Policie rozšířila obvinění majitele firmy WSM, podle kriminalistů způsobil škodu za půldruhé miliardy

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili dvaačtyřicetiletého muže z podvodu se škodou asi 1,5 miliardy korun. Obviněný podle vyšetřovatelů vylákal peníze od 5400 občanů České republiky, stíhán je na svobodě. Hrozí mu až deset let vězení. Jako výnos z trestné činnosti zajistili kriminalisté více než půl miliardy korun v penězích a nemovitostech.

Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje jde o rozšíření dřívějšího stíhání. Před rokem policie obvinila z podvodu podnikatele Jiřího Kubíčka, jehož finanční firma WSM v minulosti sponzorovala druhou nejvyšší hokejovou ligu v Česku.

Kubíček podle policie prodejem takzvaných forexových robotů pro obchody na měnových trzích maskuje pyramidovou hru neboli letadlo, napsal tehdy server iRozhlas.cz. Kubíček v tiskovém prohlášení reagoval, že v obvinění je uvedeno 56 poškozených a škoda zhruba 15,6 milionu. To, že by se dopustil podvodu, podnikatel popíral.

Vedle obvinění z podvodu čelí muž spolu s dalším člověkem také stíhání kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti, doplnil Ibehej. Obviněný pro sebe a své společnosti podle policie zlegalizoval více než 600 milionů korun. V kauze jsou obviněni ještě dva lidé, podle policie se dopustili pokračujícího přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

Podvedení klienti celou dobu dostávali falešné výpisy

Policie tvrdí, že obviněný nabízel založení obchodního účtu u zahraničních společností za účelem zhodnocení klientských vkladů. Vylákané prostředky pak podle vyšetřovatelů vyváděl z bankovních účtů, přeposílal je mezi dalšími jím ovládanými účty a hradil z nich provozní náklady společností, které řídil.

„Další finanční prostředky měl použít k nákupu obchodních podílů jiných společností a k nákupu movitých i nemovitých věcí do majetku těchto společností,“ uvedl Ibehej. Upozornil také, že je pravděpodobné, že počet poškozených se zvýší.

Obviněný podle mluvčího celou dobu zasílal klintům e-maily s výpisy z jejich údajných obchodních účtů a na internetových stránkách nechával zveřejnit informace o údajně uskutečněných obchodech. „Proklamované výnosy měl hradit z finančních prostředků dalších klientů. Jeho snahou bylo udržet celý podvodný systém v provozu co nejdéle,“ vysvětlil mluvčí.