V Česku ročně zůstanou bez rodičů stovky novorozenců. Vzpomínky jim uchovává projekt Život v kufříku

Události ČT: Projekt uchovává vzpomínky opuštěným novorozencům (zdroj: ČT24)

V Česku je ročně po porodu odloženo až pět set novorozenců. O to, aby i tyto děti měly vzpomínky na své první dny, usiluje projekt Život v kufříku. Sestry díky němu mají k dispozici fototiskárnu a kufříky s fotoalbem i dárky, které pak dětem zůstanou na památku. Do projektu už se zapojily téměř čtyři desítky porodnic.

Jednou ze stovek sester, které se v projektu dobrovolně angažují, je například Jitka Stanická z Nemocnice Na Bulovce. S odebranými nebo nechtěnými dětmi se podle svých slov setkává několikrát ročně.  Díky projektu Život v kufříku jim může zachovat vzpomínky.

„Budoucí rodina může pokračovat a může mu dělat dál záznamy a ukládat tam různé hračky,“ vysvětlila Stanická.  

Projekt vymyslela organizace La Vida Loca, kufříky dodává výrobce zdarma. „Najdete tu fotoalbum, které plní zdravotní sestry už v porodnici. Dodáváme tonery a tiskárny, aby mohly fotit,“ uvedla Lucie Porazilová z Nadačního fondu La Vida Loca. „Když se pořídí nějaká hezká fotka, tak se samozřejmě využije a (album) se postupně plní,“ doplnila Jitka Stanická.

 Každý kufřík má unikátní obsah. Kromě fotoalba jsou v něm také deníček dítěte, oblečení a háčkované hračky, které šijí dobrovolnice. Sestry v řadě případů dodají ještě další osobní věci, jež pak děti do rodiny nebo dětského domova dostanou s sebou.

Do projektu už se zapojila víc než polovina českých porodnic a nadace chce jejich seznam dál rozšiřovat.