Není Oxford jako Oxford. Prezident svazu průmyslu Hanák se chlubí podivnou profesurou

Prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky se chlubí podivnou profesurou. Čestný titul Jaroslavu Hanákovi udělila oxfordská Akademická unie, která nemá nic společného s proslulou univerzitou. Nezisková organizace podle informací The Times naopak ocenění, tituly a profesury prodává za tisíce liber. Podle Hanáka nabídka nezněla špatně, bližší informace si nezjišťoval.

Čestnou profesurou se Jaroslav Hanák pochlubil na počátku července. Na webu svazu je vyfocen, jak pózuje v ceremoniálním oděvu s diplomem z dílny Akademické unie.

Na první pohled se může zdát, že oxfordská Akademická unie je jednou z institucí náležejících k respektované univerzitě ze stejnojmenného britského města. Organizace pro svou prezentaci používá fotografie z Oxfordské univerzity, totožný logotyp a nabízí i přístup k exkluzivním oxfordským přednáškám.

Ve skutečnosti ale s jednou z nejlepších univerzit světa nemá nic společného. Akademickou unii zaštiťuje The Europe Business Assembly (EBA), firma s kancelářemi v Oxfordu a na Ukrajině, kterou založili Anton a Ivan Savvovovi s cílem vydělat na falešných akademických oceněních.

Podle informací The Times si otec se synem prodejem ocenění a členství v organizacích přišli od počátku tisíciletí touto činností na miliony liber. Ceny podvodných certifikátů se pohybují v řádu tisíců liber, takzvaný VIP balíček přijde na 9300 liber (zhruba čtvrt milionu korun).

Nedorozumění, reaguje svaz

Zaměstnanci ukrajinské firmy prý oslovovali jednotlivce i společnosti z rozvojových zemí a východní Evropy s tím, že byli nominováni na prestižní ceny. Ty, kteří reagovali pozitivně, společnost požádala o zaplacení nákladů spojených s udílením cen. „Měli jsme se soustředit na Blízký východ, východní Evropu a Rusko, oblasti, kde lidé stále věří, že peníze mohou koupit důvěryhodnost,“ řekl britskému listu bývalý zaměstnanec EBA.

Minulý rok firma oslovila právě i Hanáka. S kým konkrétně komunikoval, si prezident svazu nepamatuje, jak uvedl pro server Seznam zprávy. Bližší informace o společnosti, která ho kontaktovala, si podle svých slov nehledal, nabídka ale nezněla špatně. Hanák také potvrdil, že celý proces nebyl zdarma. „Platil jsem ceremoniál, ubytování a letenky. Jestli je v tom cena diplomu, to nevím,“ řekl Seznamu.

Podle Svazu průmyslu a dopravy jde o nedorozumění. „Informovali jsme o čestné profesuře prezidenta Hanáka z oxfordské Akademické unie, včetně fotografie titulu. Jediné náklady byly na ubytování a letenky a pan prezident si je platil sám. O Oxfordské univerzitě jsme nikdy nehovořili, tvrzení o falešném titulu zásadně odmítáme,“ reagoval svaz na Twitteru.