ČSSD nebude hledat nástupce Zimoly. Jeho působení hodnotí kolegové převážně negativně

Události: Náhradu za Zimolu ČSSD nehledá (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté nebudou do březnového sjezdu vybírat nového statutárního místopředsedu za Jiřího Zimolu, který ve středu odstoupil. Česká televize oslovila sociálnědemokratické poslance, senátory, hejtmany a šéfy krajských organizací – v jejich odpovědích převažovala ta, že se Jiří Zimola ve funkci neosvědčil. Jen jediný člověk jej hodnotí pozitivně, mnoho z nich se ale vyjádřit nechtělo.

Fotografie Jiřího Zimoly už v Lidovém domě zmizela z vitríny s portréty zvoleného vedení ČSSD
Zdroj: ČT24

„Nepředpokládám, že bychom dovolovali nového prvního místopředsedu čtyři měsíce před sjezdem,“ napsal ČT předseda ČSSD Jan Hamáček. Pozice statutárního místopředsedy tak zatím zůstane neobsazená.

O tom, kdo převezme jeho agendu, má rozhodnout nejužší vedení strany, které se v Lidovém domě sejde v pátek. „Myslím, že diskuse o rozdělení kompetencí pana Zimoly bude velice krátká, bude to věcí několika málo minut,“ předpokládá místopředseda ČSSD Martin Netolický.

ČT oslovila zákonodárce, hejtmany a krajské šéfy ČSSD. Nejčastěji říkali, že Jiří Zimola nebyl dobrým místopředsedou. Velká část ale dotaz nechtěla komentovat, nebo se nedokázala rozhodnout. Jen jediný z oslovených ohodnotil Zimolovo působení pozitivně.

Anketa: Byl Jiří Zimola dobrým statutárním místopředsedou?
Zdroj: ČT24

Zimola spoluzakládal platformu „Zachraňme ČSSD“

Jiří Zimola odstoupil ve středu, protože ani jako statutární místopředseda prý nemohl některé věci prosadit proti širšímu vedení strany. Zimola je dlouhodobým kritikem vývoje ve straně. Na začátku roku spoluzakládal platformu „Zachraňme ČSSD“ s cílem zastavit propad strany. V únoru ho delegáti zvolili prvním místopředsedou.

V dubnu se do vedení dostal také Jaroslav Foldyna, další zakládající člen platformy. Poté, co se stal místopředsedou, v ní ale skončil. „Svým kolegům jsem napsal, že je důležité, že platforma vznikla, ale domnívám se, že naplnila svoji úlohu a teď je nutné přenést agendu platformy na půdu sociální demokracie,“ uvedl Foldyna.

Mezi kritiky a členy platformy patří i někdejší šéf poslaneckého klubu a místopředseda strany Michal Hašek. Ten Zimolovo rozhodnutí ocenil. „Hraje fér vůči ČSSD. Nejde mu o funkce, ale o skutečnou záchranu nejstarší demokratické strany v zemi a zejména o sociálnědemokratické voliče,“ řekl ČT bývalý hejtman a nynější zastupitel Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

Už na sjezdu straníci neobsadili jeden post řadového místopředsedy, teď ČSSD přišla i o místopředsedu statutárního. Kompletní vedení, které bude rozhodovat o směřování strany, má vzejít z březnového sjezdu.

  • Narodil se 28. března 1971 v Třebíči. Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity s aprobací český jazyk a dějepis.
  • Do ČSSD vstoupil v roce 2000, už předtím byl jako nestraník zvolen na kandidátce ČSSD do zastupitelstva Nové Bystřice. 
  • Od roku 2008 byl jihočeským hejtmanem, odstoupil na jaře 2017 v důsledku aféry kolem stavby rekreačního domu.
  • Od roku 2010 byl členem stínové vlády ČSSD, nejprve měl na starosti místní rozvoj, později životní prostředí. 
  • Po volbách na podzim 2013 získal poslanecký mandát, v březnu 2014 ale ze sněmovny odešel. 
  • Uškodila mu účast na tajné schůzce u prezidenta Zemana v Lánech. Část vedení ČSSD se těsně po sněmovních volbách pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě.
  • V únoru 2018 Zimola kandidoval na předsedu ČSSD, ve volbě však uspěl Jan Hamáček. Zimola se následně stal druhým mužem strany.
  • V listopadu 2018 rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Považoval za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany.