V případném duelu Horáček-Zeman by ČSSD podpořila současného prezidenta

Sobotka v OVM: Horáček? Podpora Zemanovi je pravděpodobnější (zdroj: ČT24)

Pokud by ve druhém kole prezidentské volby měl změřit síly Miloš Zeman s Michalem Horáčkem, sociální demokracie by se přikláněla ke stávající hlavě státu. V Otázkách Václava Moravce to uvedl její předseda Bohuslav Sobotka. Zároveň ale zdůraznil, že jde o spekulativní scénář; Zeman totiž dosud obhajobu mandátu nepotvrdil a o figuře, za kterou se postaví ČSSD, budou „oranžoví“ rozhodovat až po březnovém sjezdu.

Historicky druhá přímá volba prezidenta republiky se uskuteční na začátku roku 2018, tedy necelý půlrok po řádných sněmovních volbách, a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v rozhovoru s Václavem Moravcem zdůraznil, že rozhodování o nové hlavě státu považuje za méně důležité v porovnání s hlasováním o novém složení dolní komory.

Prezidentskou volbou se chce ČSSD zabývat po svém březnovém sjezdu, protože na jaře už bude podle Sobotky jasnější, kdo všechno se chce do klání o Pražský hrad pustit, v březnu má navíc svůj případný zájem oznámit i stávající prezident republiky Miloš Zeman.

Sociální demokracie následně bude diskutovat o tom, zda nasadí vlastního kandidáta nebo podpoří některého ze známých uchazečů. „Budu navrhovat, aby o tom hlasovali všichni členové sociální demokracie. Proběhne vnitrostranické referendum a měli bychom podpořit toho, kdo získá největší podporu.“

Sobotka: Horáčkovým směrem bychom se mohli jen těžko vydat

Předseda vlády zároveň zdůraznil, že jsou pro jeho stranu klíčové hodnoty, jež bude ten či onen kandidát zastávat; v případě, že by proti sobě nakonec měl stanout Miloš Zeman a textař Michal Horáček, který svou kandidaturu oznámil koncem měsíce, ČSSD by podpořila spíše současnou hlavu státu.

„V řadě věcí se Miloš Zeman posouvá do národně konzervativní pozice. V řadě věcí ale zastává názory, které jsou blízké názorům sociální demokracie. Jednoznačně se to nedá říci,“ prohlásil Sobotka. „Když se podívám na okolí pana Horáčka, převažují tam lidé s výrazně pravicovou hodnotovou orientací a těžko lze předpokládat, že by se sociální demokracie mohla tímto směrem vydat.“

Podporu Michala Horáčka už v týdnu odmítl také kandidát na post ministra pro lidská práva Jan Chvojka, druhý muž ČSSD Milan Chovanec se nechal už před časem slyšet, že by bylo žádoucí, aby se Lidový dům přiklonil právě k Miloši Zemanovi.