Deník Právo: Černošický úřad uložil Babišovi za střet zájmů pokutu 200 tisíc

Černošický úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za přestupek v podobě střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun, napsal ve středu deník Právo s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Premiér v úterý uvedl, že jeho právníci proti rozhodnutí Černošic podali odvolání, podrobnosti rozhodnutí úřadu dosud nebyly známy. Babiš čelí podezření, že i když je vysokým ústavním činitelem, stále prostřednictvím holdingu Agrofert ovládá média.

O tom, zda Andrej Babiš ovládá média ze svého svěřenského fondu, a porušuje tak zákon o střetu zájmů, rozhodoval Městský úřad v Černošicích z titulu úřadu obce s rozšířenou působností, pod který spadají i Průhonice, kde Babiš žije. Rozhodl už 23. ledna. Jak rozhodnutí znělo, ale úřad nezveřejnil.

Odvolání má odkladný účinek, černošičtí úředníci zatím vyhodnotí, zda jsou v něm skutečnosti nebo důkazy, jimiž by se museli zabývat. Pokud nenastane důvod pro zastavení řízení či změnu nebo zrušení rozhodnutí, předá městský úřad spis společně se svým stanoviskem odvolací instituci, kterou je středočeský krajský úřad.

Stane-li se tak, může krajský úřad původní rozhodnutí zrušit, potvrdit, nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání. Správní řízení je na rozdíl od soudního neveřejné. Rozhodnutí je možné kvůli ochraně zveřejnit až po nabytí právní moci.

Podnět do Černošic, pod které spadají Průhonice, kde předseda vlády žije, podala už loni v létě organizace Transparency International ČR. Podle ní ovládá Babiš holding Agrofert i po převedení do svěřenského fondu a vlastnictvím médií porušuje zákon.