Zimola jako místopředseda ČSSD končí. „Odcházím z funkce, z níž nemohu nic změnit“

Události: Zimola jako první místopředseda ČSSD končí (zdroj: ČT24)

Jiří Zimola rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Považuje za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany. Novinářům ve středu řekl, že členem sociální demokracie zůstává, neutíká z boje, a pokud budou mít spolustraníci zájem, je připraven bojovat za lepší postavení strany. Odmítl ale, že by v této chvíli měl ambici kandidovat na březnovém sjezdu na předsedu.

Podle Zimoly představitelé širšího vedení sociální demokracie nemají zájem na změně strany, o kterou chtěl usilovat. Někteří vlivní představitelé sociální demokracie podle něj usilují o udržení své moci a používají stranu jako rukojmí pro své zájmy. Naznačil, že mezi takové členy řadí europoslance Miroslava Pocheho, kterého se strana neúspěšně snažila prosadit na ministra zahraničí. To Zimola opakovaně kritizoval. 

„Nemohu jinak než odejít z funkce, z níž nemohu nic změnit. Pokud si to někdo bude vykládat jako zbabělost, tak ať,“ řekl Zimola na tiskové konferenci v Lidovém domě. Dodal, že je zvědav, jak vedení strany obhájí svou politiku na březnovém volebním sjezdu.

Vadila mu prý kritika, kterou sklízel od některých spolustraníků. „Nejen na posledním ústředním výkonném výboru ČSSD, ale i po něm jsem slyšel ze Senátu, od některých hejtmanů, z poslaneckého klubu, dokonce od jednoho ministra, že Zimola je příčinou neúspěchu a že může za všechno. Že Zimola je ten, který svými mediálními prohlášeními způsobuje nejednotu strany a nedůvěryhodnost u voličů,“ řekl.

Zimola neplánuje zakládat alternativu k ČSSD, ale chce změnu

Odmítl, že by chtěl zakládat politickou alternativu k ČSSD. „Sociální demokracie v České republice je jen jedna, nikdo nevytváří alternativní sociální demokracii,“ uvedl.

V současné době také neuvažuje o tom, že by na březnovém sjezdu kandidoval na předsedu strany, v ČSSD nyní hodlá působit z pozice předsedy jihočeské krajské organizace a případně řadového člena. Plánuje jezdit po republice a mluvit s dalšími řadovými členy ČSSD o problémech, které považují za nejpalčivější.

„Abychom byli volitelní pro nejrůznější voličské skupiny, tak se musíme chovat jinak. My jsme si v několika posledních letech našeho postupného pádu až skoro k hranici volitelnosti vyzkoušeli, že některé recepty prostě nefungují,“ řekl Zimola. Chce dál usilovat o změnu strany, která by se podle něj měla vrátit ke svému tradičnímu programu.

Zimola kandidoval do čela ČSSD už na únorovém mimořádném sjezdu, ve volbě však uspěl Jan Hamáček. Zimola se následně stal druhým mužem strany. Dlouhodobě však kritizuje současné směřování sociální demokracie. Dosavadní první místopředseda strany byl zároveň jedním z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD. 

Hamáčka Zimolova rezignace překvapila, ale respektuje ji

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka rezignace prvního místopředsedy překvapila. Šéf sociálních demokratů nicméně Zimolovo rozhodnutí respektuje a věří, že jeho dosavadní zástupce bude jako řadový člen strany společně s vedením usilovat o jednotu v Lidovém domě.

„Rozhodnutí Jirky Zimoly mě překvapilo, ale nezbývá mi než jej respektovat. Děkuji mu za půl roku společné práce ve vedení ČSSD, kterou jsme na březnovém sjezdu přebírali v těžké situaci. Věřím, že i jako řadový člen bude dál pracovat ve prospěch ČSSD a bude společně s námi dál usilovat o jednotnou sociální demokracii, která znovu dokáže oslovit a získat ztracené voliče,“ napsal Hamáček.

Zimola uvedl, že s Hamáčkem o svém kroku mluvil zhruba hodinu před tím, než se svým rozhodnutím seznámil média. Po rozmluvě s Hamáčkem své rozhodnutí sdělil i prezidentu Miloši Zemanovi. Novinářům ale řekl, že Zemanův postoj v jeho rozhodování nehrál žádnou roli a že se s prezidentem několik měsíců neviděl. Zimola byl považován za představitele křídla ČSSD, které má k Hradu blízko. 

Podle Haška se zachoval jako chlap, Babiš to nechce komentovat

Někteří další politici sociální demokracie vnímají Zimolův odchod z nejužšího vedení vládní strany jako útěk před odpovědností, podle jiných si chystá pozici na březnový volební sjezd.

