Dál už bez Pumy. Favorit rekordního tendru na armádní obrněnce odstoupil

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun doručily ministerstvu obrany tři z oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit, uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Obrana nyní podané nabídky posoudí a poté začne s firmami jednat o vylepšení jejich návrhů. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek.

V největší armádní zakázce novodobé historie budou pokračovat firmy BAE Systems s vozidlem CV90, General Dynamics European Land Systems (GDELS) s obrněncem Ascod a Rheinmetall Landsysteme se strojem Lynx.

„Ministerstvo zároveň obdrželo písemnou informaci od společnosti PSM Projekt System & Management GmbH, že se rozhodla z důvodu nutnosti značné a nákladné přestavby jejich zavedeného vozidla Puma nepodat v rámci uvedené zakázky žádnou nabídku,“ dodal Pejšek. 

PSM je společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme a v minulosti se o Pumě hovořilo jako o jednom z favoritů tendru. Stroj ale nesplňuje podmínky, které si armáda stanovila, a to především v počtu osob, které může přepravit, nebo ve výzbroji.

Armáda chce koupit obrněnce s kapacitou 11 lidí vybavené posádkovou věží, puma má ale kapacitu devět lidí a dálkově ovládanou věž. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva německé konsorcium ujišťovalo, že je schopné požadavkům armády dostát.

Podmínkou soutěže je podíl českých firem

Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna. 

Nové pásové transportéry mají nahradit zastaralé BVP-2. Ty má v současnosti ve výzbroji pouze 7. mechanizovaná brigáda, která má k dispozici přibližně 120 těchto strojů.

Během několika let by měly nové pásové transportéry dostat všechny jednotky 7. mechanizované brigády. Nákupem armáda reaguje na současné bezpečnostní hrozby ve světě. Obrněnce tak dostane i motorizovaný prapor v Bučovicích, který dosud využíval hlavně lehká obrněná auta. 

Podmínkou nové zakázky má být přitom zapojení českých firem. „Velké zapojení české strany vyžadujeme i u nových BVP, chceme pro státní podnik VOP licenci na jejich výrobu, servis i modernizaci,“ uvedl už dříve ministr obrany Lubomír Metnar.