Kandidáti: Už žádná golfová hřiště, dotace musí jít do vzdělání a infrastruktury

Praha - Kandidáti do Evropského parlamentu se v předvolební debatě na ČT24 shodli na tom, že je třeba zprůhlednit čerpání evropských dotací. Česko totiž nedokázalo v minulém dotačním období vyčerpat miliardy z evropských fondů. Lídři kandidátek Ondřej Liška (Strana zelených), Ivan Bartoš (Česká pirátská strana) a Radek John (Věci veřejné) se shodli na tom, že je třeba vymýtit korupční prostředí, provázející mnoho projektů. Podle nich je třeba nasměrovat dotace do budování infrastruktury a hlavně do vzdělání. Lídr kandidátky Strany svobodných občanů Petr Mach by naopak rád evropské dotace úplně zrušil, aby šly peníze přímo do kapes občanů.

Debata kandidátů do EP (zdroj: ČT24)

Podle Ondřeje Lišky, lídra kandidátky Strany zelených, jsou evropské fondy perfektní ilustrací toho, jak Česko nedokáže využívat příležitostí, které jim poskytuje evropská integrace. „Nejen že jsme nedokázali peníze vyčerpat, ale utratili jsme je velmi často na pochybné účely, na golfová hřiště šlo 287 milionů korun, nemyslím, že by to pomohlo českým občanům,“ prohlásil v debatě na ČT24. Zelení proto chtějí prosadit pravidlo, které prý zprůhlední korupční prostředí - každý příjemce evropských peněz by musel rozkrýt svou vlastnickou strukturu. Dotace by v budoucnu měly jít podle Lišky především do modernizace infrastruktury a na zvyšování kvalifikace a konkurenceschopnosti českých firem a lidí. 

I Ivan Bartoš, lídr kandidátky České pirátské strany, si myslí, že českým hendikepem v oblasti dotací je hlavně korupce. „Je to korupční prostředí v České republice, které brání čerpání dotací. Viděl jsem budování golfových hřišť a sjezdovek. Nedivím se, že nám EU nechce ty peníze pak přiřknout,“ prohlásil. Je proto prý nutné dohlédnout na to, aby se peníze na projekty nerozkrádaly. I podle něj by měly jít dotace v budoucnu do infrastruktury a do vzdělání. 

Radek John, lídr kandidátky Věcí veřejných, rovněž zmínil pochybné projekty, kdy se z evropských peněz stavěly soukromé hotely, penziony nebo golfová hřiště: „Většina peněz šla do soukromých kapes, místo aby šly peníze do veřejných staveb, které budou prospěšné všem.“ John také řekl, že by se mělo čerpání dotací v Česku zjednodušit. Evropské peníze by investoval hlavně do železničních a dopravních staveb a také do vědy, výzkumu a vzdělání. 

To Petr Mach, lídr kandidátky Strany svobodných občanů, by naopak systém evropských dotací nejraději vymýtil. „Já bych byl pro to, aby se dotace kompletně zrušily, aby peníze zůstaly v kapsách občanů případně v rozpočtech obcí, aby nemusel nikdo žádat o dotace skrze Brusel, ale aby si každý mohl rozhodovat sám,“ uvedl v debatě na ČT24. Upozornil při tom na to, že Česko vydalo na spolufinancování projektů na evropské dotace miliony korun. Aby to bylo možné financovat, zvyšovaly se podle něj daně. „DPH na potraviny a plenky před vstupem do EU bývala 5 procent, dnes je to 21 procent na plenky a 15 procent na potraviny. Zvyšování daní bylo hlavně kvůli EU,“ tvrdí.  

Česko v čerpání dotací propadá 

V předešlém dotačním období (2007–2013) mohla získat ČR přes 700 miliard korun, jenže Česko má s čerpáním evropských peněz problémy. Je v tom dokonce nejhorší z celé EU. Loni nedočerpalo až deset miliard korun. Letos hrozí, že ČR přijde o dalších 24 miliard korun. Za slabé čerpání peněz mohou podle kritiků špatně nastavená pravidla - složitá byrokracie a přes dvacet různých výzev v období od roku 2007 do roku 2013. 

V nadcházejícím programovém období (2014–2020) má Česká republika k dispozici necelých 22 miliard eur (což je v přepočtu asi 594 miliard korun). Nejvíce evropských peněz by mohlo jít do regionů, na dopravu nebo podporu podnikání.   

Integrovaný regionální operační program ………………… 4,87 miliardy eur
Operační program Doprava …………………………………. 4,70 miliardy eur
Operační program Podnikání a inovace ……………………. 4,17 miliardy  eur

Podle Čechů jsou eurodotace přínosné 

Obyvatelé Česka jsou většinou toho názoru, že eurofondy byly pro zemi přínosné. Vyplývá to z exkluzivního sociologického šetření agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi. 

Na otázku, kam by měly evropské peníze jít především, odpovídalo 42 procent dotázaných, že do škol a na vědu. Jen o tři procenta méně lidí podporuje, aby šly evropské peníze do zemědělství. Téměř třetina respondentů by zase financemi z Evropské unie ráda vyřešila sociální problémy. Naopak jen málokterý Čech podle průzkumu podporuje dotace na sport a kulturu. 

Průzkum proběhl na vzorku 3000 respondentů v celé ČR.  

Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24