TÉMA

Svěřenský fond

Brusel nevyhověl české žádosti o pokutu za dotaci pro Fatru, píše iRozhlas

Evropská komise (EK) odmítla pokutovat Česko kvůli žádosti o proplacení dotace firmě Fatra z koncernu Agrofert. Informoval o tom server iRozhlas. K udělení sankce Brusel vyzvalo ministerstvo průmyslu a obchodu, aby získalo rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. Komise místo toho v případě Fatry jen pozastavila průběžné platby. Brusel odmítá dotaci proplatit kvůli výsledkům auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), do jehož svěřenského fondu firma patří.
8. 2. 2022|
Události komentáře

Kalousek: Vláda brání zájmy beneficienta svěřenského fondu, ne České republiky

Vláda a koaliční poslanci v otázce bruselského auditu premiéra Andreje Babiše (ANO) hájí Babišovy privátní finanční zájmy na místo toho, aby hájili zájmy českých občanů. V Událostech, komentářích to prohlásil Miroslav Kalousek z TOP 09. Auditem se v úterý zabýval i kontrolní výbor sněmovny, podle jeho předsedy Romana Kubíčka ale Babiš ve střetu zájmů není. Média s odkazem na informace z Bruselu tvrdí opak.
18. 12. 2019|
Týden v justici

Dopadnou-li korekce nejvíc na Agrofert, může se se státem soudit, varuje expert na dotace

O střetu zájmů Andreje Babiše nemůže být podle ekonoma Lubora Laciny z brněnské Mendelovy univerzity pochyb. Řekl to v rozhovoru pro Týden v justici. Podle jeho názoru může spor skončit až u soudního dvora EU, ovšem pokud by se naplnily obavy z udělení vysoké korekce a ta dopadla nejvíce na Agrofert, mohl by se ten ještě soudit se státem. Odborník na svěřenské fondy Marek Nechvátal míní, že k řešení situace kolem vztahu Babiše a skupiny Agrofert by přispělo, kdyby se v Česku zavedl institut takzvaných slepých svěřenských fondů, které musí splňovat přísnější pravidla.
8. 12. 2019Aktualizováno8. 12. 2019, 23:01|
Události komentáře

Pokud Maláčová navrhne bankovní daň, skončí koalice, pohrozil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven vypovědět koaliční smlouvu, pokud by ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová předložila jako poslanecký návrh zavedení bankovní daně. Maláčová o takové možnosti hovořila v Otázkách Václava Moravce. Babiš však věří, že jde o marketingový tah - upozornil, že zdanění bank není v programovém prohlášení vlády ani v koaliční smlouvě. Andrej Babiš byl hostem úterních Událostí, komentářů.
1. 10. 2019|

Krajský úřad obdržel Babišovo odvolání proti rozhodnutí Černošic

Kauzou možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se bude opět zabývat středočeský krajský úřad. V úterý obdržel premiérovo odvolání proti nedávnému rozhodnutí Městského úřadu Černošice v případu. Ve středu to oznámil ředitel krajského úřadu Jiří Holub. V minulosti již krajští úředníci věc jednou posuzovali a vrátili ji k novému projednání do Černošic.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 11:01|
Interview ČT24

Problémy Babiše a Agrofertu se neměly do Bruselu vůbec dostat, myslí si Čunek. Bojí se, že ČR ztratí stamiliony

Problémy Andreje Babiše (ANO) se vůbec neměly dostat do Bruselu, měly o nich rozhodovat pouze české soudy. Myslí si to senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Nelíbí se mu, že má v důsledku problémy celá Česká republika, které hrozí, že bude muset vracet peníze, které z Bruselu dříve dostala. Jiří Čunek byl hostem čtvrtečního Interview ČT24.
14. 6. 2019|

Imunitní výbor zastavil řízení se senátorem Valentou kvůli jeho údajnému střetu zájmů

Senátní imunitní výbor zastavil disciplinární řízení se senátorem a miliardářem Ivo Valentou (za Soukromníky) kvůli podezření ze střetu zájmů. Podnět podávala Transparency International kvůli tomu, že prý Valenta přes svou kyperskou firmu a další firmy vlastní většinový podíl v regionální televizi Brno TV. Výbor ale dospěl k závěru, že zákaz vlastnění médií se na Valentu nevztahuje, neboť se senátorem stal ještě před přijetím přísnějších pravidel. Samotný senátor už dříve provinění odmítl. Minulý měsíc pak oznámil, že během března převede svůj majetek do svěřenského fondu kvůli dědickému uspořádání.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 17:09|

Babiš se odvolal proti rozhodnutí černošického úřadu. Ten posuzoval premiérův možný střet zájmů

Právníci premiéra Andreje Babiše (ANO) podali odvolání proti rozhodnutí černošického úřadu v kauze střetu zájmů. Řekl to premiér, postup právníků ale odmítl blíže komentovat. Zopakoval, že případ vnímá jako pokus vytlačit ho z politiky. O podnětu organizace Transparency International, podle které předseda vlády stále skrz Agrofert ovládá česká média, rozhodl úřad před dvěma týdny. Lhůta pro odvolání měla vypršet v úterý.
5. 2. 2019Aktualizováno5. 2. 2019, 15:45|