Pardubický kraj odmítá znovu rozhodovat o ekologické výjimce pro chvaletickou elektrárnu

Pardubický krajský úřad je systémově podjatý ve věci rozhodování o udělení výjimky z emisních limitů pro chvaletickou elektrárnu. Pro ČT to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Ministerstvo životního prostředí tak bude muset určit jiný krajský úřad, který o emisních výjimkách rozhodne. Podle šéfa resortu Richarda Brabce (ANO) je překvapivé, že Netolický prohlašuje úřad za podjatý až teď.

Podle Netolického je evidentní, že se úředníci dostávají pod tlak. Proti hnědouhelné elektrárně vystupují ekologičtí aktivisté, hovoří se na všech úrovních o smysluplnosti tepelné energie. Kraj nedávno obdržel od lidí petici, občané byli i na zastupitelstvu a ptali se na podrobnosti ohledně elektrárny, řekl Netolický.

„Na jedné straně krajská samospráva schválila energetickou koncepci, na straně druhé přicházejí na krajský úřad nejrůznější petice. A samozřejmě diskuse, které jsou vyvolávány o smysluplnosti tepelných elektráren, vyvolávají politický tlak, pod kterým by úředníci neměli být,“ řekl hejtman. Má za to, že to je důvod takzvané systémové podjatosti. 

„Je překvapivé, že pan hejtman prohlašuje krajský úřad za podjatý až nyní, když už své rozhodnutí kraj vydal a bylo mu vráceno kvůli chybám k novému rozhodnutí,“ vyjádřil se k záležitosti Brabec.

„Hejtman sám nemůže označit kraj za podjatý, a ještě navíc z důvodů, které pan hejtman uvedl pro média. Systémová podjatost je stav, který má svá přesně určená pravidla dle správního řádu, což ministerstvo životního prostředí bude muset samozřejmě teprve posoudit v řádném procesu. Neznamená to tedy automaticky, že ministerstvo určí, aby o Chvaleticích rozhodl jiný kraj,“ doplnila mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Rovenský: Požadavek hejtmana je rozumným krokem

Podle Jana Rovenského z hnutí Greenpeace je požadavek hejtmana rozumným krokem. „Navíc nám tím ušetřil práci, námitku podjatosti jsme v navazujícím řízení zamýšleli tak jako tak uplatnit,“ uvedl Rovenský.

Ministerstvo životního prostředí ve středu zrušilo rozhodnutí krajského úřadu o výjimce z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice a vrátilo záležitost úřadu, aby ji znovu projednal a opět rozhodl.

Pardubický kraj v létě vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun.

Rozhodnutí kraje ale podle ministerstva obsahovalo vady věcné i procesní. Účastníci řízení podle resortu nedostali možnost vyjádřit se k dodatečným podkladům předloženým při řízení.

Problémem byly také nedostatečné ekonomické podklady k opatřením týkajícím se oxidu dusíku. Nebylo z nich zcela zřejmé, jaké budou skutečné náklady na opatření, a nebylo možné ověřit jejich správnost.