Kubera podpořil Zemana v jeho snaze přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma

Události ČT: Kubera jako předseda Senátu poprvé navštívil Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek odpoledne poprvé sešel s Jaroslavem Kuberou (ODS) jako se šéfem Senátu. Na schůzce probírali možnost přesunu české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, bavili se i o výdajích na obranu nebo nominaci Aleše Gerlocha na ústavního soudce.

Kubera na společné čtvrteční schůzce se Zemanem jednoznačně podpořil prezidenta v tom, že česká ambasáda v Izraeli by měla být přesunuta z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zeman přesun českého velvyslanectví podporuje dlouhodobě. Z dalších ústavních činitelů se dosud nikdo podobně jasně nevyjádřil. Odpůrci přesunu tvrdí, že je třeba počkat, dokud se nevyřeší letitý konflikt mezi Izraelem a Palestinou, jehož součástí je i spor o status Jeruzaléma.

Pokračovat také budou schůzky čtyř ústavních činitelů k zahraniční politice. Příští bude podle Jaroslava Kubery v lednu.

Předseda Senátu zároveň označil schůzku za velmi přínosnou. Kromě tématu Izraele se shodli také na podpoře ekonomické diplomacie i na výdajích na obranu, kdy by mělo jít podle představ Zemana i Kubery ze dvou procent HDP alespoň dvacet procent na modernizaci české armády. Kubera poznamenal, že na Hrad šel i proto, aby „obrousil hroty“ v podobě slov hlavy státu o zrušení Senátu.

„Pan prezident těžce nese pokusy Senátu o obvinění z velezrady. On má sloní paměť, umí dát najevo, že když se mu zdá, že mu někdo ubližuje, velmi dlouho si to pamatuje. Já jsem mu dal jednak senátní kravatu, jednak knihu o druhých komorách parlamentů,“ popsal předseda horní komory.

Kubera také uvedl, že prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch má v Senátu dobré šance být schválen za ústavního soudce. „Pokud bych měl spekulovat, tak podle mého odhadu pan profesor Gerloch projde. Zastíní se, kdo ho navrhuje, a bude hrát roli osobnost pana profesora Gerlocha,“ řekl Jaroslav Kubera v Událostech, komentářích. Gerloch o tom, že mu Zeman kandidaturu na ústavního soudce nabídl a že se k návrhu kloní kladně, mluvil před dvěma týdny. Kubera dodal, že poprosil Zemana o to, aby přišel do horní komory svůj návrh odůvodnit. „Pan prezident mi to úplně neslíbil,“ podotkl však.

Události, komentáře: Předseda Senátu Kubera se sešel s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Šéf horní komory rovněž prezidenta vyzval, aby navrhl kandidáta do rady Ústavu pro studium totalitních režimů. 

Jak Jaroslav Kubera ujistil, dali oba politici volnost kratochvíli, kterou jsou proslulí. „Byla to kuřácká schůzka, samozřejmě. Novináři se ptali, jak dlouho bude trvat, my jsme říkali, že bude trvat přesně, než vykouříme dvacet cigaret,“ vyčíslil druhý nejvyšší ústavní činitel po setkání s hlavou státu.