Večer začala na D1 před Prahou odložená uzavírka. O změnu termínu požádal ŘSD Andrej Babiš

Zprávy: Na D1 začala odložená uzavírka (zdroj: ČT24)

V neděli večer začaly očekávané práce na značení zužovaného úseku dálnice D1 přímo před Prahou mezi druhým a jedenáctým kilometrem ve směru na Brno. Práce měly začít už v pátek, jenže Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s nově pověřeným šéfem Radkem Mátlem je na poslední chvíli odsunulo. Zřejmě na žádost premiéra, který o tom napsal na Twitter.

„Jsem rád, že je nový ředitel Radek Mátl akční a po mém telefonátu posunul plánované uzavírky D1 z víkendu na neděli v noci a příští týden. A i když to ani tak samozřejmě nebude nic příjemného, jsem rád, že jsme mohli aspoň trochu pomoct,“ stojí na twitterovém účtu Andreje Babiše (ANO). 

Původně měli silničáři se značením zúžení na D1 před Prahou začít již v pátek večer, práce ale na poslední chvíli odložili o 48 hodin. ŘSD tvrdí, že to bylo kvůli bezpečnosti práce a očekávanému hustému víkendovému provozu. Nově mají práce na vyznačení zúžení probíhat v noci z neděle na pondělí a z pondělí na úterý.

Začneme vymezovat dopravní proud do jednoho jediného jízdního pruhu, začnou sem nastupovat vozy se světelnými šipkami, které budou směrovat veškerá auta do jednoho pruhu. A ručně začneme stavět provizorní dopravní značení. Jakmile budeme mít vymezen jízdní pruh do jednoho proudu, začnou nastupovat stroje a začnou klást betonová mobilní svodidla.
Jan Rýdl
mluvčí ŘSD

Zaplatí stát odvolání pracovníků a techniky?

Jenže hodiny před původně plánovaným pátečním začátkem prací se už na místo přesunovala těžká technika i desítky lidí ze společnosti Eurovia. Stát to bude muset zaplatit. Podle poslance ODS Stanislava Bláhy může jít o miliony korun: „Pane ministře, ŘSD, můžete mi, prosím, sdělit, kolik daňové poplatníky stojí na poslední chvíli oznámené odložení omezení na D1 v úseku Chodov-Modletice? Odhaduju minimálně 10 milionů na vícepracích! Drahý PR špás na překrytí personálního chaosu na ŘSD!“ 

Samotné práce na opravě dálnice by měly začít zřejmě ve středu. „Zůstáváme na dálnici, byť je v omezeném režimu. Ze tří pruhů na každé straně děláme dva pruhy. Bude docházet ke zdržení, ale dálnici nezavřeme. Nebudeme proto ani kvůli tomu vyznačovat objízdné trasy,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

V první etapě se bude opravovat dálnice ve dvou úsecích poblíž Průhonic a Dobřejovic. Práce na opravě úseku u Prahy podle ŘSD zasáhnou také do sjezdů a nájezdů na dálnici, konkrétně v místě sjezdu Šeberov, Chodov, který bude v první fázi uzavřen, a budou vyznačeny objízdné trasy. Na konci srpna bude několik dní uzavřena větev z D0 na Brno a doprava povede po vyznačených objízdných trasách.

Investice do úseku mezi 2,3. až 11,2. kilometrem bude 423 milionů korun bez DPH, hotovo by mělo být příští rok. Kromě nového povrchu budou silničáři opravovat svodidla, odvodnění, protihlukové stěny, odpočívky, dopravní značení a veřejné osvětlení.

V neděli se měly také montovat ocelové nosníky budovaného dálničního mostu na 21. kilometru u Mirošovic. Práce měly v noci na neděli nejvytíženější dálnici několikrát krátkodobě uzavřít, silničáři ale tuto věc odložili. Podle Rýdla zatím není znám termín, na kdy se práce přesunou.