„Jiří Zimola se zachoval jako chlap. Hraje fér vůči ČSSD. Nejde mu o funkce, ale o záchranu nejstarší demokratické strany v zemi. Věřím, že se cela členská základna bude mít šanci seznámit s důvody jeho rezignace i dalšími kroky,“ uvedl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se Zimolou patřil k iniciátorům platformy Zachraňme ČSSD. 

Předseda krajské organizace sociální demokracie v Plzeňském kraji a někdejší úřadující předseda strany Milan Chovanec nynější rezignaci nerozumí. „Vzhledem k tomu, že se bude konat sjezd, na kterém mohl pan Zimola své vize obhájit, jeho kroku nerozumím. Připadá mi to jako útěk. Útěk před zodpovědností,“ prohlásil.

Pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický považuje Zimolovo rozhodnutí za logické. Podle něj byl ve vedení strany značně osamocen. „Byl to jediný Jiří Zimola, který zejména veřejně prezentoval odlišné názory. Vždy jsme chtěli diskutovat, nicméně si myslíme, že od toho jsou platformy uvnitř sociální demokracie,“ uvedl. 

Dalšího místopředsedu Romana Onderku rezignace překvapila. „Trošku mne udivuje, že se takto zachoval s ohledem na to, jak kritizoval například kolegu Jaroslava Foldynu, který chtěl rezignovat na post místopředsedy po prohraných komunálních volbách, a on říkal, že by to neměl dělat, že se neodchází od rozdělané práce. Mění svůj názor během jednoho měsíce,“ uvedl. Zimolův odchod z vedení vnímá jako přípravu na březnový sjezd, kde bude podle něj chtít kandidovat na předsedu.

Sám Jaroslav Foldyna nechce Zimolův krok hodnotit. „Je to jeho rozhodnutí, nechci ho nějak odsuzovat, já ho respektuji, částečně mu dokonce rozumím. Na druhou stranu změnit ty věci můžeme jedině, když tady stojíme a budeme říkat, že chceme něco jiného,“ uvedl.

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková je kritická. „Na poslaneckém klubu jsme ho za celou tu dobu viděli asi dvakrát. Pokud vím, tak ani na jednání předsednictva nebyla jeho účast taková, jaká by se od prvního místopředsedy strany očekávala. Byl i silně zodpovědný za podporu, či spíše nepodporu v komunálních volbách ze strany Lidového domu, takže bych mu v žádném případě v odchodu nebránila,“ řekla. 

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš nechtěl Zimolův krok komentovat. Podle něj se jedná o záležitost sociální demokracie.

Zimola: Na lánské schůzce nás mělo být víc, měli jsme pravdu

Zimola opakovaně kritizoval také bývalého šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotku, s nímž měl názorové neshody. „Sobotkova vláda byla v mnoha ohledech úspěšná. Ale nedokázala svoje úspěchy prodat a přišla s neoblíbenými návrhy, jako byl protikuřácký zákon, inkluze ve školách nebo elektronická evidence tržeb,“ uvedl již dříve Zimola.

Výhrady vůči Sobotkovi někdejší jihočeský hejtman vznášel ještě před tím, než Sobotka vůbec usedl ve Strakově akademii. V říjnu 2013 se Zimola účastnil takzvaného lánského puče, kdy po parlamentních volbách, v nichž tehdy ČSSD zvítězila, jeli za zády předsedy strany Sobotky vyjednávat s prezidentem Milošem Zemanem.

„Od té doby jsem slyšel řadu kolegů litovat, že v Lánech nebyli také. Ukázalo se, že jsme měli pravdu a následky vlády Bohuslava Sobotky byly pro stranu devastující. Začal totiž stranu názorově čistit, a jakmile se začne tohle dít, tak je logické, že jsme skončili na sedmi procentech. A možná bohudíky i za to,“ uvedl v létě Zimola pro ČT24.

  • Narodil se 28. března 1971 v Třebíči. Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity s aprobací český jazyk a dějepis.
  • Do ČSSD vstoupil v roce 2000, už předtím byl jako nestraník zvolen na kandidátce ČSSD do zastupitelstva Nové Bystřice. 
  • Od roku 2008 byl jihočeským hejtmanem, odstoupil na jaře 2017 v důsledku aféry kolem stavby rekreačního domu.
  • Od roku 2010 byl členem stínové vlády ČSSD, nejprve měl na starosti místní rozvoj, později životní prostředí. 
  • Po volbách na podzim 2013 získal poslanecký mandát, v březnu 2014 ale ze sněmovny odešel. 
  • Uškodila mu účast na tajné schůzce u prezidenta Zemana v Lánech. Část vedení ČSSD se těsně po sněmovních volbách pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě.
  • V únoru 2018 Zimola kandidoval na předsedu ČSSD, ve volbě však uspěl Jan Hamáček. Zimola se následně stal druhým mužem strany.
  • V listopadu 2018 rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Považoval za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany.