Dobřichovice rozpálila výheň, naměřili tam 38,8 stupně. V Klementinu padl absolutní rekord

Nejtepleji bylo během neděle v Dobřichovicích u Prahy, kde meteorologové naměřili 38,8 stupně Celsia. O desetinu tak odolal celorepublikový rekord pro měsíc červen, který ve středu zaznamenaly Doksany na Litoměřicku. V pražském Klementinu byla neděle nejteplejším dnem za 244 let. Meteorologové tam naměřili 37,9 stupně Celsia, což je pro tuto stanici nový absolutní rekord maximální teploty.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) padl teplotní rekord pro poslední červnový den na 74 procentech ze 148 stanic, které měří teplotu minimálně 30 let. Sedmačtyřicet stanic pak zaznamenalo nejvyšší červnovou teplotu za dobu svého měření.

Mezi stanicemi s novým červnovým rekordem bylo i několik míst, která měří teplotu více než 100 let, a to Teplice, České Budějovice-Rožnov, Milešovka a Tábor. Teplotní rekord padl i v pražském Klementinu, kde se zaznamenává teplota nepřetržitě od roku 1775.

„Do dnešního dne (neděle) byla v pražském Klementinu nejvyšší naměřená teplota 37,8 °C, a to 27. 7. 1983 a 28. 7. 2013. Zatímco automatická stanice dnes naměřila nejvyšší teplotu 37,7 °C, večerní odečet z klasického maximálního teploměru ukázal hodnotu 37,9 °C. Dosavadní rekord tak byl překonán o jednu desetinu stupně Celsia. Dnes (v neděli) odpoledne tedy bylo v pražském Klementinu nejtepleji za posledních 244 let,“ uvedli meteorologové.

Druhá nejvyšší teplota je z Prahy – Komořan, kde bylo 38,7 stupně. V Řeži u Prahy teploměr ukázal 38,6 stupně, v pražské Libuši a v Brandýse nad Labem 38,5 stupně. V Karlových Varech, které jsou nyní dějištěm filmového festivalu, se teplota vyšplhala k 35,9 stupně a dosavadní rekord pro 30. červen tam byl překonán o dvě desetiny stupně.

Na Moravě byly teploty o pár stupňů nižší. Z tamních stanic byly nejteplejší Dyjákovice na Znojemsku, kde teplota vystoupala k 35,4 stupňům. V pondělí by ale naopak mohly být nejvyšší teploty na Moravě.

V Česku mají být teploty nad 30 stupňů ještě v pondělí, přičemž na Moravě se mohou odpoledne dostat až k 37 stupňům. Přes republiku se ale mají v pondělí přesunovat silné bouřky a v úterý pak meteorologové čekají mezi 23 až 29 stupni.