Žalobce navrhl potrestat dva cizince, kteří posprejovali Karlův most. Hrozí jim až tři roky vězení

Státní zástupce podal k soudu návrh na potrestání dvou cizinců, kteří v pondělí večer posprejovali pilíř Karlova mostu. Viní je z přečinu poškození cizí věci. Za to jim hrozí až tři roky vězení.

Oba cizinci zatím zůstávají v policejní cele. Soud by měl o jejich dalším zadržení rozhodnout do 24 hodin od podání návrhu na potrestání. Podle informací ČT se bude Obvodní soud pro Prahu 1 případem zabývat ve čtvrtek dopoledne.

„Ve věci byl podán k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 návrh na potrestání dvou osob pro spáchání přečinu poškození cizí věci,“ řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Muže ve věku 23 a 30 let zadržela městská policie v pondělí večer přímo při činu. Od té doby jsou v policejní cele. Strážníky na sprejery upozornil kolemjdoucí.

Graffiti na pilíři mostu na Malé Straně je asi pět metrů dlouhé a dva metry vysoké. O metodě jeho odstranění se rozhodne na základě restaurátorského záměru, který posoudí památkáři. Podle ředitele pražských památkářů Jiřího Skalického záměr zpracuje restaurátor Jan Mjartan. Čištění se nejdříve vyzkouší na kousku posprejované části. Do několika dnů by pak měl být odstraněn celý nápis.

Karlův most si sprejeři nevybrali poprvé. Jiní pachatelé jeho část posprejovali v roce 2016. Kulturní a národní památky nelze podle Skalického chránit tzv. antigraffiti nátěrem, který se používá na fasádách domů. „Většinou vytvoří nepřirozený lesklý povrch a je neprodyšný. Dále může docházet i ke změně barevnosti. Je třeba lidi vychovávat k úctě ke kulturnímu dědictví a ne jen památky uměle chránit nepřirozenými postupy,“ řekl.