Babiš jednal s poslanci ČSSD, ta vystoupení z vlády neřeší

Události: Andrej Babiš jednal s parlamentními stranami celou středu (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš mluvil ve sněmovně asi hodinu a půl s poslanci ČSSD. Vysvětloval jim informace o údajném únosu svého syna. Podle předsedy klubu Jana Chvojky mluvil premiér konkrétně a podrobně. O odchodu ČSSD z vlády, o demisi a o podpoře nedůvěry řeč nebyla. Sociální demokrat Jan Birke uvedl, že debata byla rozumná a košatá, ale je teprve v poločase.

Babiš dorazil na jednání klubu ČSSD v Poslanecké sněmovně kolem 17:00 poté, co skončilo koaliční jednání o minimální mzdě na úřadu vlády. Doprovodil ho tam místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček. Na klubu strávil zhruba hodinu a půl. 

„Vysvětlil jsem klubu ČSSD celou účelovou, zmanipulovanou, neetickou kauzu Seznamu proti mně a mojí rodině,“ napsal po jednání Babiš v SMS pro Českou televizi.

„Nebavili jsme se vůbec o nějakém odchodu z vlády, o tom, zda podpoříme nedůvěru, nebo jestli dáme demisi, o tom nebyla vůbec řeč,“ uvedl Chvojka po Babišově návštěvě na klubu ČSSD. Předseda klubu připomněl, že jednání budou pokračovat i ve čtvrtek. „Nebereme dneska nic za ukončené,“ dodal.

Filip mluví o novinářském hyenismu, v reportáži prý nic nového nezaznělo

Na schůzce s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem prý Babiš řekl, že důvod pro své odstoupení z funkce nevidí. Komunisté se rozhodnou příští týden o tom, jak se postaví k hlasování o nedůvěře vládě.

Filip osobně v reportáži serveru Seznam Zprávy o Babišovu synovi nic nového nespatřuje, všechny informace podle něj byly součástí spisu k Čapímu hnízdu. 

„Nevím, co je na tom nového, jen že někdo zneužije nemocného člověka. Jestli tento hyenismus někdo považuje za novou informaci, tak já to považuji za potvrzení mých informací o schopnostech některých takzvaných novinářů.“ Babišova syna podle něj žurnalisté navíc natáčeli nelegálně.

KSČM v červenci podpořila vládu ANO a ČSSD v hlasování o důvěře. Po středeční schůzce předseda komunistů uvedl, že kvůli hlasování o nedůvěře vládě svolal jednání výkonného výboru. „Podle rozhodnutí kolektivního orgánu se poslanecký klub zachová,“ dodal Filip.   

Filip svolal kvůli hlasování o nedůvěře vládě jednání výkonného výboru (zdroj: ČT24)

Okamura: Ve vládě je pnutí, využil jsem prostor

Podle Tomia Okamury by bylo hnutí SPD ochotno tolerovat vládu odborníků, ve vládě chce nahradit sociální demokraty.  

„Já jsem okamžitě využil toho prostoru, protože vidím, že ve vládě je určité pnutí,“ uvedl Okamura. Z posledního dění kolem Čapího hnízda prý nabyl dojmu, že by mohl být prostor pro prosazení programu SPD. „Výsledkem toho jednání je, že mi pan premiér říkal, abych připravil nějaké klíčové programové body, které si myslíme, že by bylo dobré prosadit. A že bychom se o tom mohli příští týden pobavit,“ dodal. 

Rozhovor se podle něj týkal i současné politické reality, návrh na vstup SPD do vlády však ze strany ANO nepřišel. „Taková nabídka nepadla, my se bavili v programové rovině.“

Okamura: Já to říkám na rovinu, my chceme vyměnit ČSSD (zdroj: ČT24)

Ministři slyšeli od Babiše zhruba pětiminutové vysvětlení

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) premiér během zasedání vlády stručně vysvětlil některé souvislosti spojené s aktuální situací. „V krátkém projevu řekl svůj pohled na věc, vysvětlil některé okolnosti,“ dodal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Maláčová dodala, že stále platí stanovisko sociální demokracie, že strana nevylučuje žádný scénář, který by mohl následovat po koaličním jednání. „Jedná se o závažnou situaci, je třeba znát všechna fakta,“ uvedla. Reportáž s Babišovým synem podle ní nyní produkuje víc otázek než odpovědí. „Poté se k tomu může člověk kvalifikovaně vyjadřovat,“ konstatovala.

Členové vlády při ranním příchodu na Úřad vlády většinou očekávali, že jim premiér ke kauze, kvůli které bude kabinet čelit ve sněmovně pokusu opozice o vyslovení nedůvěry, něco řekne. Důraz nicméně kladli na běžnou agendu vlády. „Téma to není“ pro ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO), která se stejně jako další ministři chtěla soustředit na vládní agendu. 

Opoziční strany v úterý podaly návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě a premiéra vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce. ČSSD zvažuje podle ministra vnitra Hamáčka různé varianty. Babiš v úterý řekl novinářům, že jeho syn je psychicky nemocný a z Česka odjel dobrovolně. Reportáž televize Seznam vnímá premiér jako snahu ho zničit a dostat z politiky. Důvod k rezignaci Babiš nevidí.