Záchrana na dálku. Ostravští hasiči pomohli českému řidiči ve Francii

Operátoři tísňové linky ostravských hasičů se v pátek brzy ráno podíleli na záchraně českého řidiče ve Francii. Muž měl vážně zdravotní problémy a nedokázal si na místě přivolat pomoc. Ostravští hasiči mu za pomoci pražských kolegů zajistili na dálku lékařské ošetření. O události informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Kolem půl třetí ráno zavolal zástupce české firmy na tísňovou linku hasičů v Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje v Ostravě. Uvedl, že jeho zaměstnanec, řidič nákladního vozidla, který je právě ve městě Brignais nedaleko Lyonu, má vážné zdravotní problémy, bolí jej silně na hrudi a necítí jednu paži. Zároveň hasičům poskytl údaje o přesné poloze řidiče a kontakt na něj. 

Hasiči zatím nemají k dispozici přímý kontakt na kolegy ve Francii, proto nejdřív neúspěšně zkoušeli kontaktovat prostřednictvím krizové linky pracovníky ambasády v Paříži.

Potom o události informovali operační středisko generálního ředitelství hasičů v Praze, které přes ministerstvo zahraničí aktivovalo pracovníky českého velvyslanectví ve Francii a ti zařídili sanitku. Řidič tak byl necelou hodinu od zavolání v péči lékařů.

Podobnou situaci řešili ostravští hasiči i před rokem

Podobný případ ostravští hasiči řešili už loni v prosinci, když zajišťovali lékaře pro jiného řidiče v nouzi ve Švýcarsku. Tenkrát také přes nonstop linku kontaktovali pracovnici ambasády, která zajistila vyslání lékařské pomoci. Tři ostravští operátoři za to letos na jaře obdrželi Zlatý záchranářský kříž za humanitární čin mimo území České republiky.