Exjednatel Lidových domků Hric definitivně zůstane za mřížemi. Ústavní soud odmítl jeho stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého jednatele realitní společnosti Lidové domky Pavla Hrice. Vyplývá to z justiční databáze. Hric byl pravomocně odsouzen k šesti letům vězení za zpronevěru 40 milionů korun z peněz klientů společnosti. Nástupu do vězení se Hric vyhýbal. Loni v dubnu ho ale v Praze zadržela policie. Ústavní stížnost byla poslední možností, jak se mohl Hric proti rozhodnutí justice bránit. V červnu minulého roku sice požádal o obnovu procesu, návrh ale posléze stáhl.

Odůvodnění rozhodnutí zatím k dispozici není, justiční databáze pouze uvádí, že soud Hricovu stížnost odmítl. Bývalý jednatel Lidových domků ale v minulosti se svou obhajobou neuspěl u žádné soudní instance.

Pavel Hric podle rozsudku zpronevěřil 40 milionů korun. Pražský městský soud mu za to v červnu 2016 uložil šestiletý nepodmíněný trest. Většině z 261 poškozených má také uhradit škodu. Verdikt v květnu 2017 potvrdil pražský vrchní soud. Před rokem Hric neuspěl ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Hric v červenci 2017 do vězení nenastoupil a přes devět měsíců byl na útěku. V dubnu loňského roku ho vypátral policejní tým takzvaných lovců lebek. Policisté Hrice zadrželi na pražském Masarykově nádraží. Podle policie se pohyboval bez dokladů a jezdil vlakem, aby se vyhnul silničním kontrolám.

V letech 2004 až 2007 nabízel Pavel Hric zájemcům ke koupi rodinné domky i s pozemkem za méně než 3 miliony korun. Žádný z více než 260 klientů se ale nemovitosti nedočkal.

Pozemky se nacházely nedaleko Prahy, v obci Sibiřina. Šlo přitom o ornou půdu. Na jedné straně už vybíral od klientů zálohy, na druhé ale teprve jednal se zastupitelstvem o změně územního plánu. To se nakonec neuskutečnilo a jen malá část lidí dostala zálohy zpět.

Peníze ale zmizely a policie je nikdy nedohledala. „Myslím si, že už peníze bude mít někde ulité,“ poznamenal před třemi lety u soudu jeden z poškozených. Pavel Hric i po krachu společnosti Lidové domky podnikal ve stavebnictví dál. Ve Slaném si otevřel kamenictví a na svých vizitkách si upravil jméno. K dluhům, které měl zaplatit, se ale nehlásil.