Březnové komunální volby se budou týkat zhruba 30 obcí, kde se rozpadla zastupitelstva

Ve středu odpoledne skončila lhůta pro podání kandidátek pro komunální volby, které se konají v polovině března. A to v těch obcích, kde se po loňských volbách rozpadla zastupitelstva: nejčastěji z toho důvodu, že někteří zastupitelé ze své funkce odstoupili a tím klesl počet členů v zastupitelstvu pod zákonem stanovenou hranici. Celkem by se hlasování mělo týkat tří desítek českých a moravských obcí.

V nových volbách do obecních zastupitelstev kandidují především sdružení nezávislých kandidátů. Nejčastěji půjdou v březnu lidé k urnám ve Středočeském kraji, kde proběhnou volby v osmi obcích. Například v Onomyšli na Kutnohorsku se 300 obyvateli se volby opakují proto, že tři ze sedmi zastupitelů na ustavujícím jednání nesložili slib. Nyní se chtějí o přízeň voličů ucházet čtyři uskupení.

Nové volby se konají také v Hoře Sv. Šebestiána v Ústeckém kraji, kde policie loni prověřovala podezření na účelové přihlašování voličů. Tato horská obec na Chomutovsku bude mít nového starostu. Dosavadní starosta Jan Koutský už nekandiduje. „Nechávám to na mladších, chci si odpočinout,“ řekl ČTK. Kandidátku v obci podala čtyři hnutí.

Obec Nelepeč-Žernůvka na Brněnsku má téměř 100 obyvatel a volí se sedm zastupitelů. Kandidují stejná dvě uskupení jako loni, kdy získalo sdružení se současnou starostkou Věrou Ressovou čtyři mandáty a sdružení místostarosty Tomáše Dvořáčka mandáty tři. Před ustavujícím zastupitelstvem ale Dvořáček a jeho dva kolegové po prohraném soudu mandáty složili. „U soudu jsme napadli volby, protože se k nám do obce pět dní před volbami přihlásilo šest lidí. My jsme volby prohráli o necelých pět hlasů. Podle nás bylo přestěhování účelové,“ uvedl Dvořáček. Proto chtělo jeho uskupení nové volby.

Někde proběhnou volby už koncem ledna, jinde budou lidé volit až koncem března

Bez řádného vedení jsou také čtyři obce na Bruntálsku. V Rudné pod Pradědem a v Krasově lidé vyberou zastupitele 16. března. Dočasné vedení však mají ještě Petrovice a Slezské Pavlovice. Jejich obyvatelé ale budou znovu volit až 30. března. Termín podání kandidátních listin pro nové volby tam tedy vyprší až za dva týdny.

Až na konci března by mohly být volby i ve Strakonicích. Krajský soud v Českých Budějovicích v listopadu rozhodl, že volby ve městě jsou neplatné, vyhověl stížnosti jednoho z neúspěšných kandidátů. Vedení města však podalo proti tomuto rozhodnutí ústavní stížnost. Pokud u Ústavního soudu neuspěje, nové volby budou právě 30. března.

Naopak v těch obcích, kde se do říjnových voleb nikdo nepřihlásil, půjdou lidé k urnám už 26. ledna.