Pacienti i lékaři podceňují péči o jizvy. Ty přitom mohou časem omezovat lidi v pohybu

Události: Pacienti i lékaři podceňují péči o jizvy (zdroj: ČT24)

Češi podle odborníků podceňují léčbu jizev. Řada lidí vůbec netuší, že by se jimi po operaci nebo poranění měli zabývat. Jizvy přitom nejsou jen estetický problém: časem mohou také ovlivnit hybnost na mnoha místech těla. Ideální je proto začít s léčbou co nejdřív po zahojení.

Pacienti se od svých lékařů často nedozví, že jizvy se smršťují a dospělým i dětem mohou časem začít bránit v pohybu. U popálenin se na péči o jizvy myslí, u jiných je to ale horší. Problematické jsou třeba ty po císařském řezu, operaci štítné žlázy, hrudníku nebo ramene.

„Lékaři udělají krásný chirurgický zákrok a řeknou pacientům: Běžte domů, promazávejte sádlem. A to je všechno. Ale není,“ upozorňuje přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Robert Zajíček. 

Špatná péče o jizvy může mít následky. „Pacient má problémy s hybností velkých kloubů, v oblasti krku, ruky a podobně,“ dodává. Každá jizva přitom může potřebovat jinou léčbu, kombinaci vhodných metod by proto měl pacientovi poradit lékař.

S těmi velkými, které způsobil nejen žár, ale také úraz nebo operace, se mohou  lidé obrátit třeba na pražskou popáleninovou kliniku. Hojení jizev pomáhá kromě tlakových masáží nebo mastí i sprchování, speciální silikonové polštářky, injekce steroidů, operace nebo laser.

„Máme mnoho možností, které jsme dříve neměli. Lasery, které mohou jizvu ztenčit a zmenšit. A pak lasery, které umí zapracovat na barvě jizvy,“ představuje novinky ředitel výzkumu Plastické chirurgie z Shriners Hospitals fo Children v Texasu Ludwik Branski.

S hojením jizev pomáhá i laserová maska

Laser využili lékaři například při léčbe popálenin tehdy dvouleté Ely. Ta na sebe svrhla na dovolené v Egyptě nádobu s gelem na ohřev jídla. Týden ležela v místní nemocnici, po návratu domů ji rodiče vzali na popáleninovou kliniku. „Žili jsme v domnění, že nám bude řečeno: Mazejte dál, jak jste to dělali. Místo toho jsme v nemocnici zůstali,“ vzpomíná matka Ely Jana Jonáková.

Speciální maska pro léčbu jizev
Zdroj: ČT24

Lékaři děvčátku transplantovali kůži na čelo a tvář. Po sundání obvazů začal maraton rehabilitací, které zahrnovaly vedle tlakových masáží, elastických čelenek také zmíněnou laserovou masku. „To je na míru zhotovená maska, která se používá k tomu, aby tlak na tu jizvu byl co nejlepší. Tlak způsobuje, že jizva neroste nahoru, oplošťuje se. Funkčně i kosmeticky je to lepší,“ dodává přednosta Zajíček.