Dny NATO v Ostravě za víkend navštívilo 220 tisíc lidí. Technika se předvedla na zemi i ve vzduchu

PODÍVEJTE SE: Záznam speciálního vysílání z nedělního programu Dnů NATO (zdroj: ČT24)

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR v neděli na letišti v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 95 tisíc lidí. Za oba dny přišlo podle pořadatelů na akci 220 tisíc návštěvníků, tedy stejně jako loni. Lidé viděli desítky dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi, v zadní části letiště si mohli prohlédnout letadla i další techniku.

K nejatraktivnějším ukázkám patřila vystoupení akrobatických leteckých skupin nebo společná show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky a pilota stíhacího letounu Gripen Iva Kardoše. Toto vystoupení se podle předsedy pořádající organizace Jagello 2000 Zbyňka Pavlačíka už asi nikdy nebude opakovat. „Pro Iva Kardoše je to poslední vystoupení, protože končí svou kariéru display pilota českých vzdušných sil,“ řekl Pavlačík.

Unikátní byl například hromadný seskok 40 českých a polských parašutistů ze dvou letounů. Podle Pavlačíka nic podobného ještě v Česku zřejmě k vidění nebylo. Fronty stály u letadel, která si lidé prohlíželi na zemi. Obrovský zájem byl tradičně o velká letadla, především strategický bombardér B-52 nebo největší sériově vyráběný transportní letoun na světě C-5M Super Galaxy, u nějž posádka otevřela nákladový prostor a odklopila i příď, takže lidé mohli strojem procházet jako tunelem.

Veřejnou premiéru měl na Dnech NATO nový letoun L-39NG z produkce společnosti Aero Vodochody, který by měl být za rok zařazen do výcviku mladých pilotů. Společnost Bell předvedla americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, o jejichž nákupu pro českou armádu rozhodlo ministerstvo obrany v srpnu. Stát koupí 12 helikoptér za 14,5 miliardy korun (17,6 miliardy s DPH) – osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH 1Z Viper. 

Na Dnech NATO mohli lidé vidět desítky ukázek a skoro stovku letadel (zdroj: ČT24)

Dopravu zkomplikovalo u letiště v Mošnově pět nehod

Na dvoudenní Dny NATO každoročně míří desetitisíce lidí, a tak je dopravní situace v okolí letiště zejména dopoledne vždy složitá. V sobotu akci navštívilo asi 125 tisíc diváků a kolony aut byly ze všech stran. Lidé v nich mohli strávit až dvě hodiny. V době, kdy doprava kulminovala, měřila nejdelší kolona vedoucí ze Studénky, přes kterou se k letišti jede z dálnice, přibližně devět kilometrů.

V neděli dopravu na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR v okolí Mošnova na Novojičínsku zkomplikovalo pět nehod. Při nejvážnější z nich se u Petřvaldu srazilo pět aut a zranilo sedm lidí, při další nehodě se středně těžce zranil motorkář. Jinak ale byla dopravní situace klidnější než v sobotu, protože na akci jelo méně lidí, řekl operátor speciální policejní linky Michal Tichý.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že po hromadné nehodě pěti aut záchranáři ošetřili šest žen a jednoho muže. „Věkové rozpětí pacientů bylo mezi sedmi a 37 lety. Všichni byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Utrpěli vesměs lehká a středně těžká poranění, nejčastěji páteře a hlavy a také hrudníku,“ uvedl Humpl. Záchranáři zraněné rozvezli do nemocnic v Ostravě.

Tichý řekl, že na rozdíl od soboty se kolony tvořily jen kolem nehod. „Kdyby nehody nebyly, tak to dnes bylo bez omezení. Dvě nehody se staly přímo v Mošnově. V 11:20 se odklidila poslední nehoda v Mošnově a od té doby je to v pořádku,“ řekl Tichý.