Černošice předaly případ Babišova údajného střetu zájmů krajskému úřadu

Černošický městský úřad předal kauzu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) Krajskému úřadu Středočeského kraje. Za přestupek uložil Babišovi pokutu, ale premiér se proti ní odvolal, a případem se tak budou zabývat krajští úředníci. Černošický úřad to uvedl na svém webu.

Městský úřad Černošice své přesné rozhodnutí ve správním řízení nezveřejnil. Podle deníku Právo uložil Babišovi za přestupek v podobě střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun. Rozhodnutí padlo 23. ledna, 5. února se proti němu premiér odvolal.

Případem se nyní bude zabývat odbor legislativně právní a krajský živnostenský úřad. O případu měl původně rozhodovat odbor správních agend, úřad jej ale k 1. únoru začlenil do odboru legislativně právního. 

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) popřela, že by náhlá změna na krajském úřadu souvisela s rozhodováním o Babišovi, žádné otázky novinářů k tématu však na brífinku nepřipustila. Ředitel krajského úřadu Jiří Holub uvedl, že sloučení odborů je interní organizační změnou, která nemá vliv na výkon přenesené působnosti. Později řekl, že příslušní úředníci nebyli přesunuti jinam ani propuštěni a jejich kompetence zůstaly stejné.

STAN navrhl, aby případ řešili v jiném kraji

Podle hnutí STAN by se mohli kauzou místo středočeského úřadu zabývat úředníci některého ze sousedních regionů, například hlavního města, aby se zabránilo možné podjatosti. „Praha se nabízí, protože tam žádná politická provázanost těch případů není,“ uvedl předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik s poukazem na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. 

Jermanová ale návrh označila za úsměvný. Podle ní by Michalik neměl úřadům podsouvat, jak se mají chovat. „Za kauzou, která se tady rozjela a kvůli které se úřad dostal pod tlak, stojí pirátská strana, která vede úřad v Praze,“ namítla hejtmanka. Právě Piráti také kritizovali reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. 

Babiš se hájí tím, že Agrofert převedl do fondu

Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Jde mimo jiné o vydavatelství Mafra (vydává například deníky MF Dnes, Lidové noviny a Metro), firmu Londa (provozuje rádia Impuls a RockZone) a Stanice O (provozuje hudební televizi Óčko). Členům vlády je přitom zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. 

Nejvýznamnější mediální firmou v rámci Agrofertu je skupina Mafra. Podle údajů firmy mají její tištěné tituly 2,4 milionu čtenářů a internetové stránky navštíví týdně 3,4 milionu uživatelů. Babiš koupil Mafru v roce 2013 od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, předloni v únoru ji kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu. Babiš se hájí právě tím, že holding převedl a tím prý povinnosti dané zákonem splnil. 

Podle organizace Transparency International ČR však Babiš ovládá holding Agrofert včetně médií i po převedení do svěřenských fondů a tím porušuje zákon. Loni v srpnu proto odeslala podnět na Městský úřad v Černošicích, který je úřadem s rozšířenou působností pro obec Průhonice, kde Babiš bydlí.