MŽP rozdělilo evropské miliardy, devět miliard ale zřejmě nevyčerpá

Praha – Čerpání evropských peněz zůstává nejdůležitějším problémem ministerstva životního prostředí. Při své další zastávce v sérii inspekčních návštěv na ministerstvech o tom hovořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Brabec je přesvědčen, že se nakonec podaří vyčerpat více peněz, než zpočátku odhadoval. Přesto se zřejmě nepodaří vyčerpat devět miliard korun. Brabec alespoň slíbil, že s novým evropským operačním programem bude nakládat tak, aby opět nebylo nutné hledat pro peníze využití až na poslední chvíli. Sobotka s Brabcem hovořil také o tzv. malé novele EIA nebo novém zákonu o ochraně přírody a krajiny. Ten oba pokládají za lepší řešení než speciální zákon pro NP Šumava.

Miliardy se do Bruselu vracet budou, ale ubylo jich

Ministr životního prostředí Richard Brabec hovořil krátce po svém jmenování o hrozící ztrátě až čtrnácti miliard korun z Operačního programu Životní prostředí ke konci letošního roku a dalších pěti miliardách napřesrok. Nyní je přesvědčen, že částku, již bude muset ministerstvo ponechat Bruselu, se podaří významně snížit.

„Troufám si oznámit, že série opatření, která jsme zatím udělali v rámci čerpání stávajícího operačního programu, by měla přinést efekt, že zachráníme minimálně 10 miliard korun, jež byly před několika měsíci kriticky ohroženy,“ shrnul Brabec po setkání s Bohuslavem Sobotkou. Letošní ztráta by tak mohla být devítimiliardová. Takovou částku označovali za relativní úspěch i ekologové – Júlia Sokolovičová z Asociace ekologických organizací Zelený kruh před časem odhadla, že devět miliard je minimum, na které je možné snížit částku určenou letos pro Operační program Životní prostředí, již si nakonec EU ponechá.

Důležitý je podle premiéra Sobotky také přechod na nový operační program v příštím roce, aby v něm nakonec rovněž nezůstávalo velké množství peněz do poslední chvíle. Ministr Brabec je přesvědčen, že se tak nestane. „Systém uděláme úplně jinak, uděláme ho uživatelsky přítulný,“ slíbil. Peněz navíc bude v novém operačním programu mnohem méně.

Malá novela EIA má umožnit čerpání dotací v příštím roce

Vedle přebývajících peněz z EU patří podle Sobotky i Brabce mezi „hořící“ problémy také změna hodnocení vlivů na životní prostředí EIA. Vyžaduje ji Evropská komise. „Je to vedle služebního zákona jedna z obecných podmínek, abychom byli schopni rozjet čerpání nových fondů EU,“ podotkl Bohuslav Sobotka. Tzv. malá novela EIA má zvýšit účast veřejnosti, ale také omezit a zrychlit případná soudní projednávání výsledků řízení. „Je tam omezení subjektů, které se mohou domáhat soudní ochrany – to je nevládních organizací –, na to, že musí existovat nejméně tři roky nebo sehnat minimálně 200 podpisů,“ podotkl Richard Brabec. Soudy by potom měly být povinné rozhodnout o případu do 90 dnů, u obtížnějších případů do 150 dnů.

Novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí považuje vláda za dočasnou, kterou chce k 1. lednu 2015 v minimálním rozsahu vyhovět požadavkům EU. Záhy by ji měla nahradit větší novela, která by měla zjednodušit proces povolování nových staveb. „Systém povolování by měl být integrovaný, to znamená, že by se integrovalo co nejvíce povolovacích procesů, které souvisejí s novou výstavbou,“ nastínil premiér.

Místo zákona o Šumavě chce vláda obecný zákon pro všechny parky

Další velkou připravovanou Brabcovou novelou má být zákon o ochraně přírody a krajiny. Má se týkat i národních parků a nahradit sporný speciální zákon o Národním parku Šumava. Obecný zákon pro všechny parky vyžaduje premiér. „Nelze mít pro jeden národní park speciální zákon a pro ostatní národní parky obecnou úpravu,“ uvedl. Vláda přitom má na stole návrh zákona o Šumavě, který schválil Senát. Podle Sobotky bude nejlepší, když poslanci počkají s jeho projednáním, než bude hotový i ministerský zákon, a projednají potom oba naráz.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se mu podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem a ministerstvy. 
  • Zemědelství: Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku.
  • Zdravotnictví: Ministr Svatopluk Němeček v očích premiéra začal rychle plnit vládní sliby, například navýšení plateb za státní pojištěnce nebo plánované zrušení regulačních poplatků. 
  • Spravedlnost: Na inspekční návštěvě ministryně Heleny Válkové (ANO) dostal premiér příslib, že všechny tři prioritní novely, tedy občanský zákoník, insolvenční zákon a exekuční řád, vláda dostane během tohoto roku. Válková také dostala pochvalu za poctivou přípravu zákonů.
  • Místní rozvoj: S ministryní Věrou Jourovou (ANO) premiér probíral zejména čerpání peněz z evropských fondů. V září a v říjnu by vláda měla začít vyjednávat o schválení nových operačních programů. Největším problémem je podle Sobotky dotahování skluzu v čerpání po minulých vládách. 
  • Sociální věci: Při setkání s ministryní Michaelou Marksovou hovořil premiér o postupu při rušení druhého pilíře důchodové reformy. Ministryni pochválil za valorizaci penzí a za prosazení porodného i na druhé dítě, upozornil také na pokračování smlouvy s firmou provozující systém na vyplácení sociálních dávek.