Nemravná a protiústavní novela, zlobí se církve kvůli zdanění náhrad. Některé se obávají o existenci

Zdanění finančních náhrad pro církve za majetek nevydaný v restitucích způsobí církvím vážné finanční obtíže, a pro některé menší může být dokonce likvidační. Ve společném prohlášení před tím varují předsedové České biskupské konference Dominik Duka, Ekumenické rady církví Daniel Ženatý a Federace židovských obcí Petr Papoušek. Církve se shodují, že je novela nemravná a také protiústavní.

Zdanění náhrad za zabavený majetek, který nelze vrátit v restituci, podle církví relativizuje jistoty právního státu. „Bohužel se jedná o vítězství populismu nad zdravým rozumem a principy právního státu,“ uvedli ve společném prohlášení předsedové České biskupské konference Dominik Duka, Ekumenické rady církví Daniel Ženatý a Federace židovských obcí Petr Papoušek.

Někteří opoziční zákonodárci už avizovali, že se kvůli novele, kterou proti vůli Senátu schválili poslanci, obrátí na Ústavní soud. Na to budou čekat i samotné církve, jejich představitelé ale takový postup nevítají. „Na Ústavní soud se spoléhá nikoli jako na pojistku demokracie, ale jako na prostředek řešení důsledků nezodpovědných politických rozhodnutí,“ míní. 

Za cynická pak považují prohlášení, že ve společnosti byla poptávka po zdanění náhrad. Duka, Ženatý a Papoušek uvedli, že ani schválení novely nezabrání připravenosti církví a náboženských společností naplňovat své poslání. Zároveň ale varovali, že novela církve ohrožuje. „Nejen že způsobí církvím vážné finanční obtíže, ale pro některé menší církve může být dokonce likvidační,“ stojí v jejich prohlášení.

Zástupci církví společně kritizují zdanění restitucí (zdroj: ČT24)

Zdanění náhrad církvím je jednou z podmínek KSČM pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Zastánci zdanění náhrad, které církve od státu každoročně dostávají, argumentují jejich nadhodnocením a nerovností s ostatními restituenty. Stát by mohl podle komunistů získat zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard, které církvím na náhradách majetku ročně vyplácí.

Poté, co novelu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi vrátil Senát, schválila ji sněmovna v úterý většinou 114 ze 181 přítomných poslanců, proti jich bylo 57. K přehlasování horní komory bylo nutných nejméně 101 hlasů. Pro zdanění zvedli ruku zejména poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM, poslanci ostatních stran byli proti, případně se zdrželi.

  • Poslanecká sněmovna 23. dubna 2019 schválila zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích i přes předchozí zamítnutí této novely Senátem. Změna zákona nejen že způsobí církvím vážné finanční obtíže, ale pro některé menší církve může být dokonce likvidační. Tato novela se nám jeví jako nemravná a je ve své podstatě protiústavní.
  • Skupiny poslanců i senátorů jsou již připraveny obrátit se na Ústavní soud, protože považují takové zdanění náhrad za protiústavní i s ohledem na smlouvy, které stát uzavřel s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním.
  • Tímto krokem se relativizují jistoty právního státu a na Ústavní soud se spoléhá nikoli jako na pojistku demokracie, ale jako na prostředek řešení důsledků nezodpovědných politických rozhodnutí. Bohužel se jedná o vítězství populismu nad zdravým rozumem a principy právního státu. Hovořit v tomto kontextu o „poptávce společnosti“ je cynické.
  • Ani tento krok politické reprezentace však nemůže zabránit připravenosti církví a náboženských společností naplňovat své poslání ve prospěch člověka a společnosti, a v úctě k Bohu.
  • Praha, 24. dubna 2019
  • Kardinál Dominik Duka, předseda České biskupské konference
  • Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví
  • Petr Papoušek, předseda Federace židovských obcí