Nechoďte k vodě sami a hlídejte své děti, varují záchranáři před nebezpečím utonutí

Na rizika aktuální vlny horkého počasí upozorňují nejen meteorologové či lékaři, ale také vodní záchranáři. Ti ročně v Česku vyjíždějí k několika desítkám tonoucích. Strážníci v Brně pak rozdávají letáčky varující před přehřátím v autě.

V horkých letních dnech lidé vyrážejí k vodě, na koupaliště i k rybníkům. Někdy však snaha zchladit se může skončit tragicky. Při záchraně života pak jde o vteřiny, vodní záchranáři proto radí, jak se v takové situaci zachovat.

„Při záchraně tonoucího je potřeba s ním mít oční kontakt. Podat mu cokoliv, čeho by se mohl zachytit, plovací desku, lehátko a pak ho transportovat na břeh,“ řekl záchranář Vodní záchranné služby Brno Robin Komárek.

Potom mají lidé tonoucího vytáhnout, zavolat záchranáře a poskytnout první pomoc. Aby se případnému neštěstí předešlo, je podle záchranáře důležité nechodit k vodě sám, ale ve skupině.

Při koupání těch nejmenších by pak měli rodiče dbát na správné nadnášející pomůcky. „Pokud dítě sedí v kruhu, může nastat velmi nebezpečný jev, kdy rodič dítě pustí a dítě se může otočit hlavou dolů a nemá jakoukoli šanci se z toho kruhu dostat a utopí se,“ popsal vodní záchranář a lektor Radek Turin, který doporučuje spíš pásy z tvrzené pěny nebo vesty.

  • Nechoďte se koupat sami
  • Neplavte a neskákejte do vody v neznámých místech
  • Neplavte, když jste rozpálení nebo unavení
  • Neplavte hned po jídle
  • Nebuďte ve vodě bezohlední
  • Plavte ve vyznačeném prostoru
  • Neplavte do blízkosti plavidel a plavební dráhy
  • Neplavte daleko od břehu
  • Na plavidla nepatří děti bez řádně oblečených a upevněných záchranných vest
  • Důvěřujte členům Vodní záchranné služby, poslechněte jejich pokyny a nepřekážejte jim v práci

Trojice kamarádů zachránila topící se dívku

Jeden z málem tragických případů se odehrál na koupališti ve Veselí nad Moravou. Tam vyjížděli záchranáři k topící se dívce. Před jejich příjezdem už byla resuscitovaná a při vědomí. Všimla si jí totiž pětice kamarádů, žáků dvou základních škol.

„Lukáš ji uviděl, já jsem se tam ponořil a začal jsem na ni klepat. Nevnímala, tak jsem ji chtěl vytáhnout, ale už jsem neměl kyslík, tak jsem řekl Michalovi a ten ji vytáhl spolu se mnou,“ popsal záchranu dívky žák páté třídy Petr Čechmánek.

Plavčík spolu s policistou v civilu dívce následně poskytli první pomoc. Zachránce ocenil starosta města a poděkovali jim i rodiče čtyřleté holčičky.

Trojice zachránců
Zdroj: ČT24

Strážníci v Brně varují před přehřátím v autě

Nebezpečí nečíhá v horkých dnech jen u vody. Strážníci v Brně spustili informační kampaň, ve které varují, aby lidé za horkých dní nenechávali děti a zvířata zavřené v autě. Ve voze se velmi rychle o desítky stupňů zvedá teplota a hrozí přehřátí organismu. Před rokem například strážníci zachraňovali z auta na rozpáleném parkovišti v brněnských Bohunicích malou holčičku. Museli přitom rozbít i sklo auta. „Přišlo mi, že už je opravdu nejvyšší čas ji vytáhnout, nereagovala, zhluboka dýchala, myslím si, že to bylo akorát tak na hraně,“ řekl strážník Luboš Barth.

I na základě této zkušenosti nyní policisté před obchodními centry rozdávají informační letáky. „Městská policie se informační kampaň rozhodla uspořádat proto, že řada řidičů si bohužel stále není vědoma vážného rizika, které v tomto počasí hrozí. V zavřeném autě velmi rychle stoupá teplota, a to o to více, pokud je auto odstavené na přímém slunci,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Policisté se nově zabývají případem z víkendu, kdy dva psy jejich majitelka zavřela v Brně v autě, které stálo na přímém slunci. Jeden ze psů zemřel, druhý byl ve vážném stavu.
„Kampaň potrvá po celé léto, a pokud bude teplé počasí, budeme v ní pokračovat i na začátku podzimu. Chceme ji zopakovat i v příštím roce,“ dodal mluvčí Ghanem.