Nečekaný objev odhaluje proces s Rudolfem Slánským. Badatelé zveřejňují další záznamy

Národní archiv publikuje záznamy z procesu se Slánským (zdroj: ČT24)

Badatelé z Národního archivu ve středu představili, jak postupuje restaurování a digitalizace nedávno nalezených záznamů z procesu s Rudolfem Slánským z roku 1952. Několik beden materiálů se našlo letos v březnu v někdejší továrně v Panenských Břežanech. Digitalizované nahrávky archiv postupně zveřejňuje na svém webu.

Zvukové a filmové archiválie zachycující komunistický proces s tzv. spikleneckým centrem Rudolfa Slánského považuje ředitelka Národního archivu Eva Drašarová za vzácnou záležitost. Jsou podle ní významným doplněním dosavadních poznatků nejen pro archiváře, ale i pro badatele, přestože zatím nepřinesly zásadní nové informace k průběhu procesu.

„Pro nás je to významný nález, protože jsme před časem dostali na základě
ústavního zákona veškeré archiválie Ústředního výboru KSČ, ale právě ty nalezené v Panenských Břežanech jsou významným doplněním nejen pro archiváře, ale samozřejmě i pro naše badatele, kteří mohou pracovat s novými poznatky. Dostávají je v komfortní digitální podobě, která jim umožní pracovat s nimi doma,“ uvedla ředitelka Drašarová.

Digitalizace záznamů z procesu s Rudolfem Slánským (zdroj: ČT24)

Výsledky své práce Národní archiv průběžně dává na svůj web. Ke zvukům, které má už od léta k dispozici také archiv Českého rozhlasu, nyní Národní archiv přidal jednotlivé digitalizované záběry z filmů s Rudolfem Slánským. A postupně budou přibývat zvuky z ostatních procesů, například s venkovskými kulaky, Junákem a podobně.

Nově nalezené audiovizuální a další dokumenty z procesu se Slánským jsou součástí archivního souboru Národního archivu s označením KSČ – Ústřední výbor 1945–1989. Dostupné jsou mimo jiné výpovědi obžalovaných Vlada Clementise, Ludvíka Frejky a Josefa Franka, svědka Vojtěcha Jančíka, znalců Jana Součka a Josefa Čekala a prokurátora Josefa Urválka.

Opuštěné bedny

Dlouho ztracené materiály z procesu s takzvaným protistátním centrem Rudolfa Slánského z roku 1952 byly nalezeny na jaře ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech. Insolvenční správci tehdy v opuštěné výrobní hale nečekaně objevili čtrnáct kovových a šest dřevěných beden se starými filmy a zvukovými záznamy. Obrátili se proto na odborníky.

Pozoruhodné je i místo, kde se bedny s cenným obsahem našly. Součástí areálu v Panenských Břežanech je totiž i zámek, kde měl sídlo zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. „Je to symbolické místo, spojují se zde dva totalitní režimy,“ upozorňuje historik Petr Blažek.

Jeden z nejznámějších procesů komunistické diktatury je zaznamenán na 183 zvukových páscích, v kovových a papírových krabicích se nalezlo 188 kusů filmů, které byly podle odborníků v relativně dobré obrazové kvalitě. Na záchraně zvukových záznamů se jejich digitalizací podílel Český rozhlas.

Částka na záchranu vzácných dokumentů činila 2,5 milionu korun z rozpočtu ministerstva vnitra, dalších 1,5 milionu korun bude ještě potřeba na práce spojené s jejich záchranou a uchováním.

Česko donedávna nemělo z procesu se Slánským žádný zvukový záznam. Před dvěma lety se ale historikovi Pavlu Koberovi podařilo najít v archivu Kongresu ve Washingtonu 17,5 hodiny záznamů, které pochází z vysílání Československého rozhlasu zachyceného v Mnichově.

V procesu se Slánským bylo v roce 1952 vyneseno 11 rozsudků smrti a tři doživotní tresty. Bývalý generální tajemník komunistické strany Slánský byl popraven. Historikové chtějí, aby stejně jako záznam z procesu s Miladou Horákovou se i proces se Slánským stal archivní kulturní památkou.