Peníze budou, slibuje Sobotka kultuře

Prraha - Na ministerstvu kultury dnes zahájil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bilanční návštěvy vládních resortů. S ministrem Danielem Hermanem (KDU-ČSL) probíral především ekonomickou situaci resortu a také platy pracovníků kulturních organizací. „Situace opravdu není dobrá, platy se pohybují hluboko pod republikovým průměrem,“ připustil Sobotka, který slíbil, že financí pro kulturu by mělo časem přibývat. „Tito lidé jsou mnohdy srdcaři a velkými odborníky,“ poukázal Herman na špatnou situaci lidí zaměstnaných v kulturní sféře, jejichž platy jsou až o 3 000 nižší než republikový průměr, přestože jde z velké části o vysokoškoláky.

Podle Hermana je průměrný plat pracovníků v kultuře 22 200 korun, v některých příspěvkových organizacích ale třeba 18 000 i 16 000 korun, jako je tomu podle něj třeba v Národním památníku Terezín. O této instituci se prý s premiérem bavili i v souvislosti s možnou snahou dostat ji na seznam UNESCO.

Z předchozí práce ministerstva kultury Sobotka ocenil především zavedení investičních pobídek pro filmaře. „Filmové pobídky daly velice pozitivní injekci naší kinematografii,“ myslí si premiér. Prioritou ministerstva by také podle něj měla zůstat péče o kulturní památky. „České památky jsou výrazným magnetem našeho turistického ruchu,“ připomněl Sobotka. 

Sobotka: Prioritou je financování památek z evropských fondů

Stát by měl podle premiéra dávat více peněz na spolufinancování oprav památek z evropských fondů, řada objektů to už potřebuje, zatím na opravy z rozpočtu ministerstva kultury chyběly peníze. „Je důležité, aby ministerstvo mělo dost peněz na kofinancování projektů z Evropské unie. Bylo by dobře, kdyby naše památky mohly rychle poznat, že je tu nový zdroj financování,“ uvedl Sobotka. „Je to důležité nejen pro hospodářský růst, ale také pro rozvoj cestovního ruchu,“ doplnil premiér.

Peníze na financování projektů by měly být už v rozpočtu na příští rok. „Je tady šance získat na obnovu památek v příštích letech stovky milionů korun,“ odhaduje Sobotka. Hlavní část peněz půjde v dalším programovacím období z unijních fondů, desítky milionů musí ale podle předsedy vlády přidat stát.

Jedno procento – věčně nenaplněný cíl

V programovém prohlášení vlády se zmiňuje záměr přibližovat Česko postupně evropskému standardu výší jednoho procenta ze státního rozpočtu na oblast kultury. K takové snaze se české vlády zavazují dlouhodobě, od konce 90. let je ale tento podíl maximálně 0,8 %, přičemž jsou do něj započítány i výdaje na církve, které do přijetí zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi činily asi 1,5 miliardy ročně. Od loňského roku je součástí rozpočtu ministerstva také částka odpovídající roční splátce finančních náhrad, jež je součástí restitucí, tedy asi dvě miliardy. Letošní téměř desetimiliardový rozpočet kultury tak zahrnuje 3,5 miliardy pro církve, což je víc než třetina celkové částky.

Jedno procento ze státního rozpočtu pro resort kultury, jak o to usilovaly mnohé české vlády, by ministerstvo mělo mít v roce 2017. Jde o rozpočet ministerstva bez výdajů na církve, s nimi by to přibližně bylo 1,3 procenta státního rozpočtu. Proti současnému rozpočtu by se v případě, že by činil procento státního rozpočtu, měly výdaje resortu zvýšit asi o třetinu. „Ten krok musíme učinit v souvislosti s přípravou rozpočtu na příští rok,“ uvedl Herman.

Premiér ministru kultury nedávno vytkl, že je při shánění peněz pro svůj resort málo aktivní. V návrhu rozpočtu na příští rok, který byl zveřejněn před několika týdny, měla mít kultura asi o miliardu, tedy o desetinu, méně než letos. Ministerstvo kultury poté upozornilo své příspěvkové organizace, že by onu desetinu měly ušetřit na provozu včetně platů.

Později ale Herman řekl, že se mu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) podařilo částku na platy - přibližně 112 milionů - do rozpočtu na příští rok vrátit. V neděli ministr Herman uvedl, že rozpočet kultury bude v roce 2015 vyšší než letos.


Kromě kultury zamíří ministerský předseda v tomto týdnu na resorty dopravy a školství. V tom dalším pak na spravedlnost. Tam byla v posledních týdnech napjatá atmosféra kvůli sporům ministryně Heleny Válkové (ANO) s podřízenými. Další cesta premiéra povede na ministerstva průmyslu, lidských práv, zahraničí a zemědělství. Následovat pak bude zastávka na zdravotnictví a na ministerstvu pro místní rozvoj, kde se chce zaměřit především na problematiku čerpání evropských dotací. Kolečko návštěv skončí na Úřadu vlády. S ministrem financí se totiž premiér nesetká u něj v úřadu, ale 8. srpna ve Strakově akademii.

Vydáno pod