze na něj se podařilo sehnat po roce 1990 ve sbírce – jedné z prvních charitativních sbírek u nás. Sbírka na Konto Míša vynesla zhruba 90 milionů, které byly k nákupu gama nože potřeba. První operace se uskutečnila 26. října 1992. Nyní provádějí lékaři na Homolce přes tisíc operací ročně.