Chovanec: ČSSD před prezidentskou volbou žádného kandidáta nepodpoří

Sociální demokracie před lednovou volbou hlavy státu žádného konkrétního kandidáta nepodpoří. Uvedl to úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec. K tomu, aby se strana postavila jednolitě za jednoho z uchazečů o Hrad, podle něj není mezi sociálními demokraty vůle, sami kandidáti navíc o explicitní podporu příliš nestojí.

V historicky první přímé volbě hlavy státu ČSSD nasadila vlastního kandidáta Jiřího Dienstbiera a před druhým kolem nepřímo podpořila svého někdejšího předsedu Miloše Zemana. Jako problematická se ale opakovaná podpora pro úřadující hlavu státu jevila už loni na podzim.

Tehdejší stranický šéf Bohuslav Sobotka sice připustil, že v hypotetickém finálním souboji Zemana s Michalem Horáčkem by Lidový dům podnikatele a textaře nepodpořil, současně ale prohlásil, že se prezident posouvá ze sociálnědemokratické do národně konzervativní pozice. Obdobně před nedávnem mluvil také předseda Senátu Milan Štěch, podle kterého Zemana nejde považovat za levicového kandidáta.

ČSSD nikoho nedoporučí

Nyní ČSSD oznámila, že žádného uchazeče o prezidentskou pracovnu v nadcházejícím hlasování nepodpoří. „Necháme to volně, ať se rozhodnou členové sociální demokracie, koho chtějí volit,“ oznámil prozatímní předseda ČSSD Milan Chovanec. Za favorita volby označil úřadujícího prezidenta: „Byl sociálním demokratem a pořád říká, že mu jde o sociální demokracii. Voliči rozhodnou, jestli by měl pokračovat.“

Za volnou rukou, kterou ČSSD sympatizantům nechává, stojí podle ministra vnitra vnitrostranická krize, která vyústila v sedmiprocentní zisk v říjnových sněmovních volbách. „Není dnes vůle k tomu stavět se jednolitě za jednoho kandidáta. Nebylo by to rozhodnutí, které by bylo přijato z mého pohledu všemi členy sociální demokracie, bylo by rozporuplné,“ uvedl.

Kandidáti se podle něj od stran spíše distancují, podpora se navíc poměrně přeceňuje. Strana proto neuspořádá ani vnitrostranické referendum, o kterém původně uvažovala – a jehož termín několikrát posunula.

Vltava před sjezdem

Momentálně strana stojí především před mimořádným sjezdem, který se uskuteční 18. února v Hradci Králové. Po volebním výprasku si zde mají oranžoví zvolit nové vedení a Chovanec se nijak explicitně nevyjádřil, zda bude mít zájem o plnohodnotné předsednické křeslo.

„Nesháním podporu, moje ambice je dovést stranu do sjezdu, ať se tam rozhodne o novém vedení,“ řekl s tím, že ho mnoho sil stála pozice ministra vnitra, kterou zastává ve vládě Bohuslava Sobotky.

Sociální demokracie musí být pod svým budoucím předsedou podle úřadujícího předsedy spojit všechny proudy, které v ní existují – podobně jako ve skladbě Vltava. „Jak se v symfonii spojují všechny ty jednotlivé proudy a potůčky a pak je z toho silný tok, který je mohutný a klidný, ale vážený a rozhodný, tak stejně tak to musí být se sociální demokracií,“ řekl.

V neděli se ke kandidatuře do čela strany přihlásil hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, měl však několik podmínek včetně toho, aby dostali příležitost i upozadění členové strany jako někdejší hejtmani Jiří Zimola a Michal Hašek či bývalý předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Hašek i Tejc ale už řekli, že vracet se do vrcholných funkcí v ČSSD neplánují.