Sobotka na zemědělství: Důsledně kontrolujte žádosti o restituce

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka má za sebou další bilanční schůzku, tentokrát na ministerstvu zemědělství. Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku. Řeč byla taky o eurodotacích. Ministerstvo chce žadatelům měřit přísnějším metrem než dosud.

Podle premiéra se podařilo dotáhnout do konce novelu zákona o potravinách, která má zlepšit postavení spotřebitelů, zavést větší sankce za prodej nekvalitních potravin, vytvořit vyšší tlak na podíl prodeje českých potravin na našem trhu a posílit kompetence české zemědělské a potravinářské inspekce. (Více čtěte zde.)

„Další pozitivní krok je krátce před námi,“ pokračoval ve chvále Sobotka. „Ve středu bude sněmovna ve třetím čtení hlasovat o novele zákona o spotřební dani, kde by se konečně měla znovu vrátit zelená nafta jako důležitý nástroj podpory našich zemědělců,“ uvedl. Zelená nafta byla ke konci loňského roku zrušena, vláda teď navrhla její znovuzavedení. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. (Více čtěte zde.)

Do rozvoje venkova přiteče 84 miliard

Jedním z nejdiskutovanějších témat u zemědělství jsou eurodotace. Do rozvoje venkova přitom v následujících letech přiteče z evropských peněz 84 miliard. Získat prostředky z eurofondů by pro zemědělce přitom nemělo být tak jednoduché jako dřív. Bude se totiž víc hledět na produkci jednotlivých žadatelů. „Spousta takzvaných zemědělců z Václaváku dokázala čerpat nemalé finanční prostředky z veřejných zdrojů,“ komentoval dosavadní praxi.

Podle opoziční senátorky Veroniky Vrecionové ale Jurečka nevyužil všechny možnosti, aby prostředky, které může Česko v následujícím období čerpat, mohli využít i malí a střední podnikatelé. „EU nám dávala možnost zvýšené dotace pro malé zemědělce a my ji nevyužili dostatečně,“ uvedla Vrecionová, místopředsedkyně výboru pro zemědělství.

„Musíme využívat vše co máme, aby u nás vznikal i konečný produkt. Chceme vytvářet kvalitní potraviny a nová pracovní místa,“ pokračoval Jurečka. Narážel například na produkci mléka v Česku, které je o 30 procent více, než je potřeba. Ovšem 40 procent tvarohů a sýrů pochází z dovozu. (Více čtěte zde.)

Sobotka: Musíme se připravit na klimatické změny

Premiér s ministrem řešili i přípravu na klimatické změny. Sobotka připomněl, že v Česku přibývá oblastí, které jsou ohroženy suchem. „Má to i negativní dopady na zemědělství. Musíme vytvořit koncepci pro zadržování vody v krajině, vytvářet vodní díla atd.,“ vyjmenoval Sobotka. Ministr zemědělství plánuje taky další výstavbu protipovodňových opatření. U premiéra má s plánovaným rozsahem podporu, kvůli bobtnajícímu rozpočtu ale bude muset přesvědčit i ministra financí. Podle Jurečky teď v rozpočtu resortu chybí půl miliardy korun. 

Sobotka: Důsledně přezkoumávejte všechny žádosti o restituce

Premiér zmínil také církevní restituce. Nabádá, aby státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví, aby nedošlo k neoprávněnému vydávání majetku. "Apeluji, aby byly všechny žádosti náležitě prověřeny, aby nedošlo k vydávání majetku, který byl zabaven na základě Benešových dekretů a církve ho tudíž v roce 1948 již nevlastnily. Určitě se budou vynořovat kostlivci z minulosti z předchozích restitucí, jako je kauza pozemků po velkostatkáři Bečvářovi. Pevně věřím, že ministerstvo bude aktivní," uzavřel Sobotka.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se Zaorálkovi podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem i s jednotlivými ministerstvy.