Bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková dostala za zneužití pravomoci podmínku

Okresní soud v Jihlavě vyměřil bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové podmíněný trest dva roky s odkladem na 30 měsíců za zneužití pravomoci. Vitásková ještě jako šéfka ERÚ jmenovala místopředsedkyní úřadu bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou, ačkoli podle obžaloby věděla, že Vesecká nesplňuje zákonnou podmínku praxe. Rozsudek není pravomocný.

Státní zástupce Kamil Špelda chtěl pro Vitáskovou trest 3,5 roku vězení. Její obhájce žádal zproštění obžaloby. 

Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015. Byla pro ni vytvořena nová funkce, na starost dostala legislativně-správní oblast. Podle obžaloby však Vesecká neměla pro tuto pozici odpovídající praxi v oboru. 

V zákoně mimo jiné stojí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou a předtím nejvyšší státní zástupkyní. Podle Vitáskové Vesecká podmínkám vyhovovala, protože se zabývala kauzami souvisejícími s energetikou.

Podle verdiktu ale bylo jmenování Vesecké v rozporu se zákonem a státu vznikla vyplácením mzdy Vesecké škoda. Policie ji vyčíslila na více než milion korun. V létě 2015 policie Vitáskovou obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a navíc z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Bývalá místopředsedkyně ERÚ a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká u soudu
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Vitásková letos v srpnu u soudu uvedla, že Vesecká byla ve vedení ERÚ vítanou posilou v době, kdy úřadu výrazně vzrostla právní agenda. „Odmítám, že funkce místopředsedkyně byla vytvořená účelově,“ řekla Vitásková. Její výpověď podpořil i bývalý místopředseda ERÚ Otto Gold. Obžaloba však poukázala na to, že Vesecká neměla požadovanou praxi.

Vesecká už dříve před soudem tvrdila, že potřebnou praxi získala při řešení soudních případů týkajících se energetiky. Soud takovou argumentaci neuznal. Rozhodně ve své praxi nepřicházela do intenzivního kontaktu s energetickými případy, řekl soudce Zdeněk Chalupa. Vitásková se středečního vyhlášení rozsudku nezúčastnila.

Zeman Vitáskovou vyznamenal

Vitásková v minulosti kritizovala státní podporu solární energetiky. Miloš Zeman ji označil za bojovníka s takzvanými solárními barony a letos 28. října jí udělil státní vyznamenání, medaili za zásluhy I. stupně. Vitásková patří mezi Zemanovy podporovatele, v březnu se také účastnila koncertu na Pražském hradě pořádaném pro jeho sympatizanty u příležitosti jeho inaugurace.

Bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková převzala 28. října 2018 medaili Za zásluhy I. stupně
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Sama Vitásková kvůli neoprávněnému udělení licence na solární elektrárnu na Chomutovsku stanula před soudem, který ji nejprve potrestal 8,5 lety vězení. Vrchní soud v Olomouci ji ale letos obžaloby zprostil, případ ještě přezkoumá Nejvyšší soud.