Zachraňme ČSSD, vyzývá hnutí uvnitř strany založené „pučisty“

Propad voličské přízně, to je problém, se kterým se potýká ČSSD. Uvnitř strany nyní vzniklo uskupení, které má podle jeho iniciátorů zastavit propad. Mezi nimi jsou i bývalí hejtmani Jihomoravského a Jihočeského kraje Michal Hašek a Jiří Zimola. Uskupení uvnitř ČSSD žádá mimo jiné i přímou volbu předsedy.

Kromě přímé volby předsedy ČSSD žádá platforma to, aby členové strany přímo rozhodli i o případném vstupu do vlády.

Podle bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly platforma vlastní kandidáty do vedení ČSSD nemá. Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek vlastní kandidaturu přímo vyloučil.

Za vznikem platformy pojmenované „Zachraňme ČSSD“ stojí vedle Zimoly a Haška také například bývalý senátor Zdeněk Škromach, poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna nebo hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek. Platforma by měla podle nich být neformálním diskusním fórem, které umožní debatu o budoucnosti strany a o jejích hodnotách.

Platforma chce změnit formát únorového mimořádného sjezdu ČSSD. Zimola uvedl, že by se sjezd neměl formálně ukončit, takže by jeho delegáti mohli pokračovat v diskusích i po odjezdu z Hradce Králové. Zimola to označil za „permanentní sjezd“, který by fungoval až do řádného sjezdu strany a změnil by stanovy ČSSD tak, aby předsedu volili přímo členové.

Platforma také žádá, aby současné vedení strany vyvodilo politickou zodpovědnost za neúspěch v loňských volbách. Chtějí rovněž, aby rozhodování o podpoře vlády nebylo jen na poslaneckém klubu, ale rozhodlo se podle vůle celé členské základny.

Hašek v této souvislosti nechtěl předjímat, jaké by rozhodnutí mělo být, bude podle něj záležet na výsledku vyjednávání s hnutím ANO. Dosavadní jednání o vládě ze strany ANO ale Hašek kritizoval.

Škromach, Hašek i Zimola patřili v roce 2013 mezi účastníky schůzky v Lánech, na které jednali se Zemanem o možném odstavení tehdejšího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky od povolebního vyjednávání. Nejprve přitom jednání se Zemanem vytrvale odmítali, sám Hašek zprávy o lánském jednání opakovaně označoval za fámu. Pak však schůzku přiznal. 

Podle některých informací sociální demokraté se Zemanem jednali o odstranění předsedy strany Bohuslava Sobotky. A jak tvrdil Zimola, měl to být právě Zeman, kdo po aktérech schůzky žádal mlčenlivost. Jejich iniciativa tehdy v ČSSD neuspěla a Sobotka se stal premiérem.  

„Pučisté“ uvnitř strany nyní vyzvali k podpoře Zemana v prezidentské volbě. ČSSD jako celek žádné doporučení směrem k prezidentské volbě nedala. Rozhodnutí ponechala na jednotlivých voličích.  

Organizátoři platformy rovněž svolali na 20. ledna setkání svých stoupenců do Tábora, kde chtějí vést debatu o dalším směřování ČSSD.