Kauza Rath: Nejvyšší státní zástupce se dovolal proti neuznání odposlechů

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se kvůli neuznání odposlechů v kauze Davida Ratha dovolal k Nejvyššímu soudu. České televizi to potvrdila Lenka Jirgalová z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Zeman nesouhlasí s několika závěry Vrchního soudu v Praze, který letos v červnu poslal bývalého středočeského hejtmana a několik dalších lidí do vězení. Krajský soud v Praze pak vrátil Rathovi, který si za korupci odpykává sedmiletý trest vězení, vlastnické podíly v nemovitostech a část peněz zabavených při domovní prohlídce.

Vrchní soud jako důkaz neuznal policejní odposlechy, které byly jedním z klíčových důkazů. Ratha tak zprostil čtyř z pěti bodů obžaloby a o rok a půl mu snížil trest. S tím nesouhlasilo pražské vrchní státní zastupitelství, které Pavlu Zemanovi navrhlo, aby se na Nejvyšší soud obrátil.

„Mohu sdělit, že v uvedené trestní věci bylo nejvyšším státním zástupcem podáno dne 24. 10. 2019 dovolání v neprospěch všech obviněných,“ sdělila České televizi Lenka Jirgalová ze sekretariátu NSZ.

„Flagrantně vadné rozhodnutí“

Dovolání se podle ní opírá o dva okruhy námitek. Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s vyloučením podstatné části důkazů, zejména odposlechů. Právě jejich neuznání totiž soud vedlo k tomu, že některé obviněné úplně a zbylé z velké části zprostil obžaloby.

„Nejvyšší státní zástupce se domnívá, že rozhodnutí Vrchního soudu je v tomto směru nejen nesprávné, ale zcela flagrantně vadné, takže zde je skutečně nezbytný zásah Nejvyššího soudu v neprospěch obviněných,“ doplnila Jirgalová. Dalším okruhem námitek je podle Jirgalové nesprávná právní kvalifikace jednání Davida Ratha v tom bodě, v jakém byl Vrchním soudem v Praze uznán vinným.

Vrchní soud letos v červnu pravomocně uznal vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici. Rath od soudu odešel se sedmiletým trestem. Manželé Petr a Kateřina Kottovi s trestem pět a půl roku.

Pětileté tresty dostali od soudu podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala, a manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmíněné tresty uložil soud spolupracující obviněné Ivaně Salačové a stavaři Václavu Kovandovi.

Ratha i další ale vrchní soud zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic. Zproštění se týká i zbylých obžalovaných, manažerů zdravotnických firem Jindřicha Řeháka, Martina Jireše a Jana Hájka.

Odposlechy jako důkaz vrchní soud neuznal poprvé už v roce 2016. Nejvyšší soud ale o rok později konstatoval, že odposlechy jsou jako důkazy použitelné, a že vrchní soud porušil zákon ve prospěch obžalovaných. 

Rath získal zpět podíly v nemovitostech i část peněz zabavených při domovní prohlídce

Krajský soud v Praze vrátil Rathovi vlastnické podíly v nemovitostech a část peněz zabavených při domovní prohlídce. Uvolnil také peníze, které Rathova manželka převedla na účet obhájce Adama Černého, uvedl server iRozhlas.cz. Rozsudek není pravomocný. V úschově soudu stále zůstává v přepočtu dohromady zhruba 9,5 milionu korun.

Rath získal zpět podíly v několika budovách a parcelách v Hostivici u Prahy. Na peníze zabavené při prohlídce neuplatnil právo nikdo další. Jde o eura, dolary, libry, švýcarské franky, izraelské šekely a 300 korun. Dohromady jde v přepočtu zhruba o 175 tisíc korun.

Naopak o peníze, které zůstávají v soudní úschově, v červenci požádal správce pozůstalosti po otci Davida Ratha Jan Vondráček. Bývalý hejtman při prohlídce uvedl, že milion patří jemu a jeho manželce, zbytek jeho zesnulým rodičům.

„Soud nemá žádné vodítko, které by mu umožňovalo klasifikovat přesnou částku, kterou je namístě vrátit odsouzenému a kterou je namístě vydat správci pozůstalosti po prof. MUDr. Ratmíru Rathovi,“ píše se podle serveru v usnesení soudu. O penězích se tak rozhodne v dědickém řízení. Rath se o pozůstalost už několik let pře se svým bratrem Michalem.