Sobotka chce od Marksové konkrétní plán na zrušení druhého pilíře

Praha – Bohuslav Sobotka se vypravil na další inspekční cestu, tentokrát na ministerstvo práce a sociálních věcí. Michaelu Marksovou pochválil za valorizaci penzí a za prosazení porodného i na druhé dítě. Premiér ale také rozděloval úkoly. Na podzim od ministryně očekává konkrétní plán, jak zrušit druhý důchodový pilíř. Zaznělo také, že ministerstvo prodlouží o rok smlouvu s firmou OKsystem, která dodává systém na výplatu sociálních dávek. „Je velmi důležité, aby paní ministryně garantovala absolutně odlišný přístup k oblasti informačních systémů, jasný, transparentní postup, který bude mít na zřeteli zájem státu,“ apeloval Sobotka.

Sobotka: Hlavní prioritou je aktivní politika zaměstnanosti

Premiér apeloval na úřady práce, aby se vrátily k aktivní politice zaměstnanosti. „Aby nebyly jen místem, kde se evidují nezaměstnaní a vyplácí sociální dávky, ale aby se vrátily ke spolupráci s firmami, obcemi a kraji při vytváření pracovních míst,“ uvedl Sobotka, podle kterého by se úřady práce měly rychle připravit na čerpání prostředků z Evropských fondů.

Vláda nedávno schválila posílení úřadů práce o 600 sociálních pracovníků. Věnovat by se měli mimo jiné kontrole vyplácení dávek. Nyní ji úředníci nestíhají. „Měli by kontrolovat vyplácení sociálních dávek, zejména pokud jde o doplatek na bydlení, který je velmi často zneužíván ze strany podnikavců se sociálními ubytovnami, které ani nesplňují parametry důstojného bydlení,“ uvedl Sobotka. 

  • Krok nové vlády kritizuje bývalý ministr resortu Jaromír Drábek (TOP 09), podle kterého současná garnitura hřeší na to, že ekonomika roste rychleji, než se původně čekalo. „Tito zaměstnanci úřadu práce budou kontrolovat práci jiných zaměstnanců úřadu práce. Je to standardní kyvadlo. Až se zase zjistí, že jsou dluhy příliš vysoké, bude muset nastoupit někdo, kdo bude dělat nepopulární škrty,“ komentoval Drábek.
Premiér jednal s ministryní Marksovou (zdroj: ČT24)

Sobotka: Druhý pilíř byl evidentní omyl

Sobotka dále uvedl, že od ministryně Marksové v krátké době očekává konkrétní návrh, jak zrušit druhý důchodový pilíř. „Byl bych rád, kdyby vláda na podzim dostala na stůl konkrétní návrh, jak ukončíme činnost druhého pilíře, který byl evidentním omylem, a nemá cenu, abychom udržovali část našeho důchodového systému v této slepé uličce,“ řekl Sobotka. Marksová uvedla, že o způsobu zrušení jedná s Českou spořitelnou, podrobnosti ovšem nesdělila.

  • Opozici se rušení druhého pilíře nezamlouvá, podle Drábka vláda nenabízí alternativní řešení. Navíc tento krok vlády s sebou nese riziko případných arbitráží. „Zrušení druhého pilíře je chybným krokem. Pokud říká, že systém penzijního připojištění je tou správnou perspektivní cestou, tak ten, kdo zná trochu čísla, ví, že není možné dlouhodobě udržet stabilitu jen s dnešním systémem. Za pár let ho budeme zavádět znovu,“ uvedl Drábek.

Sobotka: Přilepší si důchodci i rodiny s dětmi

Sobotka dosavadní práci ministerstva také pochválil. „Oceňuji, že se ministerstvo začalo chovat jinak k našim seniorům. Paní ministryni se podařilo prosadit změnu systému valorizace penzí, v příštím roce tak bude navýšení penzí převyšovat očekávanou inflaci. V prvním čtení prošel i návrh na výplatu porodného i na druhé dítě ve výši 10 tisíc korun. O něco se rozšířil okruh rodin, které budou mít na porodné nárok – z 2,4násobku životního minima na 2,7násobek,“ vyjmenovával Sobotka.

  • „Jsem rád, že tato vláda přidává důchodcům a státním zaměstnancům. Jen tady jaksi nepadla ta otázka, kde na to ta vláda chce vzít. Zda to znamená, že to zaplatí současní daňoví poplatníci, nebo jejich děti. Je to standardní sociálnědemokratická politika, ostatně můžeme to sledovat v celé Evropě,“ zhodnotil Drábek.

Sobotka se na návštěvy jednotlivých vládních úřadů vypravil po půl roce fungování svého kabinetu. Hodnotí, jak se ministrům daří plnit zadané úkoly. Cesty chce zopakovat za dalšího půl roku. 

Výplatu sociálních dávek bude nadále zajišťovat OKsystem

Ministerstvo práce a sociálních věcí prodlouží o rok smlouvu s firmou OKsystem, která mu nyní dodává systém na výplatu sociálních dávek. Podle Michaely Marksové bude smlouva prodloužena při vypsání nového výběrového řízení na provozovatele systému. Už na začátku letošního roku bylo prý jasné, že se do konce roku nestihne vypsat nový tendr.  

„Počítá se s tím, že až bude to výběrové řízení vypsáno, tak zároveň bude muset být smlouva s OKsystemem prodloužena o rok prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění,“ uvedla Marksová. Sobotka pak poznamenal, že výběrové řízení musí být standardní a transparentní. 

Staronový systém na výplatu dávek od firmy OKsystem využívají úřady práce opět od začátku roku. Úředníci se museli k původním aplikacím vrátit poté, co antimonopolní úřad zakázal používat dva roky staré produkty od firmy Fujitsu kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách. Resort práce pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) totiž programy a služby pořídil bez tendru, připojil se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se mu podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem a ministerstvy. 
  • Zemědelství: Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku.
  • Zdravotnictví: Ministr Svatopluk Němeček v očích premiéra začal rychle plnit vládní sliby, například navýšení plateb za státní pojištěnce nebo plánované zrušení regulačních poplatků.
  • Spravedlnost: Na inspekční návštěvě ministryně Heleny Válkové (ANO) dostal premiér příslib, že všechny tři prioritní novely, tedy občanský zákoník, insolvenční zákon a exekuční řád, vláda dostane během tohoto roku. Válková také dostala pochvalu za poctivou přípravu zákonů.
  • Místní rozvoj: S ministryní Věrou Jourovou (ANO) premiér probíral zejména čerpání peněz z evropských fondů. V září a v říjnu by vláda měla začít vyjednávat o schválení nových operačních programů. Největším problémem je podle Sobotky dotahování skluzu v čerpání po minulých vládách.