Kauza kolem majitele firmy WSM narůstá: Podle policie způsobil škodu za 2,25 miliardy

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) rozšířili obvinění podnikatele Jiřího Kubíčka. Ten podle nových zjištění policie zřejmě poškodil svými podvody přes osm tisíc lidí, a způsobil tak škodu 2,25 miliardy korun. Informaci ČT potvrdil dozorující státní zástupce Boris Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Za podvody Kubíčkovi hrozí až deset let vězení. Jeho firma WSM dříve sponzorovala druhou nejvyšší hokejovou ligu v Česku.

„Vyšetřování se chýlí ke konci. Nově byl obviněnému rozšířen předmět trestního stíhání, proti kterému podal stížnost, o které nyní rozhoduje Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Celkový počet poškozených převyšuje osm tisíc a škoda činí 2,25 miliardy korun. Obviněnému bylo, k návrhu státního zástupce a policejního orgánu, rovněž uloženo omezení spočívající v zákazu vycestování,“ uvedl dozorující státní zástupce Boris Havel z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Policie obvinila podnikatele Kubíčka v lednu 2018. Podle vyšetřovatelů prodejem takzvaných forexových robotů pro obchody na měnových trzích maskoval pyramidovou hru, uvedl tehdy server iRozhlas.cz. Kubíček následně reagoval, že v obvinění je uvedeno 56 poškozených a škoda činí zhruba 15,6 milionu. Popíral, že by se dopustil podvodu.

Nemovitosti i obchodní podíly ve firmách

Policie tvrdí, že obviněný nabízel založení obchodního účtu u zahraničních společností za účelem zhodnocení klientských vkladů. Vylákané prostředky pak podle vyšetřovatelů vyváděl z bankovních účtů, přeposílal je mezi dalšími jím ovládanými účty a hradil z nich provozní náklady společností, které řídil.

„Další finanční prostředky měl použít k nákupu obchodních podílů jiných společností a k nákupu movitých i nemovitých věcí do majetku těchto společností,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Obviněný podle mluvčího celou dobu zasílal klientům e-maily s výpisy z jejich údajných obchodních účtů a na internetových stránkách nechával zveřejnit informace o údajně uskutečněných obchodech. „Proklamované výnosy měl hradit z finančních prostředků dalších klientů. Jeho snahou bylo udržet celý podvodný systém v provozu co nejdéle,“ vysvětlil mluvčí.

Policie poprvé rozšířila obvinění Kubíčka letos v lednu, tehdy ho obvinila společně s dalším člověkem také kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti. Podnikatel měl podle vyšetřovatelů pro sebe a své společnosti zlegalizovat více než 600 milionů korun. V kauze jsou obviněni ještě dva další lidé, podle policie se dopustili přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

Vyšetřovatelé tehdy také uvedli, že počet poškozených narostl na 5400 se škodou asi 1,5 miliardy korun, ale mohl by se ještě zvýšit. Teď se podvody podle státního zástupce týkají už více než osmi tisíc lidí se škodou 2,25 miliardy korun.

Jako výnos z trestné činnosti zajistili kriminalisté spolu s dozorujícím Vrchním státním zastupitelstvím v Praze více než půl miliardy korun v penězích a nemovitostech. Kubíček je stíhán na svobodě, v případě pravomocného odsouzení mu hrozí až deset let vězení.