Pomohl by každému, vzpomínají spolužáci na zesnulého studenta

Žďár nad Sázavou - Šestnáctiletému studentovi ze Žďáru nad Sázavou se stalo osudným, že chtěl pomoci své spolužačce, kterou si jako svou oběť vybrala psychicky labilní útočnice. Žena se otočila a bodla ho do krku, později svým zraněním podlehl. „Byl takový, že by se zastal kamaráda i nekamaráda, prostě každého. Byl to chlap, jak má být, a těch už je tady málo,“ vzpomíná kamarád Filip Pečínka.

Mladík studoval v druhém ročníku obor kuchař. Podle spolužaček byl třídním bavičem. Byl sportovní typ, chodíval cvičit, hrával taky fotbal. Před několika měsíci se začal učit parkour, tedy běh městem přes překážky. Jako člen dobrovolných hasičů byl zvyklý lidem pomáhat. To ho nakonec stálo život.

  • „Byl to pohodový kluk, přátelský, s každým vycházel,“ řekl jeden ze spolužáků.
  • „Tady po školách v okolí se to rozneslo docela rychle, ale mě to napsali jeho kamarádi, dá se říct jeho spolužáci. Takže jsme to věděli dá se říct hned,“ řekl trenér parkouru Martin Komínek.
  • „Co jsem si četl na facebooku, chodil na bojová umění, tu sebeobranu že zvládal dobře,“ řekl Daniel Kolář.
  • "R.I.P, jsi pro mě hrdina, smekám před tebou, málo kdo by tohle udělal, co jsi udělal ty, škoda že jsi za to musel zaplatit takhle velkou daň," napsala na facebook Lucie Křibalová. Podobných příspěvků se na profilu hromadí desítky.
Pomoc spolužačce stála Petra život (zdroj: ČT24)

„Ráno v půl osmé jsem přivezl syna do školy a za deset minut mi telefonovali, že je pobodaný. Tak jsem se vrátil a viděl jsem i tu ženskou, která ho pobodala. Nechápu, jak to mohla udělat,“ řekl deníku Blesk.cz otec zavražděného mladíka.

K útoku se škola vyjádřila i na svém facebookovém profilu, kde požádala o vybudování vzpomínkového místa ve vestibulu školy. „Pomozte nám vyjádřit poděkování a obdiv našemu nesmírně statečnému spolužákovi, který svou odvahu zaplatil životem,“ uvedla škola na svém profilu.

Vydáno pod