Zaorálek zlepšil vztahy s Hradem i se zahraničím, tvrdí premiér

Praha – Jednotný hlas zahraniční politiky na ose Hrad–Strakova akademie–Černínský palác. Právě toho si premiér Bohuslav Sobotka nejvíce váží na dosavadní práci šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. Ten podle předsedy vlády přispěl k lepšímu obrazu a také srozumitelnosti ČR za hranicemi země. Sám Zaorálek pak ohodnotil svou dosavadní misi jako „všeobecné rozmrazování“. Rozhýbat se podle něj podařilo standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem i s jednotlivými ministerstvy. Premiér následně popřel spekulace o tom, že nabízel Zaorálkovi post eurokomisaře, protože nebyl spokojen s jeho vedením ministerstva. Ministr ale připustil vynucené změny ve vedení resortu.

Zaorálek prý podle premiéra neměl příliš času na rozkoukávání. Záhy po jeho nástupu přišlo vyhrocení ukrajinské krize, která se až dosud spíše dál prohlubuje. „Chtěl bych poděkovat panu ministru Zaorálkovi za to, jak energicky se ujal nové české diplomacie a jak se mu daří zlepšovat pověst naší země ve světě,“ zmínil předseda vlády. Součástí prý byla také diskuze o strategii, jak aktuálně lobbovat za co nejlepší portfolio pro budoucí eurokomisařku Věru Jourovou.

Dalším tématem byla ekonomická diplomacie. Konkrétně ladění plánů, jak získat nové zahraniční investice, podporu exportu nebo otevírání nových konzulátů. „Ne, že bychom se ve všem shodli, ale v tom klíčovém výstupu navenek jsme zajedno. Chystáme forum 16 + 1 i s Čínou na konci srpna. Navázali jsme bilaterální vztahy s Iránem. Připravujeme zastupitelské úřady v dalších zemích, jako je třeba Kolumbie,“ dodal Zaorálek.

Škatulata v Černínu: Náměstek Borůvka míří do Bernu, vrací se Jindrák

Vztahy Sobotky a Zaorálka se dosud navenek jevily jako jedny z nejpevnějších v rámci kabinetu – šéf diplomacie patří k věrným stranickým zastáncům premiéra a jasně se k němu přiklonil i během povolební krize kvůli tajné schůzce části vysokých představitelů ČSSD v Lánech. Oba muži také plně sdílí proevropskou politiku a představy o užším sepětí Unie. V zahraniční politice si premiér rovněž pochvaluje dlouhodobé souznění Černínského paláce s Hradem. Čerstvě se navíc podařilo vyřešit bolavý problém s výběrem eurokomisaře, byť se tato procedura stejně jako dříve stala spíše vnitropolitickými šachy v rámci celé koalice.

Ministerstvo zahraničních věcí
Zdroj: Martin Hurin/ČTK

Přesto podle zákulisních informací jejich aktuální souznění není zdaleka ideální a dnešní schůzku tak oba nemuseli vést výhradně v duchu zdvořilého rozhovoru. Lidové noviny dnes uvedly, že řada blízkých spolupracovníků předsedy vlády přiznává jeho nespokojenost se Zaorálkovou prací. Vztahy obou zadrhávají třeba na postoji k ukrajinské krizi, odmítnutí Zaorálka přijmout post eurokomisaře nebo personálnímu složení v čele resortu, do něhož měl podle LN aktivně zasáhnout sám Sobotka. Deník uvádí, že premiérovi mimo jiné vadí některé výroky Zaorálkova 1. náměstka Petra Druláka. Jde o výraznou tvář ministerstva s výraznými názory, které ale ne vždy ve straně nacházely pochopení.

Akademik s pověstí nesuchara

V akademické oblasti uznávaný odborník se záhy po příchodu na ministerstvo vytasil s pro mnohé překvapivou změnou zahraniční politiky. Ta má spočívat v jisté distanci vůči „lidskoprávně“ směřované politice a navázáním lepších vztahů se zeměmi, jako je Čína či Rusko. Do médií tehdy označil někdejší „schwarzenbergovskou“ linii diplomacie jako „jednoduché studenoválečnické schéma“, které neodpovídá složitosti nynějška. Například u předchozích vlád pravice polemizoval s přílišnou orientací na Velkou Británii a její rezervovaný postoj k Unii. Česko by si podle něj mělo nově více „vydržovat“ vztahy se státy jako Rakousko, Slovinsko nebo Chorvatsko.

Do týmu náměstků tak měl premiér údajně prosadit Lukáše Kauckého, exšéfa Mladých sociálních demokratů a spolupracovníka někdejšího ministra zahraničí Jana Kohouta. Právě Kaucký má přijít na uvolněné místo po Karlu Borůvkovi, který míří do Švýcarska. Kaucký má kromě ministerského angažmá zkušenosti jako asistent europoslance Jiřího Havla nebo člen úředního aparátu Úřadu vlády z let 2005 až 2006. Přijít má údajně také současný přesluhující velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.

Sám premiér dnes před novináře výhrady k Zaorálkově práci popřel a uvedl, že nejbližší tým je věcí každého ministra. „Platí, že já nijak nezasahuji do rozhodnutí jednotlivých členů vlády. Je to jejich odpovědnost, je to jejich kompetence, a pokud jde o spolupráci s ministrem zahraničí panem Zaorálkem, platí to, co jsem řekl na této tiskové konferenci,“ zmínil premiér. Dodal, že nebyl Lidovými novinami nijak požádán o vyjádření.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
Vydáno pod