Selfie na vagonu a potom konec. Mladík je ochrnutý, dívce proud skalpoval hlavu

168 hodin: Selfie na vagonu a potom konec (zdroj: ČT24)

Teenageři, kteří z nudy nebo kvůli selfie lezou na vagony odstavených vlaků, dál riskují své životy. Říká se jim vagonáři a o dráty vysokého napětí se jich těžce popálí v průměru devět ročně. Jen letos si takto zničilo život už sedm dospívajících. Léčba je přitom dlouhá, extrémně bolestivá a s celoživotními následky. Dokumentaristka Jarmila Štuková zorganizovala natočení klipu, který má mladé lidi varovat. Se dvěma z nich, pro které je už pozdě, natáčel pro pořad 168 hodin Jan Novák.

Simona si svůj osudný den pamatuje přesně, i když je to už deset let. Ve čtvrtek 12. června 2007 jí bylo čerstvě sedmnáct a s kamarádkami si krátila dlouhou chvíli v depu sokolovského nádraží.

„Procházely jsme se, lezly do vagonů a dělaly jsme fotky. Pak už nás bolely nohy, tak jsme si řekly, že si na jeden vylezeme a dáme si tam cigáro… Pak nastala ta chvíle, kdy mě na jednom vagonu zaujal poklop a řekla jsem si, že ho zkusím otevřít. Jakmile jsem si stoupla, narazila jsem hlavou o jeden z drátů,“ vypráví dívka.

24 tisíc voltů sežehlo polovinu těla

Simoně tělem projelo čtyřiadvacet tisíc voltů. Proud vysokého napětí jí sežehl polovinu těla. Z osmnácti procent měla popáleniny třetího stupně: „Měla jsem zasaženou hlavu a levou půlku těla. Proud mi vyletěl pravou nohou v malíčku, protože jsem měla v kapse klíče a proud šel křížem, což se většinou nestává.“

Tragickou zkušenost má za sebou i osmnáctiletý Daniel, který chtěl mít dramatickou selfie fotku. Třináctého listopadu minulého roku prolézal s kamarádem vagony na Jižním nádraží v Plzni. Z jednoho vozu měl být hezký výhled: „Pamatuju si, jak mi kamarád podával telefon. Pak jsem si stoupnul a vlastně konec.“

Daniel se přímo drátů nedotkl. Zasáhl ho ale takzvaný elektrický oblouk, což je výboj, který se tvoří kolem drátů vysokého napětí. Po zásahu se zřítil mezi vagony. Popáleniny měl na sedmdesáti procentech těla a doslova vzplál. Proud Danielovi nejvíc poškodil nohy, protože měl v kapsách kovové předměty.

Chtěla jsem to vzdát, zrcadlo jsem nenáviděla

Simonu lékaři probudili z umělého spánku po jedenácti dnech. Seznámení s realitou pro ni bylo velmi bolestné a pohled do zrcadla dlouho nenáviděla: „Každá holka, když jde na ples, si chce udělat nádherný účes, ve kterém bude vypadat jako princezna. To já si už asi neudělám, protože jsem o vlasy přišla. Tím, že mi to skalpovalo hlavu a byla tam nekrotická tkáň, tak to muselo jít všechno pryč.“ 

Plakala jsem, často do chvíle, než mi došlo, že tohle není moje slabina. Můžu díky tomu být silnější, jsou to zkušenosti. Pláč, sebelítost, to k ničemu nevede. Já chci žít, chci mít radost ze života, z toho, že jsem to přežila.
Simona Riedlová
popálená dívka

Úraz elektrickým proudem se hojí pomalu. Pacienti jsou týdny a měsíce upoutaní na lůžko a nesmějí se hýbat. Nejbolestivější je odstraňování odumřelé kůže a výměna obvazů. Trpí ale i psychika.

„Je to strašně moc dní, kdy jsem to chtěla skončit, ale ten pocit slábl. Slábl kvůli tomu, že mám úžasnou rodinu. Moje mamka tam se mnou byla, kdykoliv mohla, a pořád mi říkala: ‚Ty jsi krásná, žádné jizvy na tom nic nezmění.' Časem jsem tomu začala věřit,“ vypráví Simona.

Řekli mi, že se už nepostavím na nohy

Daniel se probudil z umělého spánku po čtyřech dnech a i jeho čekala krutá srážka s realitou: „Po čtrnácti dnech mi řekli, že se už nepostavím na nohy.“ Pád mu způsobil poranění páteře a míchy a ochrnul na dolní polovinu těla. Během letní rekonvalescence se navíc objevily další komplikace.

„Problém popálenin elektrickým proudem spočívá v tom, že často není popálená jen kůže, ale i struktury, které jsou pod ní. Hlavně svaly, nervy a cévy, protože v organismu nejlépe vedou elektrický proud,“ vysvětluje přednosta kliniky popáleninové medicíny 3. LF UK Královské Vinohrady Robert Zajíček.

Daniel je proto v současné době na izolaci a přišel i o nohu. Život ale rozhodně vzdávat nehodlá: „Můj hlavní cíl je dosáhnout toho, že bych mohl sám bydlet a starat se o sebe. Postupně třeba i bydlet s přítelkyní a mít normální život, normální práci.“

Jedna blbá fotka

Těžce popálených teenagerů jako Simona a Daniel jsou už desítky. Dokumentaristka Jarmila Štuková s lékaři ze spolku Bolíto proto iniciovala natočení klipu s názvem Jedna blbá fotka, kterým chce mladé lidi varovat. Vznikl také web vagonari.cz, kde jsou příběhy mladých lidí, kterým zásah proudem změnil život. „Přemýšlejte nad tím, co děláte,“ dodává Simona.