Babiš se odvolal proti rozhodnutí černošického úřadu. Ten posuzoval premiérův možný střet zájmů

Právníci premiéra Andreje Babiše (ANO) podali odvolání proti rozhodnutí černošického úřadu v kauze střetu zájmů. Řekl to premiér, postup právníků ale odmítl blíže komentovat. Zopakoval, že případ vnímá jako pokus vytlačit ho z politiky. O podnětu organizace Transparency International, podle které předseda vlády stále skrz Agrofert ovládá česká média, rozhodl úřad před dvěma týdny. Lhůta pro odvolání měla vypršet v úterý.

Černošický úřad potvrdil, že Andrej Babiš v pondělí prostřednictvím zmocněnce podal odvolání, v němž napadl všechny výroky rozhodnutí správního úřadu. Podle černošické radnice bylo Babišovo odvolání včasné a přípustné, úřad nyní má 30 dnů na jeho posouzení.

O tom, zda Andrej Babiš ovládá média ze svého svěřenského fondu a porušuje tak zákon o střetu zájmů, rozhodoval Městský úřad v Černošicích z titulu úřadu obce s rozšířenou působností, pod který spadají i Černošice, kde Babiš žije. Rozhodl už 23. ledna. Jak rozhodnutí znělo, ale úřad nezveřejnil.

„Vydáním rozhodnutí není správní řízení ukončeno, protože rozhodnutí je zatím nepravomocné. Proti rozhodnutí může zmocněnec Ing. Andreje Babiše podat odvolání, a to do 15 dnů od doručení. Doručeno bylo v den vydání rozhodnutí a lhůta pro případné odvolání je tedy do 5. února 2019,“ stojí ve zprávě úřadu.

Odvolání má odkladný účinek, černošičtí úředníci zatím vyhodnotí, zda jsou v něm skutečnosti nebo důkazy, jimiž by se museli zabývat. Pokud nenastane důvod pro zastavení řízení či změnu nebo zrušení rozhodnutí, předá městský úřad spis společně se svým stanoviskem odvolací instituci, kterou je středočeský krajský úřad. Jeho ředitel Jiří Holub uvedl, že zatím žádný dokument ohledně rozhodnutí černošické radnice kvůli střetu zájmů nepřišel.

Stane-li se tak, může krajský úřad původní rozhodnutí zrušit, potvrdit, nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání. Správní řízení je na rozdíl od soudního neveřejné. Rozhodnutí je možné kvůli ochraně zveřejnit až po nabytí právní moci.

Znění svého původního rozhodnutí tudíž černošický úřad nezoznámil a nezveřejnil je ani premiér. Z jeho reakcí to ale bylo možné odvodit.

„Nemám potřebu to komentovat. Nechal jsem to na právníky a ti jsou určitě přesvědčeni o tom, že pravda je na naší straně. Já myslím, že odvolání podali. Já nechávám právníky, aby pracovali. Skutečně to neřeším. Řekli, že podají odvolání, tak ho určitě podali,“ uvedl v úterý Babiš. Znovu řekl, že za kauzou je politický boj a snaha vytlačit ho z české politiky.

Už dříve ČT napsal, že hodlá rozhodnutí úřadu napadnout: „Rozhodně s tím nesouhlasím. Je to zpolitizované. Určitě se odvolám, a když to bude nutné, budu se i soudit u správního soudu. Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona.“

Premiér se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tak  splnil povinnosti, které ukládá zákon o střetu zájmů.

Na Babišův možný střet zájmů upozornila organizace Transparency International

Podnět do Černošic, pod které spadají Průhonice, kde předseda vlády žije, podala už loni v létě organizace Transparency International ČR (TI ČR). Podle ní ovládá Babiš holding Agrofert i po převedení do svěřenského fondu a vlastnictvím médií porušuje zákon.

„Přestupek spočívá v tom, že veřejný funkcionář, tedy i člen vlády a premiér, nesmí vlastnit média a jeho firmy nesmí pobírat a realizovat veřejné zakázky. To se podle nás dnes děje,“ oznámil v polovině loňského prosince ředitel Transparency International David Ondračka.

Organizace v prohlášení v úterý uvedla, že černošické rozhodnutí může mít dopad i na rozdělování veřejných zakázek a českých dotací. Členové vlády se o ně nemohou podle zákona ucházet a získávat je, píše organizace. Vyzvala zadavatele tendrů a instituce, které dotace rozdělují, aby u uchazečů skutečné majitele zjišťovali a při případném střetu zájmů zájemce ze soutěže vyloučili. 

TI poukazuje na to, že zadavatelé zakázek musí podle zákona u uchazečů majitele zjišťovat. Mohou nahlížet do rejstříků v zemích EU. Ve slovenské databázi je dokument Agrofertu, který Babiše uvádí jako jednoho z vlastníků, popsala  organizace.

Podle šéfa TI Ondračky má premiér pouze dvě možnosti: rezignovat, nebo prodat mediální část Agrofertu.

Kritici Babiše vnímají předpokládaný verdikt úřadu jako přelomový. Podle britského deníku The Guardian by verdikt černošického úřadu mohl ovlivnit i vyšetřování, které vede Evropská komise. „Jde o vůbec první českou instituci, která prohlásila, že premiér ovládá Agrofert, a to i přesto, že ho vložil do svěřenských fondů, aby se tak vyhnul jakémukoliv obvinění z protiprávního jednání,“ napsal list.

Evropskou komisi vyzval k prošetření údajného střetu zájmů Andreje Babiše loni v prosinci Evropský parlament. Komise také na popud europoslanců zastavila proplácení českých žádostí o dotace pro Agrofert. Babiš opakovaně tvrdí, že kvůli evropským dotacím pro firmy koncernu Agrofert ve střetu zájmů není.

  • deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro
  • týdeníky Téma a 5plus2
  • weby iDnes.cz, Lidovky.cz, Expres.cz, Idos.cz, Rajce.net, Akcniceny.cz, eMimino.cz a další
  • hudební televize Óčko
  • rádia Impuls a RockZone
  • slovenské vydavatelství Mafra Slovakia (vydává Hospodárske noviny, časopisy Téma, Evita a další, provozuje web HNonline.sk)
  • do mediální skupiny zároveň patří virtuální operátor Mobil.cz, pořadatel akcí Mafra events a tvůrčí studio Mafra creative
  • připravuje koupi vydavatelství Bauer Media v Česku i na Slovensku (vydává tři desítky časopisů, např. Můj svět, Rytmus života, Cosmopolitan, Bazaar, Tina, Bravo nebo Esquire a provozuje několik webů)
  • Zdroj: ČTK, Agrofert, Mafra